Hlavní navigace

S Windows Live je amen a odnesou to nejen uživatelé Windows 7

29. 5. 2012
Doba čtení: 13 minut

Sdílet

Microsoft v rámci nové strategie, která je spojená i s příchodem Windows 8, ruší značku Windows Live. Pohřbí s ní i některé produkty. Nad osudem dalších se vznášejí otazníky. Příliš mnoho otazníků.

Microsoft píše další kapitolu svého internetového tápání. Před lety se rozhodl pro re-launch svých ne zrovna úspěšných internetových aktivit spojený s příchodem značky Windows Live a nových produktů jí nesoucích. Původní značku MSN si však ponechal pro svůj webový portál. Časem ke dvěma internetovým značkám přidal ještě třetí značku: Bing. Pod ní začal provozovat svůj několikátý pokus o konkurenceschopný vyhledávač. Přesunul pod ní i některé další služby jako třeba internetové mapy.

Titulní stránka pro přihlášené uživatele služeb Windows Live zřejmě brzy dozná změn.

Určitá konsolidace by se tedy mohla jevit nejen jako logický, ale i nutný krok na cestě ke světlejším zítřkům. Jenže Microsoft to dost možná vzal opět za špatný konec. Pohřbívá totiž roky pracně a draze budovanou značku Windows Live. A s ní i koncept, který reprezentovala. Nejde jen o zkrácení či změnu názvu dosavadních služeb. Chystají se velké změny s nejistým výsledkem a o některých z nich již dnes můžeme s určitostí říci, že je odnese celá řada uživatelů. Ba co víc: zákazníků.

Windows Live, Office Live, Xbox Live: tři značky, tři osudy

Značka Windows Live měla být internetovým prodloužením úspěšné značky a úspěšných produktů, kterými jsou při celkovém pohledu operační systémy Microsoft Windows (s výjimkou dílčích excesů, za něž lze označit Windows Me nebo Windows Vista). Tak jako Office Live pro kancelářský software Microsoft Office nebo Xbox Live pro herní konzoli Xbox 360.

Office Live? Tato značka a s ní spojené aktivity nenápadně vyšuměly, aniž by to uživatelé nějak negativně či vůbec pocítili. Microsoft ji neoprášil ani při příchodu webové verze sady Microsoft Office, což byla velká šance pro její opětovné vytažené na světlo. Místo toho pro webovou verzi své kancelářské sady, která je v celé cloudové strategii Microsoftu konkurentem pro Google Docs, použil lehce těžkopádný název Office Web Apps.

Webová kancelářská sada Office Web Apps se ke k tiše potlačované značce Office Live nehlásí.

Naopak službám pod značkou Xbox Live se daří náramně. Z populární herní platformy se během let stala především vysoce úspěšná univerzální zábavní služba, což je dost možná více, než sám Microsoft očekával. Američtí předplatitelé i díky (jim dostupné) bohaté multimediální nabídce tráví u služby Xbox Live v průměru 84 hodin měsíčně. Microsoft správně odhadl i budoucnost distribuce her v elektronické formě na principu zaplať a stáhni. Xbox Live lze tedy označit za značku reprezentující úspěšnou službu, resp. balík různých služeb.

Windows Live? To měla být synergie online služeb s úspěšným softwarem

Koncept spojený se značkou Windows Live měl představovat konvergenci a synergii mezi softwarovými a internetovými produkty. Microsoft chtěl těžit ze svých softwarových úspěchů, od kterých se měly odrazit při cestě vzhůru jeho internetové služby. Byl to už několikátý pokus, jak se postavit v internetové sféře lépe zakořeněné a více zkušené konkurenci. Jde samozřejmě hlavně o Google, nikoliv však výlučně.

Ve své době to i z dnešního pohledu nebyl vůbec špatný přístup. Na softwarové scéně až na některé mediálně velmi známé případy Microsoft exceluje (podloženo dlouhodobými hospodářskými výsledky firmy), tak proč si zde nevypůjčit berličky pro cestu k úspěšným internetovým projektům? Navíc značka Windows už měla svou sílu a její rozšíření rovněž dávalo smysl.

Microsoft tedy mimo jiných kroků přejmenoval mnohem dříve získanou e-mailovou službu Hotmail na Windows Live Hotmail. Spustil vyhledávač Windows Live Search a pokus o sociální síť Windows Live Spaces. Komunikační službu a program MSN Messenger přejmenoval na Windows Live Messenger. Následně kolem něj vybudoval balík programů Windows Live Essentials, který si během let získal dobré jméno i značnou oblibu uživatelů.

První neúspěchy přišly brzy, nastoupil vyhledávač Bing

Ne vše se ale podařilo podle plánu. Mezi prvními projekty z rodiny Windows Live se Microsoft rozhodl odpískat vyhledávač Windows Live Search, kterému se ani na domácím americkém trhu nedařilo adekvátně atakovat konkurenci. Nahradil ho Bing, který ovšem zatím také žádnou díru do světa neudělal a v Googlu z něj těžké spaní mít nemusí.

Neúspěšný vyhledávač Windows Live Search byl nahrazen vyhledávačem Bing, který ovšem také velké úspěchy neslaví.

Příkladem další neúspěšné služby z rodiny Windows Live může být projekt Windows Live Spaces, který Microsoft před časem definitivně zařízl a jeho uživatele předal do péče službě WordPress.com. Redmondský pokus o sociální síť, která se ještě při svém startu vezla na vlně boomu blogů, nedokázal konkurovat jedničce v této oblasti. Ať to bylo dříve MySpace či nyní Facebook. Microsoft se raději stal akcionářem Facebooku a obě firmy začaly pěstovat nadstandardní vztahy.

To se odráží i ve spolupráci nejrůznějších produktů Microsoftu se službami poskytovanými Facebookem. Zdá se ale, že Microsoft ambice na vlastní sociální síť zcela nepohřbil. Jsou tu určité sociální rysy patrné napříč službami Windows Live, ale především aktuálně Microsoft Research experimentuje se sociální sítí So.cl. Tu lze zatím charakterizovat jako jednodušší Facebook a lehce pokročilejší Twitter.

So.cl je novou experimentální sociální sítí od Microsoftu.

Konec Windows Live zpětně vysvětluje dva letošní úkazy

Že je se s Windows Live něco děje, naznačovaly v průběhu letošního roku dvě věci. Tou první bylo, že místo (někdy snad i řízeného) úniku informací o nové generaci balíčku Windows Live Essentials pro daný rok přišla pouhá servisní aktualizace balíčku z loňského roku. Žádná záplava oficiálních, polooficiálních i neoficiálních informací o novinkách pro rok 2012. To neodpovídalo zaběhlé praxi z předešlých let.

Druhou indicií byla skutečnost, že v dubnu spuštěná nová verze služby SkyDrive se již nehlásila ke značce Windows Live. Namísto původního názvu Windows Live SkyDrive bylo použito kratší pojmenování SkyDrive nebo delší Microsoft SkyDrive. Microsoft navíc napomínal novináře, kteří se drželi původního názvu služby, tedy Windows Live SkyDrive.

Po dubnovém spuštění nové verze je z někdejší internetové služby Windows Live SkyDrive nově Microsoft SkyDrive.

Windows 8 jsou milníkem, jehož příchod Windows Live nepřežije

V historii Microsoftu má dle jeho vlastních představ (v kladném slova smyslu) vyčnívat operační systém Windows 8 jako velký milník v působení společnosti, s nímž jsou spojené změny napříč produktovým portfoliem Microsoftu. Nejde jen o změny v konceptu uživatelského rozhraní napříč produkty, ale i o změny dlouhodobě strategického rázu jako je zaměření na cloudové služby.

Součástí těchto změn je i konec značky Windows Live a konceptu, který reprezentovala. Některé online služby zaniknou či již zanikly. Jiné, které jsou z dlouhodobého hlediska strategicky klíčové a mají relativně dobré výsledky, poběží pod jiným či zkráceným názvem. Softwarová větev Windows Live skončí úplně bez plnohodnotné náhrady, ale k tomu se ještě dostaneme.  

SkyDrive se již dočkal očištění od značky Windows Live a do budoucna s ním Microsoft počítá jako s jedním z pilířů svých internetových aktivit. Z účtů Windows Live ID se stanou Microsoft Accounts (podobnost s Google Accounts určitě není čistě náhodná). E-mailová služba Windows Live Hotmail se vrací k původnímu názvu Hotmail.

SkyDrive již od dubna běží dle nové koncepce Microsoftu.Očekávat lze však další jeho rozvoj.

Hotmail patří k těm úspěšnějším internetovým aktivitám Microsoftu. Držel a drží se mezi předními poskytovateli e-mailových schránek zdarma (hlavně na domácím americkém trhu má silnou pozici) a objektivně vzato si nevede špatně ani z technického hlediska. Jen mu dost možná chybí lepší propagace a prezentace.

To si myslí i produktový manažer Ian Mouister z britské pobočky Microsoftu, který si v rozhovoru s tamními novináři postěžoval, že Microsoft neumí uživatele přesvědčit o kvalitách své e-mailové služby, které (prý) nesporně má. Přitom konkurenčnímu Googlu to jde skoro samo bez nějakého velkého marketingového snažení. 

E-mailová služba Windows Live Hotmail se vrací k původnímu krátkému názvu Hotmail. Jiné změny zatím oznámeny nebyly.

Podle Iana Mouistea  uživatelé Windows Live Hotmail (resp. opět jen Hotmail) vnímají jako zastaralou službu, což je prý chyba Microsoftu. Podle britského manažera nedokáže její kvality dostatečně vykřičet do světa. Tuto střelbu ostrými do vlastních řad lze považovat za zcela oprávněnou a uvidíme, jestli nějaké změny k lepšímu v tomto směru přinese další vývoj navazující na pohřbení značky Windows Live.

Software Windows Live je mrtev, uživatelé Windows 7 mají smůlu

Zkrácení názvu má potkat i komunikační službu Windows Live Messenger, ze které má být nově jen Messenger, což tedy není název zrovna oplývající velkou mírou invence. Otázkou je však další podoba a dostupnost aplikace, a to hned z několika důvodů. S vývojem balíčku Windows Live Essentials, jehož je dosud Windows Live Messenger součástí, Microsoft končí.

Nicméně na svém webu již Microsoft program Messenger neuvádí jako součást balíčku Windows Live Essentials, takže je možné, že bude pokračovat jako samostatná aplikace. Přesto je stále nabízen při instalaci balíčku Windows Live Essentials jako jeho součást, ale to může být dáno jen tím, že Microsoft zkrátka neaktualizoval instalátor. 

Vývoj balíčku Windows Live Essentials končí.

Na druhou stranu Microsoft získal službu Skype, která poskytuje velmi vyspělého komunikačního klienta Skype for Windows, jenž ve všech ohledech může Windows Live Messenger nahradit a ještě jako bonus přináší možnost levného volání na klasická čísla, konferenční telefonáty, konferenční internetové videohovory, posílání SMS zpráv a další telekomunikační funkce.

Program Skype for Windows nabízí totéž, co dnešní software Windows Live Messenger, a ještě mnohem více.

Těžko si představit, že Microsoft bude udržovat a podporovat dva komunikační programy, jejichž funkce se překrývají. Náhradou některých programů z balíčku Windows Live Essentials, jehož teď už definitivně poslední generace podporuje Windows Vista a Windows 7, mají být aplikace pro Metro ve Windows 8. Mezi nimi se objevuje aplikace Messaging.

Jestli je toto náhrada za Windows Live Messenger a nebude se pracovat na jejím dalším rozvoji, tak se původní Windows Live Messenger vrátí ke kořenům a bude podporovat čistě textovou komunikaci. V tom případě by zřejmě vyspělejší formy online komunikace odpovídající době Microsoft nabízel ve formě služby Skype. Ale to je jen nepotvrzená spekulace, byť vyvozovaná z prozatímního vývoje.

Používáte nebo používali jste některý z programů z balíčku Windows Live Essentials?

Co čeká Windows Live Essentials? Už nic dobrého

Uživatelé Windows Vista či Windows 7 samozřejmě mohou Windows Live Essentials v nejnovější, resp. poslední generaci pro rok 2011 používat i nadále. Pro případ reinstalace by si ale raději měli stáhnout kompletní instalační balíček a uschovat si ho. Běžně předkládaný instalátor si totiž potřebná data stahuje ze serverů Microsoftu. Tam po ukončení vývoje balíčku logicky nezůstanou věčně.

Nicméně věčně nebudou pracovat ani všechny součásti zmiňovaného softwarového balíčku. Například synchronizační služba Windows Live Mesh bude odstavena, protože již nyní se na její místo postavil předělaný Microsoft SkyDrive, pilíř nového portfolia. Ten sice nabízí úložiště o 5 GB větší s možností jej levně rozšířit, ale nemá nativní funkci pro synchronizaci oblíbených položek z Internet Exploreru (to lze obejít) a nepodporuje synchronizaci vlastních šablon a upravených slovníků z MS Office.

Synchronizační služba Windows Live Mesh to má sečtené, přestože nástupnický SkyDrive nemá všechny její funkce.

Nástroj rodičovské kontroly Windows Live Family Safety zřejmě čeká stejný osud, protože je rovněž závislý na své online složce, přes kterou se ovládá. Její odstavení je též pravděpodobné. Nástroj doplňuje do Windows 7 prvky pro kontrolu přístupu dětí k internetu, které nejsou zahrnuty do rodičovské kontroly integrované přímo do systému.

Ve Windows 8 však integrovaná rodičovská kontrola počítá i s regulací přístupu dětí k Internetu a monitorování jejich aktivit na něm (jako tomu bylo již ve Windows Vista). I toto řešení počítá s online složkou a existuje malá šance, že ta bude kompatibilní s Windows Live Family Safety.

Rodičovská kontrola Windows Live Family Satety je existenčně závislá na online složce. Jestli zůstane v provozu se zatím s určitostí neví, ale doplňují se do ní funkce pro Windows 8.

V současném webové rozhraní služby Windows Live Family Safety se totiž objevuje podpora funkcí, které budou k dispozici pouze pro uživatele Windows 8. Microsoft tedy zřejmě nechystá úplně nové online řešení, když do toho stávajícího doplňuje funkcionalitu pro Windows 8. To však neznamená, že i přes zachování současného online řešení, nebude nástroj Windows Family Satety od ní odstřižen.

Ostatní aplikace, tedy e-mailový klient Windows Live Mail s integrovaným kalendářem, editor Windows Live Movie Maker pro zpracování domácího videa a program Windows Live Photo Gallery pro úpravu a správu fotek na počítači, by měly fungovat dál. Nejsou existenčně závislé na nějaké online složce, od které by je mohl Microsoft odstřihnout. Omezeny mohou být jen některé funkce.

Některé programy z balíčku Windows Live Essentials stále mohou využívat SkyDrive pro sdílení a publikování fotek nebo videí, ale spolupráce s novou verzí služby už skřípe.

Aktuálně se to již týká spolupráce se službou Microsoft SkyDrive, která poněkud skřípe. Aplikace totiž byly navržený pro spolupráci s Windows Live SkyDrive coby s internetovým skladištěm dat, kam lze uložit fotky či videa určená ke sdílení. Ta lze uložit i do úložiště nyní synchronizační služby Microsoft SkyDrive, ovšem nežádoucím vedlejším účinkem je, že dr veškerý sdílený nebo publikovaný obsah synchronizuje mezi počítači jako by šlo o obsah složky SkyDrive.

Náhrady za software Windows Live budou, ale jen pro Windows 8

Microsoft má v plánu za programy z Windows Live Essentials poskytnout náhrady, ovšem s výjimkou služby SkyDrive (a možná ještě služby Messenger) půjde čistě o záležitosti týkající se Windows 8. Ať je to vestavěná rodičovská kontrola nebo předinstalované aplikace pro Metro. Oboje je uživatelům Windows Vista nebo Windows 7 k ničemu, resp. nedostupné.

S prostředím Metro ve Windows 8 a Windows RT přijdou i náhrady za aplikace z balíčku Windows Live Essentials.

Ale není to poprvé, kdy Microsoft přispívá k efektu tzv. morálního zastarávání předešlých verzí svých systémů. A to konkrétně tím, že na starší systémy, navzdory pokračující podpoře, nebere už takový zřetel jako v dobách, kdy byly jeho vlajkovými loděmi. Asi si od toho slibuje dotlačení uživatelů k přechodu na Windows 8.

Nicméně konkrétně v případě programů Windows Live Essentials spíše Microsoft uživatele odežene ke konkurenčním programům jako je třeba e-mailový klient Mozilla Thunderbird, všestranný program Picasa pro úpravu a správu fotek a tak dále…

Chystáte se přejít na Windows 8?

Co tedy znamená konec Windows Live pro řadové uživatele?

Zásadně se prozatím avizované změny spojené se zánikem značky Windows Live dotýkají jen uživatelů balíčku Windows Live Essentials. Ti už se nemohou těšit na jeho novou generaci a nové funkce. Naopak se musí smířit s odstavením některých aplikací závislých na online složce a omezením dílčích funkcí v aplikacích ostatních.

Osud služby Windows Live Messenger je zatím ve hvězdách. Microsoft pouze oznámil ,že se přejmenuje na Messenger. Jaké služby bude nadále poskytovat a které systémy bude podporovat, to však momentálně neví nikdo mimo Microsoft. Situaci totiž notně zamotala akvizice služby Skype, která si s (Windows Live) Messengerem v současné podobě v mnoha ohledech konkuruje.

SkyDrive pro novou éru internetových služeb Microsoftu již známe od letošního dubna a lze očekávat další vylepšování služby a hlubší integraci s Windows 8 i Windows Phone 8. Hotmail poběží dál jako Hotmail. Uživatelům může být jedno, jestli se služba jim poskytující e-mailovou schránku jmenuje Windows Live Hotmail či jen Hotmail. Stejně se delší varianta názvu z pochopitelných důvodů v běžné komunikaci příliš neuchytila. Očekávat lze další rozvoj služby a možná i silnější marketingovou podporu.

Další nové internetové služby přijdou zřejmě po uvedení Windows 8 a pro zatraktivnění dalších verzí mobilního systému Windows Phone, kterému se momentálně nevede vůbec dobře. Ovšem například Ralph de la Vega, šéf amerického mobilního operátora AT&T, se nechal slyšet, že podle něj Windows 8 a synergie všech novinek zvedne zájem i o Windows Phone.

BRAND24

Hodně se mluví, že Microsoft zkusí nové vkročení na trh s online hudbou, když celý projekt Zune vyhořel. Právě úzká spolupráce nové hudební služby s Windows Phone má být jedním z jejích hlavních rysů. Stejně tak spolupráce s úspěšnou herní konzolí Xbox 360 a neméně úspěšnou rodinou služeb Xbox Live. Ale to vše už je nad rámec příběhu o pohnutém osudu značky Windows Live.

Na odchod do důchodu jsou Windows 7 příliš mladá a přílíš dobrá. Bohužel pro Microsoft a Windows 8.

Co její konec znamená pro uživatele Windows 7 nebo předešlých verzí systému? Vůbec nic, pokud nepoužívají některý z programů z balíčku Windows Live Essentials. Samotná Windows 7 (a starší verze systému) jsou na službách Windows Live absolutně nezávislá. Podpora Windows 7 končí až v roce 2020. To Microsoft stihne, tedy při dodržení tříletých cyklů, vydat po Windows 8 ještě dvě nástupnické verze. Určitě tedy není nutné s přechodem právě na Windows 8 spěchat. A už vůbec ne kvůli konci Windows Live.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká. Se serverem Lupa.cz spolupracuje již řadu let jako externí redaktor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).