Hlavní navigace

Tak nám zase kradou obrázky...

22. 11. 2004
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

A už je to tady znovu: Někdo, tentokrát RajSmichu.cz, zase bere cizí legrační obrázky a přidává na ně svoje loga. Nestalo se to poprvé, nestalo se to naposled a není to jen česká specialita.
A už je to tady znovu: Někdo, tentokrát RajSmichu.cz, zase bere cizí legrační obrázky a přidává na ně svoje loga. Nestalo se to poprvé, nestalo se to naposled a není to jen česká specialita. Nechci diskutovat o tom, zda někdo, kdo na konci roku 2004 považuje tento link za neotřepaný vtip, má morální právo být jakkoliv aktivní v oblasti „internetového humoru“. Je mi také celkem fuk, jestli zloděj bude tvrdit, že obrázky „dostal emailem od anonymního dárce“. Rozhořčení „okradených“ (jistě oprávněné) mi ale připomnělo jednu důležitou skutečnost: „Fotomontáže“ jsou u nás chápány podstatně jinak než v některých jiných kulturních zemích.

Pokud udělám třeba takovouhle montáž (k předloňským povodním), jistě jsem do ní investoval nějaký svůj nápad, nemluvě o námaze. Přitom ale jde o zkombinování copyrightované hlavy politika, copyrightovaného piráta (z filmu) a copyrightovaného papouška (z přírodopisného serveru).

BRAND24

V USA nebo v Německu (a asi i jinde) existuje právo na parodii, které dává vtipálkovi až překvapivou volnost: Například může vzít cizí (velmi slavnou a velmi copyrightovanou) fotografii, namontovat na ni jinou hlavu a je v pohodě. Pokud vím, u nás nic podobného neexistuje a pokud někoho parodujete, „postižený“ může poukázat na skutečnost, že jste nedovoleně použil jeho podobu a máte smůlu (viz například záležitosti „Václavka a Dášeňka“ nebo „Zelený Raoul“).

Rozhodně se nechci zastávat nikoho z rajsmichu.cz nebo ftipky.cz. Jenom bych chtěl „okradené“ (mezi něž taky patřím) upozornit, že pokud jejich dílo (ať je jakkoliv vtipné a originální) vzniklo za použití cizích děl, také nejsou úplně z obliga a mohou se dočkat nepříjemných překvapení. Ovšem pokud se budou trochu snažit, může takové „nepříjemné překvapení“ být vyřešeno přinejmenším stejně kreativně jako původní montáž.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je víceméně nezávislým publicistou, překladatelem, programátorem, skladatelem a tak podobně.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).