Hlavní navigace

Skutečné 4G sítě: IMT-Advanced

11. 6. 2009
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: 21971
Ani WiMax ani LTE nebudou skutečným 4G standardem. Tím se má stát až jejich další vývojová větev nazývaná IMT-Advanced. Proklestěme se bludištěm zkratek a vývojových verzí až k sítím nabízejícím minimálně 100 Mbit/s mobilní rychlosti.

Nebojte, nebude to hudba budoucnosti jen pro nás, typicky mobilně zaostalé Země koruny České a pokročilejší slovenské sousedy. Sítě 4G jsou sice v médiích hojně skloňované, ale v praxi se teprve rodící záležitosti. Hon na rychlost není totožný s honem na plošné nasazení.

Tak především: žádný 4G standard ještě neexistuje. Máme dvě soupeřící skupiny souhrnně nazývané WiMax a LTE, třetí UMB společnosti Qualcomm odpadl vloni ve prospěch LTE – podrobně o nich referujeme zde. Tím vzniká část zmatku, protože pod pojem 4G se zahrnuje cokoliv z těchto dvou standardů a když je potřeba (především ta marketingová), tak prakticky i jakákoliv jiná bezdrátová síť s vyšší rychlostí. Konvergence obou soupeřících skupin do standardu 4G se očekává pod hlavičkou IMT-Advanced, přičemž by měla být definována interoperabilita, nikoliv zástupnost. Což nepřekvapuje.

LTE, WiMax a 4G standard

Takto nějak má vypadat začleňování jednotlivých technologických standardů do skupiny 4G sítí

WiMax směřování pod 4G

V poslední době proběhlo několik zajímavých posunů, které stojí za to zmínit. Tak především Intel publikoval na květnové konferenci ComSoc roadmapu WiMaxu, což vzhledem k vůdčí roli Intelu ve WiMax snažení je docela podstatné. Zrekapitulujme si ale poslední dění ve WiMaxu.

WiMax roadmapa

Roadmap WiMax podle Intelu, 5/2009

V případě mobilního WiMaxu je aktuální standard 802.16e zvaný Mobile WiMax Rel 1 – v současné době je certifikována řada zařízení v pásmu 2,6 GHz pracujících s TDD. Od počátku letošního roku se také certifikují zařízení v pásmu 3,5 GHz s TDD a pracovní šířkou pásma 5, 7 a 10 MHz, certifikace dalších „Band Class“ – tedy pracovních frekvencí, šířek pásma a duplexních režimů se očekává ještě v průběhu tohoto roku. Certifikace je pro WiMax důležitá, zajišťuje alespoň teoretickou spolupráci napříč zařízeními výrobců.

V současné době se také pracuje na dalším Release 1.5, tedy standardu 802.16e Rev2, který by měl nabídnout nejenom vyšší rychlost, ale především podpořit další služby – lokační služby, multimediální služby multicast i broadcast. Přijetí této Release se očekává v průběhu letošního roku.

O další rok později (snad tedy v průběhu roku 2010) by se měl objevit Release 2.0 – připravovaný standard 802.16m. Ted bude navržen ITU jako součást rodiny standardů IMT-Advanced a tedy součástí 4G standardu. Což při rychlostech nad 300 Mb/s jistě uživaDatový triumvirát 4G: LTE, UMB a WiMax tele neurazí.

Specifikace WiMaxu - harmonogram

Harmonogram standardizace jednotlivých revizí WiMax technologie

Rozšíření WiMax technologie

Rozšiřování WiMax technologie ve světě

LTE a 4G

Také následník UMTS zvaný LTE (Long Term Evolution) směřuje ke 4G standardu. Samotné LTE už je více či méně ujednocená věc, kde se spíše čeká na to, jak se s ním poperou výrobci a mobilní operátoři, norma je tu od konce roku 2008, nyní se pracuje na její Release 8 zahrnující další zvýšení rychlosti i kapacity.

Počty prodaných LTE zařízení

Předpokládané počty klientů a dostupnosti zařízení pro LTE. Zdroj: Analysis Research 2007.

Do 4G má přijít až LTE-Advanced, které má vyhovět požadavkům na 4G sítě, tedy mimo jiné nabídnout přenosovou rychlost minimálně 100 Mbit/s při plné mobilitě a 1 Gbit/s pro nomadické uživatele. I v tomto případě lze počítat s tím, že schvalování LTE-Advanced se protáhne k roku 2011.

IMT-Advanced

Výsledkem standardizačního procesu má být IMT-Advanced, jež pod sebe sloučí jako 4G standardy ony nejpokročilejší vývojové stupně LTE a WiMaxu. Zde se bezostyšně hovoří o konceptu „umbrela“ – tedy jakéhosi deštníku, který jedním jménem přikryje dvě poměrně odlišné technologie, které jsou si z hlediska zákazníka podobné. O interoperabilitě WiMax a LTE zařízení mezi sebou si můžeme nechat zdát, na druhou stranu bude možné alespoň teoreticky vytvořit kombinovaná zařízení, která budou podporovat obě technologie a pokud vám to dovolí operátor, budou také schopny ze sítě do sítě přecházet. Zda za provozu, to se ještě uvidí.

Předpokládaný průběh schvalování standardů 4G

Předpokládaný průběh standardizace 4G technologií

Nejde o nijak nový koncept, v rámci 3G standardu také koexistuje několik rozdílných technologií, které jsou teoreticky propojitelné, ale v praxi se s telefony kombinujícími UMTS a CDMA2000 setkáváme zřídka. Takže žádná velká změna, ITU se jako standardizátor pragmaticky přiklonilo k názoru, že nelze předejmout všechny budoucí požadavky a že lze ponechat svět v zajetí technologické neutrality a ve víru většího množství standardů. Nakonec, jestli se 4G omezí na WiMax Rel2 a LTE-Advanced, nebude to zase taková spleť, aby se v ní nedalo vyznat.

A harmonogramy pro start prvních 4G sítí? Asi nejdále bude tradičně japonské NTT DoCoMo, které předpokládá komerční start LTE sítě v druhé polovině roku 2010 – jenže to se bavíme o LTE, ne o LTE-Advanced. Na to se bude teprve upgradovat, a to pravděpodobně v průběhu roku 2012–2014, jenže datace berte s rezervou.

BRAND24

Zhruba tentýž termín (polovina 2010) ještě před rokem udával i český T-Mobile, ale to byla spíše čirá fantazie, než snaha přetlačit čtyřmiliardovou dolarovou investici NTT. Do roku 2014 hodlá NTT postavit 20 000 základnových stanic s LTE a tím pokrýt 50% japonské populace. Na konec roku 2010 jsou LTE sítě ohlášeny také u amerického Verizonu, švédské TeliaSonera a TD verzi LTE chce použít i China Mobile.

Může to vypadat smutně, ale realistický odhad spíše zní, že v době, kdy v nejvyspělejších zemích budou zákazníci používat sítě 4G, my se dočkáme 3G sítí s podporou rychlejších datových přenosů v alespoň větší části okresních měst. A to s podporou po česku: k čemu je v síti O2 podpora HSDPA, když je přenosová rychlost beztak uměle omezována.

Uvítali byste kvalitně fungující 4G sítě?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor byl v letech 2008 – 2012 šéfredaktorem serveru Lupa.cz. Stál u zrodu řady projektů. Je spoluzakladatelem Energomonitoru, v CZ.NIC vedl projekt Turris. Je předsedou místní organizace Pirátské strany v Brandýse – Staré Boleslav.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).