Hlavní navigace

Skandál se šmírovacím software od Carrier IQ se rozrůstá, stopy vedou i na iPhone

1. 12. 2011
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Carrier IQ, tvůrci „diagnostického“ software nejprve ostře zaútočili proti objeviteli existence jejich software v milionech telefonů na US trhu. O pár dnů později, ale následovala „omluva“ (viz Carrier IQ, tvůrcí šmírovacího software, se nakonec omlouvají Trevoru Eckhartovi). Samozřejmě prostá jakéhokoliv dalšího vysvětlení. Software od Carrier IQ se vyskytuje na milionech mobilních telefonů, zejména těch, které prodávají američtí mobilní operátoři. A jakkoliv má sloužit k „diagnostice“,…

Carrier IQ, tvůrci „diagnostického“ software nejprve ostře zaútočili proti objeviteli existence jejich software v milionech telefonů na US trhu. O pár dnů později, ale následovala „omluva“ (viz Carrier IQ, tvůrcí šmírovacího software, se nakonec omlouvají Trevoru Eckhartovi). Samozřejmě prostá jakéhokoliv dalšího vysvětlení. Software od Carrier IQ se vyskytuje na milionech mobilních telefonů, zejména těch, které prodávají američtí mobilní operátoři. A jakkoliv má sloužit k „diagnostice“, zaznamenává a velmi pravděpodobně i odesílá „domů“ závratné množství citlivých informací. V telefonech je v drtivé většině případů bez vědomí vlastníků a není možné jej vypnout, natož odstranit. Trevor Eckhart, který na tenhle šmírovací software narazil, ho vcelku právem označuje za klasický „rootkit“.

V USA tento software najdete prakticky na všech telefonech s Androidem, které byly „upraveny“ operátory či výrobci – nenajdete ho na Nexus řadě, ale ani na Motorola Xoom. A jak se čerstvě ukázalo, najdete ho i v Apple zařízeních s iOSem – aktivní je ale pouze při aktivaci diagnostického režimu. Najdete ho ale  i na zařízeních Blackberry a Symbianem, takže zdaleka nejde o další problém okolo Androidů.

BRAND24

Carrier IQ má sloužit operátorům pro zkvalitnění poskytovaných služeb – skutečnost je ale taková, že jde o software schopné zaznamenávat prakticky všechno – co píšete na klávesnici, obsah přijatých SMS, poziční informace a řadu dalších věcí. Získávané informace automaticky odesílá „domů“ – bez vědomí uživatele a bez možnosti to vypnout. Co se se zaznamenávanými daty děje, jak je Carrier IQ zpracovává a uchovává, patří stále mezi „neznámá informace“.

Zdroj: Carrier IQ Tracking Scandal Spirals Out of Control

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Konzultant a publicista, provozuje www.pooh.cz. Podle některých si myslí, že rozumí všemu, sám je však přesvědčen o pravém opaku a ani v 30+ letech nedokázal přijít na to, jak mít peníze a nepracovat.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).