Hlavní navigace

Telefónica investuje do budování optických sítí a DSLAMů stovky milionů

30. 1. 2013
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Telefónica vyčlenila pro následující dva roky 300 milionů eur na investice do rozvoje optických sítí ve Španělsku. Česká pobočka má pro letošní rok na budování přístupové optické sítě a nových DSLAMů připraveny stovky milionů korun.

Telefónica chce letos ve Španělsku více investovat do rozvoje (FTTH) optických sítí v Madridu a Barceloně. Nové optické sítě chce začít letos budovat také v Bilbau, Cordóbě, Cádizu, Pamploně, San Sebastiánu, Seville a Zaragoze. Na tyto účely má v letech 2013 až 2015 vyčleněno zhruba 300 milionů eur.

Telefónica má ve Španělsku 300 tisíc zákazníků, kteří se připojují k Internetu prostřednictvím optické sítě. Jen v listopadu firma získala na 22 tisíc nových uživatelů vysokorychlostního internetu na optice.

Tuzemská pobočka nabízí optické připojení na bázi FTTH či FTTB v pilotním provozu již od roku 2008. Síť je dostupná převážně v novějších developerských projektech, ať už v rezidenčních nebo kancelářských. Telefónica v letošním roce počítá s jejím rozšiřováním tak, aby optické připojení na bázi FTTH bylo koncem roku dostupné pro 13 tisíc domácností. 

BRAND24

Výrazně více zákazníků, zhruba 150 tisíc, bude profitovat z připojení zhruba 150 nových VDSL DSLAMů do optické sítě (FTTn) a z 250 mobilních základnových stanic (FTTs), uvedla tisková mluvčí Telefóniky Blanka Vokounová. V případě VDSL DSLAMů jde o to, že operátor ze své ústředny „vyvede“ optickou síť, kterou „dovede“ co možná nejblíže ke koncovým zákazníkům. Pro poslední úsek ale využije metalické vedení.

Podle Blanky Vokounové bude letos Telefónika do budování přístupové optické sítě a nových DSLAMů v letošním roce investovat stovky milionů korun.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Internetové novinařině se věnuje od roku 2005, kdy začal jako redaktor pracovat pro vydavatelství Internet Info.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).