Hlavní navigace

Tablet už má v Česku přes 470 tisíc lidí, smartphone o milion víc

9. 2. 2013
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: Apple
Počty vyplývají z odhadů v průzkumech čtenosti tisku Media Projekt. Počet majitelů tabletů se přitom od loňského roku více než zdvojnásobil. A má jich dále přibývat.

Mezi čísly čtenosti českých deníků a časopisů se z Media Projektu dají vyčíst i zajímavé údaje, která naznačují, jak rychle v Česku přibývá smartphonů, tabletů a čteček e-knih.

Podle odhadů výzkumníků bylo na konci loňského roku v české populaci mezi 12 a 79 lety celkem 16,5 % majitelů smartphonů, 5,4 % majitelů tabletů a 2,5 % majitelů čteček elektronických knih.

Oproti loňskému roku počty výrazně poskočily – u tabletů dokonce na více než dvojnásobek.


Zdroj: Media Projekt

Majitelé zařízení pro četbu elektronických médií (odhad v % obyvatel) v populaci 12 – 79 let

A co když procenta převedeme do absolutních čísle? „Podíl vychází z populace šetřené v Media Projektu, tedy z počtu osob 12 – 79 let, kterých je podle aktuálních dostupných údajů ČSÚ 8,897 milionu,“ sdělil Lupě Vladimír Kožíšek z agentury Median, která průzkum provádí.

BRAND24

To znamená, že podle odhadu máme v Česku asi 1,47 milionu majitelů smartphonů, asi 478 tisíc majitelů tabletů a přibližně 223 tisíc majitelů čteček. Je samozřejmě zapotřebí dodat, že nejde o přesná čísla, ale o odhady založené na dotazování ve vzorku 25 000 respondentů.

A jak je vidět z meziročního srovnání, nejrychleji roste počet tabletů. Podle dalších čísle si chce smartphone v budoucnu koupit dalších 6,9 % populace, 6,3 % uvažuje o tabletu a 2,5 % plánuje nákup čtečky.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Lupa.cz a externí spolupracovník Českého rozhlasu Plus. Dříve editor IHNED.cz, předtím Aktuálně.cz a Českého rozhlasu. Najdete mě na Twitteru nebo na LinkedIn

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).