Hlavní navigace

Soumrak komunikačních programů? Přichází WebRTC a SocialAPI

10. 8. 2012
Doba čtení: 11 minut

Sdílet

Pokud se naplní naděje vkládané do nových projektů a technologií, chýlí se éra samostatných desktopových komunikačních klientů ke konci. Plnohodnotně je totiž nahradí webové aplikace nebo samotné webové prohlížeče.

Dosud platilo, že kdo chtěl naplno využít potenciál komunikačních služeb typu Skype či ICQ, potřeboval desktopový klientský software. Jejich online verze často vyžadují plug-in pro webový prohlížeč. Pokud už je online verze některé z komunikačních služeb založena čistě na webových technologiích, tak podporuje striktně textovou komunikaci. Více webové technologie dosud neumožňovaly.

Pro maximální využití moderních komunikačních služeb je bezpodmínečně nutný desktopový software. Zatím.

Pro přenos obrazu z webové kamery nebo hlasu zachytávaného integrovaným mikrofonem nebo mikrofonem z head-setu je nutný plug-in. Ať už vlastní určený pro konkrétní službu (např Google Talk či videohovory na Facebooku) nebo třeba Flash Player. To není ideální situace, protože plug-iny obecně nejsou zdaleka bezproblémové.

Třeba hojně používaný (a také často nutný) Flash Player nezřídka trpí bezpečnostními nedostatky, způsobuje problémy se stabilitou nebo kompatibilitou a o jeho vlivu na výkon méně výkonných počítačů nebo na výdrž baterie v přenosných počítačích ani nemluvě.

Navíc ani použití technologie typu Flash neznamená automaticky podporu multimediální komunikace. Příkladem budiž ICQ 2 Go. I když nově preferovaný název Web ICQ by mohl evokovat dojem, že jde o webovou aplikaci v pravém smyslu, opak je ale pravdou. Nutný je Flash Player, a přesto Web ICQ nabízí jen textovou komunikaci.

Web ICQ má s webovou aplikací pramálo společného. Využívá totiž Flash. Navzdory tomu podporuje jen textovou komunikaci, takže je využití technologie Flash vlastně zbytečné.

Pro Flash přitom není žádný problém obsluhovat webovou kameru nebo mikrofon.V tomto případě je tedy Flash Player vyžadován naprosto zbytečně. Poskytované služby by bylo možné zajistit jen za pomocí standardních webových technologií.

WebRTC: čistě webový Skype a další služby bez plug-inů

Světýlkem na konci tunelu je projekt WebRTC, za nímž stojí Google. Jeho cílem je tvůrcům webových aplikací nabídnout takové nástroje, aby pouze za pomoci běžných webových technologií (HTML 5, JavaScript, CSS) mohli tvořit webové aplikace schopné přístupu ke kameře a mikrofonu bez závislosti na jakémkoliv plug-inu, rozšíření či čemkoliv jiném, co není standardní součástí samotného prohlížeče.

Webové aplikace by tak díky WebRTC mohly plnohodnotně nahradit desktopový komunikační software včetně podpory bezplatného volání mezi počítači, bezplatných videohovorů a konferenčních videohovorů či levného volání na klasická telefonní čísla v pevných a mobilních sítích. Výhody jsou zřejmé.

Jednou z nich je zvýšení kompatibility s různými platformami. Stačit bude webový prohlížeč s podporou WebRTC, aniž by záleželo na tom, jestli poběží pod MS Windows, OS X od Applu nebo v některé z distribucí Linuxu. To plug-iny se často omezují jen na konkrétní platformu a třeba samostatný Flash Player pro Linux je mrtvým projektem. Podpora pro Silverlight není také zrovna vzorová.

Projekt WebRTC vycházející z čistě webových technologií nabízí také možnost plnohodnotně přistupovat ke komunikační službě z libovolného počítače s webovým prohlížečem a přístupem k Internetu, aniž by bylo nutné cokoliv stahovat a instalovat. Na veřejných počítačích to zpravidla ani nebývá možné, protože uživatelé zde nemají práva administrátora a nemohou tak instalovat nový software nebo plug-iny do webového prohlížeče.

Podpora WebRTC ve webových prohlížečích

Přestože WebRTC ještě není přijatým a uznávaným standardem, již dnes se mu dostává velké pozornosti. Z tvůrců mainstreamových webových prohlížečů s integrací některých prvků WebRTC začala jako první norská společnost Opera Software, jejíž zatím nejnovější Opera 12 nabídla tvůrcům webových aplikací možnost přístupu k webové kameře bez nutnosti použití jakéhokoliv plug-inu. Stačí JavaScript.

Aktuální Opera 12 díky WebRTC podporuje přístup k webové kameře z webových aplikací přes JavaScript.

Vývojáři ze společnosti Opera Software upozorňují, že je to jen první krok. V budoucích verzích Opery hodlají potenciál WebRTC plně využít. Překvapením jistě není, že stejná prohlášení šíří do světa Google. Ten začal naplňovat slib, že podpora WebRTC se v ostré verzi jeho browseru Google Chrome objeví ještě letos.

Nejnovější Google Chrome 21 vedle jiných novinek přináší první krůček k plné podpoře WebRTC, kterým je přístup k webové kameře, jenž je v tomto případě doplněn i o přístup k mikrofonu. Využito je nové API z ranku WebRTC, které nevyžaduje žádné další doplňky instalované ve webovém prohlížeči. Jak bude pokračovat rozšiřování podpory WebRTC, zatím Google nenastínil.

Nejnovější Google Chrome 21 díky WebRTC kromě podpory přístupu k webové kameře umožňuje webovým aplikacím využívat i mikrofon. Podporuje tak video i audio.

K WebRTC se pozitivně staví i Mozilla a Microsoft. Mozilla hodlá podporu WebRTC doplnit do svého prohlížeče Mozilla Firefox jako jeden z pilířů avizované širší podpory komunikačních služeb. Podrobnější informace k implementaci WebRTC zatím Mozilla neposkytla. Microsoft je WebRTC také nakloněn. To není překvapení, když si uvědomíme, že prioritou firmy je zbavení prohlížeče Internet Explorer závislosti na plug-inech.

Dotykový Internet Explorer 10 z prostředí Metro v novém systému Windows 8, který přijde na trh již 26. října 2012, původně vůbec neměl podporovat plug-iny. Nakonec jako kompromis kvůli zpětné kompatibilitě se službami s velkým významem pro koncové uživatele (např. YouTube) podporuje omezeně alespoň Flash Player. Časem se však Microsoft chce závislosti na plug-inech zbavit úplně a WebRTC je jednou cest vedoucích k vytýčenému cíli.

Internet Explorer 10 pro Metro ve Windows 8 neměl podporovat plug-iny. Nakonec pro vybrané stránky podporuje alespoň předinstalovaný Flash Player.

Redmondští jsou však zatím opatrní. Internet Explorer 10 určitě WebRTC podporovat nebude. Microsoft čeká na standardizaci, což mu nelze vyčítat, když mu roky bylo předhazováno, že jeho prohlížeč podporuje nestandardizované prvky a nedrží se uznávaných webových standardů. Opera Software to dokonce zmínila ve své antimonopolní stížnosti u Evropské komise, protože prý Microsoft měl takto deformovat trh.

Nové webové aplikace využívající WebRTC

Potenciál projektu WebRTC naznačuje v praxi projekt společnosti Doubango Telecom. Ta vytvořila vůbec prvního SIP klienta založeného na WebRTC. Při jeho tvorbě vývojáři použili pouze HTML 5 a JavaScript. Sáhnout po něm mohou zákazníci VoIP operátorů, kteří poskytující služby na bázi protokolu SIP. Prostřednictvím experimentálního SIP klienta lze realizovat klasická volání nebo videohovory. K dispozici je podpora pro více telefonních linek či uživatelských účtů, přidržení hovoru a další služby.

Google Chrome 21 díky WebRTC již podporuje SIP klienta coby experimentální webovou aplikaci založenou na HTML 5.

V budoucnu by však jedním z lídrů v prosazování WebRTC v praktickém provozu měl být Microsoft a jím dnes vlastněná služba Skype. Microsoft nahrazuje svůj Hotmail.com novou službou Outlook.com, která po vzoru programu Outlook 2013 z Office 2013 nabídne plnou podporu pro Skype. Ze začátku bude zřejmě závislá na plug-inu podobně jako videohovory na sociální síti Facebook, které rovněž využívají technologii Skype.

Je to ale jen dočasné řešení dokud se WebRTC nedočká standardizace ze strany W3C nebo alespoň bezproblémové široké podpory v prohlížečích. Microsoft jistě nemá zájem, aby jedna z jeho klíčových webových služeb nefungovala v prostředí Metro nebo aby byla jedním z důvodů, proč Internet Explorer 10 pro Metro musí nadále podporovat Flash, resp. Flash Player.

Outlook.com časem stejně jako desktopový Outlook 2013 nabídne integraci služby Skype. Nejdříve ale bude zřejmě nutný plug-in. Na WebRTC dojde asi až později.

Nicméně i desktopové prohlížeče se snaží aktuálně omezit negativní vlivy plug-inů (oddělený běh v nezávislém procesu, izolace do sandboxů, kontrola jejich aktuálnosti, dálková deaktivace těch zastaralých nebo dálkově realizované výzvy k aktualizaci) a dlouhodobým cílem jejich tvůrců je omezit závislost na plug-inech na nejnutnější minimum, nebo se jí úplně zbavit.

Microsoft v uplynulých měsících usilovně hledal vývojáře, kteří ovládají HTML 5 a mají přehled o WebRTC. Na webové verzi klienta služby Skype by se mělo pracovat v České republice, konkrétně v Praze. Dnes je již víceméně jasné, že se výsledné dílo objeví v nové službě Outlook.com, která doplní současnou sadu webových aplikací Office Web Apps. Tu v souvislosti s příchodem Office 2013 rovněž čeká aktualizace

SocialAPI: Facebook Chat a další přímo v prohlížeči

Jak jsme zmínili výše, Mozilla s podporou WebRTC počítá jen jako s jednou složkou rozšíření komunikačních možností svého prohlížeče Mozilla Firefox. Aktuálně pracuje na SocialAPI, novém projektu, který by například Facebook Chat nebo Google Talk měl přinést přímo do webového prohlížeče, jenž by tak získal funkcionalitu instant-messengera.

Pro začátek má SocialAPI umožnit sdílení odkazů prostřednictvím sociálních sítí. V rámci Mozilla Labs se již pracovalo na několika experimentálních rozšířeních přinášející do prohlížeče tuto funkci (možná si vzpomenete na projekty Mozilla Share nebo F1), takže tvůrci Firefoxu nestaví na zelené louce. Díky SocialAPI by sdílení odkazů mělo být integrováno přímo do prohlížeče.

Uživatel tak nebude závislý na „sociálních tlačítkách“ na jednotlivých webových stránkách nebo doplňku dané sociální sítě pro webový prohlížeč. V další fázi má SocialAPI nabídnout podporu notifikací ze sociálních sítí a v konečné fázi i podporu pro instant-messaging nebo zasílání přímých (soukromých) zpráv. Projekt SocialAPI je zatím na samém počátku, takže žádný přesný časový harmonogram zařazování jednotlivých funkcí do budoucích verzí prohlížeče není k dispozici.

Každopádně půjde o otevřený projekt, který bude nabídnut k implementaci i ostatním tvůrcům webových prohlížečů. Pokud by se uchytil, sociální sítě by získaly univerzální spojení s koncovým uživatelem, aniž by musely motivovat tvůrce stránek ke vkládání svých prvků do jejich webů. Uživatel by pak nemusel instalovat žádné rozšíření nebo podobný doplněk do webového prohlížeče. Vše potřebné by bylo v jeho výbavě.

Sociální prohlížeč tu už byl a pohořel

Je pravdou, že projekt „sociálního prohlížeče“ tu už byl a ztroskotal. Řeč je o prohlížeči Flock, kterému se svého času právě díky spolupráci se sociálními sítěmi přezdívalo prohlížeč budoucnosti. Browser však nikdy nedosáhl výraznějšího tržního zastoupení, přestože hvězda sociálních sítí neustále stoupá. Jeho případ však není argumentem pro rezignaci na integraci spolupráce se sociálními sítěmi a jejich komunikačními službami přímo do prohlížeče.

Flock trpěl hned několika problémy. Prvním byla nativní podpora jen vybraných sociálních sítí. Jejich výběr byl netransparentní. Skoro se zdálo, že tvůrci prohlížeče zařazují své osobní favority nehledě na reálný uživatelský zájem o konkrétní službu. SocialAPI by mělo být v tomto ohledu vstřícnější.

Projekt Flock, první prohlížeč s integrovanými nástroji pro spolupráci se sociálními sítěmi, skončil nezdarem.

Druhým problémem browseru Flock bylo ustrnutí vývoje. Prohlížeč stavěl na zdrojovém kódu Firefoxu a v posledních verzích se jeho tvůrci omezovali jen na přebírání novinek právě z Firefoxu. Nepřicházeli s vlastními inovacemi, které by prohlížeč posouvaly dále a reflektovaly v té době bouřlivý vývoj na poli sociálních sítí (který svým způsobem trvá dodnes).

Pokus o reset vývoje výměnou zdrojového kódu Firefoxu za zdrojový kód open source projektu Chromium, se rovněž zrovna nevydařil. Když pak tvůrci prohlížeče byli angažováni společností Zynga, známého tvůrce online her mj. pro sociální sítě, oznámili ukončení projektu Flock a zbývající hrstce uživatelů doporučili přechod na Google Chrome nebo Mozilla Firefox.

Nicméně osud prohlížeče Flock opravdu není důvodem rezignovat na integrovanou podporu sociálních sítí do webového prohlížeče. Takřka miliarda uživatelů Facebooku a stovky tisíc uživatelů konkurenčních sociálních sítí (byť tu jistě bude nemalý překryv) už stojí za pozornost. Navíc různá rozšíření pro uživatele Facebooku či jiných sociálních sítí patří mezi ta nejvyhledávanější. SocialAPI tedy rozhodně není projekt odsouzený předem k nezdaru.

Jaká je budoucnost online komunikace?

Zdá se, že éra desktopových komunikačních programů pro koncové uživatele pomalu končí. Jistě nevymřou ze dne na den. Nějaký čas určitě budou desktopová řešení koexistovat s těmi webovými. Zdá se ale, že přesun na web je nevyhnutelný. Zvláště, když se konečně objevují potřebné technologie. Je dost možné, že se z desktopové aplikace stane jen exotická alternativa k přístupu ke službě přes web. Čili, situace se oproti dnešku otočí.

V době cloudových služeb a webových aplikací si uživatelé stále více zvykají, že skrze webový prohlížeč mají své oblíbené služby a nástroje dostupné na libovolném počítači anebo třeba i v jiném typu zařízení od chytrých telefonů přes novodobé tablety po chytré televizory a herní konzole vybavené plnohodnotným browserem.

Minimálně Skype, který v poslední době vykazuje značný růst popularity, aniž by mu Microsoft nějak významně marketingově pomáhal, se hodlá ubírat tímto směrem. Konkurence, pokud se bude chtít udržet alespoň v závěsu, bude muset reagovat. Je vysoce pravděpodobné, že Google nezůstane pozadu a na WebRTC časem převede svou službu Hangout, kterou ze své sociální sítě Google Plus hodlá přenést i do webového rozhraní e-mailové služby Gmail, kde funkci chatu dosud plní Google Talk.

Zdá se tedy, že WebRTC si nakonec cestu k uživatelům najde. Má potřebnou podporu jak ze strany tvůrců webových prohlížečů, tak ze strany poskytovatelů významných komunikačních služeb. Jak se uchytí SocialAPI zůstává ovšem zatím otázkou. Odpovídat na ni by bylo jen hádáním. V první řadě bude záležet, jak se tvůrcům Firefoxu podaří naplnit plány, které s projektem SocialAPI mají. Do Firefoxu má samozřejmě dveře dokořán.

Využití v dalších prohlížečích se velmi pravděpodobně bude odvíjet od odezvy na možnosti SocialAPI ze strany uživatelů Firefoxu. Pokud se z něj vyklube killer-feature, tak je takřka jisté, že se s ním nebo nějakým podobným konceptem setkáme i u konkurenčních prohlížečů. Stejně jako u řady jiných funkcí v minulosti. Viz. třeba mánie se zaváděním anonymního režimu po uvedení první verze prohlížeče Google Chrome.

BRAND24

Vzhledem k stále rostoucí popularitě sociálních sítí by nebylo až tak velkým překvapením, kdyby přístup k nim byl integrován přímo do prohlížeče jako jeho samozřejmá součást. Nabízí se přirovnání k webovým vyhledávačům, jejichž nativní podpora nechybí v žádném z mainstreamových prohlížečů. Ať už v podobě samostatného vyhledávacího pole, nebo univerzálního řádku sloužícího nejen pro ruční zadávání webové adresy, ale i pro vyhledávání na webu.

Přitom všechny mainstreamové prohlížeče podporují standard OpenSearch založený na XML. Díky tomu si uživatel snadno může zvolit svůj preferovaný vyhledávač anebo případně vedle hlavního vyhledávače používat ještě specializované vyhledávače. Kdyby se integrovaná podpora sociálních sítí ubírala stejným směrem (což je cílem SocialAPI), určitě by byla pro uživatele atraktivní. Tedy alespoň pro ty, kteří sociálním sítím holdují.

Ocenili byste podporu sociálních sítí přímo integrovanou do webového prohlížeče?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká. Se serverem Lupa.cz spolupracuje již řadu let jako externí redaktor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).