Hlavní navigace

Telefonica a Pay TV přes ADSL: Imagenio

18. 7. 2005
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Majitel Českého Telecomu má zkušenosti s aplikacemi, na které jsme se na českém trhu doposud marně těšili. Ačkoliv televizi přes ADSL minulé vedení Českého Telecomu slibovalo, zatím na ni nedošlo. Ve Španělsku ovšem Telefonica provozuje zajímavou službu nazvanou Imagenio, pravou to televizi po Internetu. Můžeme se na ni těšit i v ČR?
Imagenio funguje od poloviny loňského roku (v testovacím provozu od roku 2002) a je postaveno na upgrade ADSL sítě společnosti Telefonica. Upgrade provedl Lucent, Riverstone (routery) a Juniper Networks. Služba byla původně dostupná ve dvou největších městech (Barcelona a Madrid), postupně se rozšířila do dalších jedenácti měst a šíří se dále po Španělsku – dnes již včetně ostrovů Tenerife, Gran Canaria, Valladolid a Salamanca.

Služba je nabízena po 6Mbit/s přípojce ADSL a stojí 12 euro navíc k ceně ADSL přípojky; případně 19 euro, pokud ADSL přípojku zákazník nechce, dalších šest euro měsíčně je třeba připočítat za dekodér, pokud si jej zákazník nechce pořídit sám. Ceny se často snižují na polovinu v rámci různých promoakcí pro nové klienty, ve Španělsku odpovídají cenám kabelové televize (což v ČR pomalu taky). Součástí nabídky je 40 televizních kanálů, dalších deset placených kanálů a speciální fotbalový kanál, který je ve Španělsku velmi oblíbený. Je možno rovněž poslouchat rádia a i lidé, kteří si nepředplatí Internet, mohou procházet webové stránky a svoji poštu z dodávaného set-top boxu.

Pro surfování po Internetu na PC si lidé musí přikoupit „připojení k Internetu“, i když se na španělských webech začínají objevovat články o tom, jak set-top box „nahackovat“ a konektivitu z něj vyvést.

Jako set-top boxy používá Telefonica produkty švýcarské společnosti Advanced Digital Broadcast – jde o hybridní přijímače terestrického vysílání DVB-T a IPTV, televize vysílané po IP. Přijímače lze tedy použít i pro příjem vzduchem přijímaných programů, protože nemá smysl po Internetu přenášet volně přijímané kanály. Zařízení mohou přijímat i video na vyžádání a také hudbu.

1738

Imagenio nabralo do září 2004 cca 4000 uživatelů. Za poslední čtvrtletí roku 2004 služba získala 2438 klientů, v prvním kvartále letošního roku pak dalších 13.609 zákazníků a na konci dubna měla 32.738 klientů. V poslední době přibývá přes 3500 klientů týdně a penetrace přesáhla jedno procento, přičemž penetrací se myslí domácnosti v oblasti dostupnosti služby.

Imagenio má podle Telefonicy velký potenciál – ostatně koncem roku 2004 měla Telefonica přes 826.000 uživatelů ADSL a do konce letošního roku jich chce mít 1,3 milionu, takže zákaznický potenciál tu je.

BRAND24

Telefonica v poslední době vůbec ve Španělsku experimentuje s lákavými technologiemi. Od července nabízí posílání MMS zpráv mezi pevnou a mobilní sítí pomocí DECT telefonu podporujícího F-MMS, tedy MMS zprávy z pevné linky. Přenos ale zatím funguje jen z/do dceřiné společnosti Moviestar. A také v mobilní síti je tu zajímavý pilotní projekt mobilní televize ve standardu DVB-H, spolu se společností Nokia. Snad se něco z toho dostane i do českých končin…

P.S.: Autor vycházel ze španělsky psaných informací, je tedy možné, že se dopustil mnoha omylů. Může se stát, že tato služba stojí jiné peníze, dělá ji někdo jiný a je k něčemu jinému, nebo že vůbec neexistuje. V tom případě se autor omlouvá…

Hlasujte o novém designu Lupy
Nová Lupa bude v novém kabátě. I vy můžete svým hlasem rozhodnout, jak bude vypadat. Pomožte nám vybrat ten nejlepší design! Hlasovat můžete až do 27. července 2005 na adrese /design.php3

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor byl v letech 2008 – 2012 šéfredaktorem serveru Lupa.cz. Stál u zrodu řady projektů. Je spoluzakladatelem Energomonitoru, v CZ.NIC vedl projekt Turris. Je předsedou místní organizace Pirátské strany v Brandýse – Staré Boleslav.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).