Hlavní navigace

Spojené státy dolují data uživatelů přímo od největších internetových firem

7. 6. 2013
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Isifa
Internet i telefonní hovory slouží jako zdroj dat pro přísně utajované aktivity NSA. Bez spolupráce největších společností se těžko obejdou, ty ale vše popírají.

NSA a FBI se napojují přímo na centrální servery devíti největších amerických internetových společností, uvádí Washington Post. Získávají odtamtud data, video, fotografie, e-maily, dokumenty i záznamy o připojeních. Ty následně využívají pro sledování zahraničních cílů. Plyne to z utajovaných dokumentů, které získal právě Washington Post.

PRISM, jak se program jmenuje, svým způsobem není nic nového. Echelon je jedno z nejznámějších jmen jedné z nejrozsáhlejších šmírovacích aktivit z minulosti. A prakticky každá větší země bude mít něco podobného. Jediný podstatný rozdíl? Dřívějších aktivity neměly nikdy k dispozici přímé napojení na servery těch největších společností – Microsoft, Yahoo, Google, Facebook, PalTalk, AOL, Skype, YouTube a Apple (všimněte si, chybí Twitter).

Prvním ze spolupracujících v rámci PRISM měl být Microsoft a po dlouhé roky se dařilo vše udržet v tajnosti, byť veškeré aktivity byly a jsou posvěceny soudem a jsou tak legální. Zejména proto, že se netýkají domácího dění, ale zahraničí – zde PRISM získal nebývalou volnost. Jakkoliv dříve na podobné aktivity bylo potřeba schvalování soudem pro konkrétní případy, včetně zdůvodnění, nové schvalování je plošné a pouze se periodicky opakuje.

Firmy účast popírají

Zajímavé je, že výše jmenované společnosti v řadě případů popírají, že by takto široce poskytovaly přístup k datům. Facebook například tvrdí, že vládě přístup k serverům neposkytuje a jakékoliv konkrétní žádosti zkoumá. Stejně tak Apple popírá, že by kdy o PRISM slyšeli. Washington Post to vysvětluje možnou nepřesností v dokumentech k PRISM. A tím, že možná nejde o přímý přístup k serverům, ale o zařízení instalovaná u jmenovaných společností.

Přitom právě informace o účastnících by podle NSA měla být tou nejvíce tajnou informací: „98 procent produkce PRISMu je založeno na Yahoo, Google a Microsoftu,“ uvádí článek. A uvádí také, že prozrazení „zdrojů“ je problém hlavně proto, že je velké riziko jejich ztráty. Účast mimochodem popírá i Google, žádná „zadní vrátka“ vládě prý neposkytuje. 

EDIT 7.6. 12:00: Google své vyjádření vydal dokonce i v češtině: „Google velmi dbá o bezpečnost dat svých uživatelů. Uživatelská data poskytuje vládě jen na základě platných právních norem, přičemž každá tato žádost je důkladně prověřena. Občas zaslechneme, že jsme pro vládu vytvořili jakási ‚zadní dvířka‘ do našich systémů, ale Google v žádném případě taková ‚zadní dvířka‘, která by umožňovala přístup k soukromým uživatelským datům, nemá,“ říká v tiskovém prohlášení PR manažerka českého Googlu Janka Zichová.

BRAND24

Je jasné, že PRISM při shromažďování informací o zahraničních cílech shromažďuje i množství informací o občanech USA. Což je z hlediska USA a tamní legislativy velký problém. A navíc to zdaleka není jediný program, který shromažďuje informace – Post zmiňuje také BLARNEY. 

A také zmiňuje, že PRISM se v poslední době více zaměřuje na Facebook a Skype. V tom by měl být schopen monitorovat i hovory, jak audio, tak video, stejně tak jako soubory. V Googlu se má PRISM být schopen dostat do Gmailu, hlasové a video komunikace, Google Drive, fotografií a živému sledování toho, co je vyhledáváno. 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Konzultant a publicista, provozuje www.pooh.cz. Podle některých si myslí, že rozumí všemu, sám je však přesvědčen o pravém opaku a ani v 30+ letech nedokázal přijít na to, jak mít peníze a nepracovat.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).