Hlavní navigace

Šťastné a offline

27. 12. 2005
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Vánoce: Koledy, stromeček, dárečky, bramborový salát, pohádky v televizi, zaseklá kost, požár domácnosti... Internet?
Vojtěch Bednář

Ilustrace: Nenad Vitas

Doby, kdy pro obyčejného člověka byl Internet něčím buď nepředstavitelně drahým a velmi omezeným, nebo drahým a zcela nedostupným, jsou už dávno pryč. Prakticky každá domácnost – a to nejen v nejlidnatějších městech – si dnes může dovolit připojení k síti, které jí zajistí stálý přísun nových informací, zpráv, e-mailů, kradených filmů, muziky a tak dále. Za cenu, nad níž lze sice reptat (vzhledem ke kvalitě služeb), ale kterou není problém zaplatit.

Jsou Vánoce. Z médií má Štědrý den a první svátek nejraději tradičně televize. Pravidelná palba pohádek a trháků, které jsou stejně dojemné jako vyčpělé, přikovala národ jako vždy do křesla. Čučení se na pohádky, všeobecně překřtěné na „vánoční atmosféru“, se stalo příznakem konformity. Osiřel kvůli tomu Internet? Dnes, tedy před svátky, to ještě nevíme, ale doufám, že ano. Interaktivní médium totiž – na rozdíl od blikající překližkové (umělohmotné, pozlacené) krabice – nejenže není součástí tradice, ale v určitém slova smyslu může být dokonce destruktivní. Samozřejmě, online komunikace je řešením pro mnoho osamělých lidí, pro ty, kteří musí zůstat v práci nebo jsou jinak odtrženi od svých blízkých. Na druhou stranu ale v prostředí klasické rodiny může napáchat více škody než užitku. Ratolest přišroubovaná místo ke gauči před monitor sice zlobí stejně málo a zlaté prase taky neuvidí, nicméně je od okolí odtržena více než v prvním případě. To znamená, že ještě méně vnímá své tradice ctící příbuzenstvo. Otcové rodin snící o nejnovějších elektronických hračkách, které možná čekají pod stromečkem, mohou na psychiku svých drahých polovic působit za počítačem ještě více neurotizujícím způsobem než vybaveni lahváčem před televizorem. Představa žen, které Vánoce prosurfují, je pak v českých krajích ještě více potrhlá než obě předchozí varianty.

Tipy C

Jestliže se český Internet o vánocích vylidnil, je to dobré znamení v tom smyslu, že lidé dávají stále ještě více přednost zažitým šablonám chování před moderními prostředky, alespoň v tomto období roku. Plusem je, že odpočinutí si od něčeho, co je k dispozici vcelku levně po celý rok, působí na člověka pozitivně ve smyslu poskytnutí změny. Na druhé straně je to ale – v době volna – dost velké lákadlo.

Nemusíte se mnou souhlasit, a pokud jste Vánoce prosurfovali, určitě ani nesouhlasíte. Teze o „vánoční pohodě“ se ale, podle mého názoru, s jejím proseděním před displejem počítače a ve virtuálním světě zpráv, které stejně nikdo neaktualizuje, nemůže slučovat. Jistý hostinský prohlásil, že ač není křesťan, nikdy by o vánocích do hospody nešel, a tu svou v žádném případě neotevře. Slovy člověka pracujícího s nejmodernějšími technologiemi a globální komunikační sítí, šťastné, veselé, ale hlavně – OFFLINE. Doufám, že byly.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je sociolog, odborný publicista, poradce, a lektor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).