Hlavní navigace

Spekulace: chystá Apple solárně dobíjený iPhone, iPod, iPad a MacBook?

27. 1. 2014
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Pokud by se Applu skutečně podařilo vyřešit, jak mobilní zařízení efektivně nabíjet sluneční energií, mohlo by to znamenat další velkou změnu v oboru.

Překvapí Apple v roce 2014 iPhony se solárním panelem skrytým v displayi? Spekulativní text Matta Margolise na serveru SeekingAlpha vzbudil velkou pozornost. 

Je samozřejmě založen na řadě nepřímých indicií, které se mohou nebo nemusí potvrdit. Jestli se ale Applu skutečně povedlo vymyslet, jak mobilní zařízení nabíjet ze slunce, mohly by být dopady takové inovace obrovské.

Pokud vládnete angličtinou, článek rozhodně stojí za přečtení. Margolis v něm propojuje řadu jednotlivých událostí, které samy o sobě nemusí vypadat příliš významně, ale dohromady se skládají v potenciálně zajímavý obraz. Zjednodušeně:

  • Apple si podal nejméně dva patenty (tadytady), které popisují způsob solárního nabíjení jeho zařízení – nejen iPhonu, ale také iPodu, iPadu a MacBooku.
  • Apple loni v listopadu podepsal s firmou GT Advanced Technologies smlouvu na nové displaye založené na safírovém skle. Zároveň oznámil, že v roce 2014 investuje 10,5 miliardy dolarů mimo jiné do nákupu výkonných laserů. A ty se používají také k „vypalování“ ultratenkých solárních filmů do skla.
  • Německá firma Manz AG oznámila, že uzavřela smlouvy za 50 milionů eur na dodávku technologií a systémů pro výrobu odolných displayů, vyvinutých ve spolupráci s nejmenovaným „špičkovým výrobcem smartphonů“. Tyto technologie firma původně využívala při výrobě solárních panelů.
  • Se solární energií Apple experimentuje už delší dobu. Ostatně i jeho nová továrna na displaye v arizonském městě Mesa vznikla z opuštěné solární elektrárny a má být napájena výhradně ze solárních a geotermálních zdrojů.
  • Apple nedávno vypsal inzeráty na pozice vývojářů tenkých filmů v displayích se zkušenostmi se solárními technologiemi. Právě v těchto tenkých vrstvách se mohou ukrývat solární panely.

To vše samozřejmě může znamenat jen to, že Apple přechází na novou technologii výroby displayů, nic víc. 

Může také jít o marketingový trik a solární napájení může být v reálném provozu použitelné jen jako slabý doplněk ke standardní nabíječce. Proti skutečně použitelnému solárnímu napájení mobilních zařízení totiž zatím mluví řada argumentů, které se většinou týkají toho, zda panel s malou plochou dokáže vyrobit dostatek energie.

Zkoušela to Nokia, LG i Samsung

V roce 2011 například prototyp sluncem nabíjeného mobilu testovala finská Nokia. Výsledek? „Nabíjení mobilního telefonu výhradně přes solární panel na jeho zadní straně je možné, ale složité,“ shrnula pak firma výsledky pokusu.

I v ideálních světelných podmínkách (to znamená v africké Keni, kde se mobil dal nabíjet na přímém slunci cca 12 hodin denně) telefon získal sotva dostatek energie k tomu, aby mohl zůstat zapnutý ve standby režimu. O nějakém větším využívání ale nemohla být řeč.

BRAND24

Experimentovat se solárním nabíjením se už v roce 2010 pokoušel i Samsung (model S7550 Blue Earth) či LG (model GD510 Pop) – oba telefony měly externí solární panel, který se k nim dal připojit. Ani jeden se příliš neuchytil.

Od doby těchto pokusů ale uplynulo několik let, účinnost solárních panelů šla nahoru a posunuly se i další technologie. Mohl Apple opravdu přijít na to, jak mobilní zařízení účinně dobíjet ultratenkým solárním panelem skrytým v displayi? Pokud ano, máme se na co těšit.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Lupa.cz a externí spolupracovník Českého rozhlasu Plus. Dříve editor IHNED.cz, předtím Aktuálně.cz a Českého rozhlasu. Najdete mě na Twitteru nebo na LinkedIn

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).