Hlavní navigace

Stream.cz: čtyři roky, nové technologie, HD kvalita

23. 12. 2010
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

 Autor: 21971
Včera tomu byly čtyři roky, co se na českém internetu objevil projekt s velkými plány a ambicemi – internetová televize Stream.cz. Ke svým čtvrtým narozeninám si však, namísto bujaré oslavy pro zaměstnance, naplánovala spoustu novinek pro návštěvníky a další poskytovatele obsahu.

Prodej YouTube internetovému gigantovi Google rozpoutal v Česku v roce 2007 videománii a ve videu viděl svůj potenciál každý. To však nebyl případ Streamu; jeho příběh započal již na jaře roku 2005, dávno před tímto významným milníkem. Teprve před čtyřmi lety však první verzi Streamu viděli diváci na internetu. A z prvních českých videoprojektů je Stream jediný, který přežil do dnešních dnů, zejména díky prozíravému spojení se Seznamem, který ve Streamu vlastní 50% podíl.

I na Streamu je však patrný trend „vystřízlivění“. Speciální internetové projekty Gynekologie 2 či Peklo s Landou, jimiž se Stream zapsal do povědomí diváků, vystřídaly nízkonákladové pořady, například úspěšné Slavné dny, edukativní doplněk homepage Seznamu, který atraktivní formou připomíná významné milníky lidstva. Své místo na trhu si našli i původní blogeři Streamu Kazma se svou One Man Show či Agáta Hanychová.

Stream.cz doplnil nabídku pořady celoplošných televizí – Primy, Óčka či PublicTV – a také spustil populární databázi hudebních klipů (Stream Music) a filmových ukázek (Filmový Stream). Díky úsporám, nasazení úspěšných formátů a znásobení návštěvnosti se Streamu v letošním roce poprvé podařilo přeměnit ztrátu do provozního zisku a také došlo na obnovu technologie.

Po pronájmu distribuční sítě od třetích stran či spolupráci na vývoji se Seznamem nakonec vlastními silami kompletně obnovil svoji infrastrukturu, investoval nemalé prostředky do rozvoje CDN. Dnes tak disponuje zřejmě nejlepší technologií pro distribuci flashového videa na českém trhu.

Tu se Streamu podařilo dokončit teprve před pár dny a první citelnou změnou pro diváky bude změna způsobu distribuce dat; obvyklý progressive download nahradí online streaming. „To nám mimo jiné umožní zejména vysílat dlouhé formáty ve vysoké kvalitě, které máme v plánu nasadit v příštím roce. V nejbližší době přidáme také vyšší kvality videa i HD video,“ říká PhDr. Miloš Petana, zakladatel a 50% majitel Global Inspiration s.r.o., která Stream provozuje. Streaming má mimo to také znatelně lepší zabezpečení dat proti nežádoucímu stahování, nasazení DRM se prý ale neplánuje.

Technologii Streamu používá krom výše zmíněných technologií v omezené míře i Seznam, Stream zároveň bez problémů ustál i tzv. Seznam efekt, tedy násobné zvýšení návštěvnosti díky propagaci na titulní stránce Seznamu. To z něj udělalo nejrychleji rostoucí web z rodiny Seznamu a největšího českého poskytovatele videoobsahu; na Stream podle NetMonitoru chodí 2–3× více reálných uživatelů než na nova.cz a tn.cz dohromady.

Za běžného provozu stabilně distribuujeme v průběhu celého dne bezmála 15 Gbps dat. S novou technologií dokážeme velmi rychle navýšit kapacitu sítě na pětinásobek, dlouhodobě pak prakticky neomezeně,“ popisuje Bedřich Lacina, vedoucí vývoje ve Streamu.

To Streamu zřejmě dodalo sebevědomí a od počátku příštího roku plánuje pronájem své technologie třetím stranám službou nazvanou StreamNetwork. Začne tak konkurovat firmám jako Kit Digital či Streamhosting v technologickém zajištění distribuce videa a bude zajímavé sledovat, s ohledem na již existující partnerství s řadou televizí, jak se mu bude dařit v tomto segmentu trhu.

StreamNetwork je zatím pracovní název produktu v  rámci kterého budeme nabízet all-in-one službu, v níž je zahrnut plně modifikovatelný přehrávač, integrace reklamních systémů dle přání zákazníka, detailní statistiky sledování videa, encoding, distribuční síť a datová úložiště. V zásadě se jedná o komplexní řešení potřeb klienta pro práci s video obsahem. To vše bez ohledu na to, zda půjde o přehrávání předem natočených videí či živých přenosů. Již nyní nabízíme výrobu videospotů, krátkých videí a dalších reklamních formátů, takže tyto služby bude možné využívat i v rámci tohoto řešení,“ upřesňuje Jan Oškrdal, obchodní ředitel Streamu.

Novinky se ale nechystají jen v obchodních modelech, Stream slibuje také zásadní vylepšení pro uživatele. Kromě již zmiňované podpory HD formátu by se měla výrazně zvýšit kvalita překódovaných videí. Vyššího rozlišení by se měly dočkat také původní oblíbené pořady Streamu, které budou překódovány, ve vyšší kvalitě pak budou vysílány také pořady třetích stran a v neposlední řadě se údajně plánuje také nasazení celovečerních formátů v prostředí internetu.

Bude zajímavé sledovat, kdy na tuto novou technologii přejdou další weby Seznamu. Zejména mnohdy vypadávající načítání videí u zpravodajství na Novinkách totiž jakoukoliv spolehlivou technologii pro distribuci videa potřebuje jako sůl. Dle zástupců Streamu nasazení jejich řešení na Novinky, Super a daší servery není problém, rozhodnutí však musí nejprve učinit příslušná produktová oddělení v Seznamu.

Tři otázky pro Bedřicha Lacinu, vedoucího vývoje Streamu

Jak dlouho trval vývoj nové technologie?

Naši vývojáři na ní pracovali zhruba rok. Nebylo to jen o technologických věcech a streamingu, ale i kontrolních mechanismech, testování, úpravě systému kódování videí do televizní kvality.

Nicméně tomu předcházel další rok, který se týkal rozšiřování možností a funkcionality distribuční sítě i přehrávače s ohledem na rozšiřitelnost a dostupnost.

Díky tomu budeme například ve velmi blízké době schopni nabídnout přístup k našim pořadům i z prostředí iPhone, iPadu i nových televizí s podporu NetTV.

Co vás vedlo k rozhodnutí přejít z progressive downloadu na streaming?

Zejména potřeba distribuovat licencované dlouhé formáty ve vysoké kvalitě, ale také snaha držet krok se zařízeními pro záznam obrazu, které jsou nyní běžně dostupné na trhu. Streaming nabízí lepší ochranu dat a potenciálně i lepší kvalitu videa ve vztahu ke kapacitě linky uživatele. Streaming nám také otevírá cestu k lepšímu a zejména standardizovanému řešení online přenosů, které byly do této doby řešeny spíše na ad-hoc bázi. 

V době vzniku Streamu zvolená metoda progresive downloadu dlouho pro běžná použití dostačovala. Máme řadu oblastí, kde by byla dobře použitelná i dále – například uživatelská videa. Dokonce je možné, že v této oblasti se k ní vrátíme v nějaké podobě spolu s rozvojem HTML5. Její výhodou je, že je technologicky jednoduší a investičně méně náročná.

Na druhou stranu jsou oblasti, kde není právě nejvhodnějším řešením. Typicky jsou to televizní nebo filmové formáty. Zde narážíme hned na několik omezení.  Prvním je, že klasický televizní pořad ve vysoké kvalitě je už docela velký soubor dat, který v případě metody progressive download klade značné nároky na počítač uživatele. Není to jen otázka zastaralých zařízení, ale zvláště s rozšířením netbooků to začíná být problém. V tomto streaming nabízí víc.

Kromě toho je progressive download problematický i z pohledu vlastníků práv k obsahu a je nejen obtížné, ale někdy i nemožné vyjednat výjimky, které by umožňovaly distribuci pomocí této metody. Řada licencí je dokonce podmíněna konkrétní konfigurací streaming serveru. 

Stream již online video dělá čtyři roky, proč se jako poskytovatel technologie začínáte profilovat teprve nyní?

 Stream.cz je kromě mediálních aktivit technologickým poskytovatelem již docela dlouho. A nejedná se jen o poskytování služeb pro Seznam.cz, ale třeba i pro televizi Prima a další.

BRAND24

Před čtyřmi roky jsme však neměli vlastní CDN a dlouho bylo zvažováno, zdali se věnovat něčemu co je zdánlivě mimo core business media poskytujícího audiovizuální zábavu. Nakonec po dlouhých úvahách se ukázalo, že interní technologický vývoj v této oblasti je natolik podstatný pro budoucnost Streamu, že je ho třeba udržet ve vlastních rukou a stal se tak součástí dlouhodobých plánů rozvoje Stream.cz.

To znamenalo značně pokročit v technologii, ale i v procesní oblasti a odtud byl již pouhý krůček k tomu dostat se do stavu, kdy lze tuto službu konzumovat nejenom interně ve Streamu, ale nabídnout jí i na komerční bázi v zásadě komukoliv kdo ji potřebuje. Poslední kroky k tomu jsou realizovány právě nyní a zhruba od poloviny ledna budeme schopni s výsledky naší práce oslovit naše partnery a první potenciální zákazníky. Věříme, že budou příjemně překvapeni.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je zakladatelem serveru BonusWeb.cz a spoluzakladatelem Stream.cz. Dnes se pohybuje v telekomunikacích, vlastní firmu Kaora podnikající na poli serverhousingu a prodeje IP konektivity a staví lokálního WiFi operátora v okrese Praha - Východ.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).