Hlavní navigace

TIP: Co můžete udělat pro lepší zabezpečení účtu na Facebooku

20. 5. 2013
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Pokud nechcete přijít o účet na Facebooku, zkuste případným útočníkům práci znesnadnit. Facebook má několik vhodných nastavení, které poslouží pro lepší zabezpečení účtu.

Pokud spravujete stránky na Facebooku, je hodně důležité, abyste dbali na bezpečnost u všech účtů, které jsou pro stránky správci. Zabezpečit účet proti tomu, aby ho ovládl někdo cizí, je dobré i s ohledem na to, že se případný útočník může dozvědět věci, které možná nechcete říkat úplně každému. A může také váš účet zneužít k útoku na vaše přátele.

Podezřelý přístup k účtu

Podezřelý přístup k účtu

Silné heslo

První nejzásadnější věcí pro vaše dobro je používání silného hesla. Tedy takového, které nelze uhádnout na základě pohledu na váš účet (nehodí se například jméno domácího mazlíčka ani vaše přezdívka) ani metodou „brute force“, tedy zkoušením hesla s pomocí slovníků. Nehodí se samozřejmě ani hesla typu „12345“ či „heslo“. Vaše heslo by samozřejmě mělo být unikátní, tedy nepoužívané nikde jinde. A „silné“ by mělo být tím, že bude rozumně dlouhé a bude obsahovat ideálně jak písmena, tak nějaké číslice či povolené symboly.

Velmi vhodné řešení pro silná hesla je použití některé z aplikací na správu hesel (např. LastPass). Ty nejenom řeší zapamatování hesel na různých službách, ale také vám vytvoří heslo dostatečně náhodné (a nesmyslné). Hesla si pochopitelně pamatují i prohlížeče, takže je potřeba dbát na to, aby k zapamatování nedošlo na nějakém neznámém (veřejném, cizím) místě.

Stejně tak jako je dobré pamatovat na to, že byste heslo neměli sdělovat nikomu dalšímu. V případě Facebooku nejenom z bezpečnostních důvodů, ale také proto, že Facebook si přihlášení k účtu z dalších míst eviduje. A zejména si eviduje odhlášení z jednoho účtu a přihlášení na jiný. Po určité době podobné aktivity vyhodnotí jako hacknutý účet či falešný účet.

Heslo je možné kdykoliv změnit v Nastavení účtu na záložce Obecné. K tomu, aby bylo heslo možné změnit, je samozřejmě nutné zadat heslo původní.

Jiný e-mail než ten běžně užívaný

Vhodným opatřením může být i použití jiného e-mailu, než který běžně používáte. Nejlépe takového, který si vytvoříte jenom pro účely založení a používání účtu na Facebooku. Pokud již účet na Facebooku máte, lze samozřejmě e-mail s ním spojený změnit (přidáte nový e-mail, označíte ho jako hlavní, poté odeberete e-mail původní).

Jiný e-mail je vhodný i s ohledem na záplavu mailů, které vám bude Facebook posílat (nezapomeňte, většinu z nich lze samozřejmě vypnout). Ale také pro lepší ochranu proti Facebooku. Skutečně nepotřebuje znát váš skutečný e-mail.

Nastavení e-mailu, stejně jako většinu dalších důležitých nastavení, najdete v Nastavení účtu. E-mail konkrétně v záložce Obecné. Zde mimo změny e-mailů můžete i zamezit tomu, aby se váš e-mail mohl dostal do informací stahovaných vašimi přáteli.

Bezpečnostní otázka

Další nastavení bezpečnosti najdete v záložce Zabezpečení a první vhodnou volbou je bezpečnostní otázka. U té si pamatujte, že jde o potenciálně velmi nebezpečné nastavení a pokud už si bezpečnostní otázku nastavíte, tak je nutné ji nastavit tak, aby otázka a odpověď nebyla odhadnutelná ani snadno zjistitelná.

Facebook neumožňuje nastavit vlastní text bezpečnostní otázky a je tedy nutné skutečně dbát na to, aby odpověď na předem dané otázky Facebooku nebyla odhalitelná. K bezpečnostní otázce můžete zkusit přistoupit jako k dalšímu heslu, rozhodně ne jako ke správné odpovědi na položenou otázku

Zabezpečené procházení

Vždy a ve všech případech používejte aktivní zabezpečené procházení – tedy přistup na Facebook přes https://. Velmi důležité to je zejména tam, kde budete na Facebooku přistupovat přes veřejně přístupné sítě – WiFi, počítače v kavárně, v práci, atd.

Upozornění na přihlášení

Zapněte si Upozornění na přihlášení (stále najdete v záložce) Zabezpečení, stačí v základní podobě na e-mail, ale můžete samozřejmě zkusit využít i mobil. Jakkoliv vám tato volba účet nijak lépe nezabezpečí, je dobrá k tomu, že se dozvíte o pokusech přihlásit se na váš účet.

Schválení přihlášení

Schválení přihlášení je první velmi podstatná možnost, jak výrazně zabezpečit váš účet. Pokud se k Facebooku přihlásíte z (do té doby) doposud neznámého prohlížeče, pošle Facebook na váš mobilní telefon kód, který bude nutné zadat aby se přihlášení dokončilo. Pokud útočník nezíská potřebný kód, nebude se moci k účtu přihlásit a efektivně je tak možné znemožnit útok.

Pokud používáte na mobilním telefonu aplikaci Facebooku, bude potřebný bezpečnostní kód poskytnut prostřednictvím této aplikace. Pokud tuto možnost nemáte, musíte ke svému účtu připojit své mobilní telefonní číslo a kód dostanete jako SMS.

Se schvalováním přihlášení můžete narazit na problém s některými aplikacemi, pro které bude nutné vygenerovat hesla k aplikacím. Slouží k tomu další volba v nastavení soukromí účtu s názvem Hesla k aplikacím.

Rozpoznaná zařízení

Tato volba slouží hlavně k tomu, abyste se mohli podívat, z jakých zařízení jste schválili přístup k vašemu účtu. A také k případnému odebrání oprávnění, což se může hodit v okamžiku, kdy jste někde potřebovali pracovat s Facebookem a poté už nebudete. Pak je vhodné tomuto zařízení opět odebrat přístup.

Aktivní relace

Poslední volba v Zabezpečení umožňuje podívat se, z jakých míst jste přihlášení k vašemu účtu a také kde jste se přihlašovali v minulosti. Je dobré vědět, že nejde o detailní záznam všech přihlášení, ale jenom hrubý přehled všech detekovaných přihlášení za určité uplynulé období. Případné aktivní relace (tedy takové kde nedošlo k odhlášení) je možné ukončit.

Tato volba může posloužit v okamžiku, kdy si nejste jisti, jestli se někdo jiný nepřihlašuje na váš účet. Pokud se vaše podezření potvrdí, je samozřejmě nutné změnit heslo.

Aplikace

Důležité pro bezpečnost vašeho účtu je i to, jestli jste nějaké aplikaci neposkytli přístup k vašemu účtu. V Nastavení účtu najdete záložku Aplikace, kde se můžete podívat, jaké aplikace mají práva k vašemu účtu. A také je odebrat.

BRAND24

Bývá dobré se čas od času do přehledu podívat a odebrat aplikace, které jste už přestali používat. V případě podezření na podivné chování vašeho účtu je velmi vhodné se sem podívat, může se totiž stát, že se zde objevila aplikace, kterou jste přidali buď omylem, nebo mohla být přidána útočníkem. Pro útočníka totiž může být užitečné získat přístup k vašemu účtu tak, abyste se o tom nedozvěděli.

Možnost aplikací mít přístup k vašemu účtu neberte na lehkou váhu, systém přístupových práv je velmi široký a velmi zneužitelný.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Konzultant a publicista, provozuje www.pooh.cz. Podle některých si myslí, že rozumí všemu, sám je však přesvědčen o pravém opaku a ani v 30+ letech nedokázal přijít na to, jak mít peníze a nepracovat.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).