Hlavní navigace

Tip: Jak získat adresy vašich RSS zdrojů z Google Readeru

18. 3. 2013
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Google
Google Reader za pár měsíců končí a uživazelé si budou muset najít náhradu. Budou přitom potřebovat jednu zásadní věc: přenést z Google Readeru adresy svých RSS zdrojů.

Konec Google Readeru (viz Google Reader končí k prvnímu červenci) vyvolal vlnu zděšení a řada lidí začala hledat možnou náhradu. Nechme stranou to, že prozatím žádná z náhrad nenabízí plně to, co umožňuje Google Reader – během příštích měsíců je možné, že se „konkurence“ chytne příležitosti a potřebnou funkčnost doplní. 

Pokud budete chtít přejít na jinou službu, potřebujete každopádně z Google Readeru získat adresy svých RSS zdrojů. Jak na to?

Přejděte na reader.google.com a vstupte do nastavení (vpravo nahoře najdete ozubené kolečko) a v menu vyberte Reader Settings/Nastavení služby Reader. Pokračujte na Import/Export a pak na Download your data through Takeout (na Takeout samozřejmě můžete přejít rovnou přes www.google.com/takeout) – otevře se vám nové okno či záložka přímo s požadavkem na data z Google Readeru. Počkejte, než se spočítá velikost  a poté klikněte na CREATE ARCHIVE/VYTVOŘIT ARCHIV.

Vytvoření archivu může chvíli trvat, takže si případně můžete zaškrtnout Email me when ready a získat tak informaci o připraveném souboru poštou. Případně můžete zkusit počkat, ale v mém případě nebyl soubor ani po 30 minutách ještě hotový, takže je možná dobré počítat s tím, že to nebude hned (a můžete samozřejmě nadávat na to, proč není možné získat pouze potřebný XML soubor jedním kliknutím, tak jak tomu bylo dříve). Původně odhadované velikosti navíc moc nevěřte, může se vyšplhat na desítky i stovky megabajtů (276 MB v mém případě), záleží na tom, jak hodně Google Reader používáte.

Po stažení získáte ZIP, ve kterém najdete to hlavní: XML soubor (subscriptions.xml) obsahující informace o všech RSS zdrojích, které jste používali. Některé informace z Readeru ale přenést nepůjdou – zejména pokud jste štítkovali, tuto informaci ztratíte. Stejně tak jako některá nastavení, XML soubor obsahuje hlavně adresy RSS zdrojů.

BRAND24

Získaný XML soubor je potom možné většinou použít přímo pro import adres RSS zdrojů do služeb, které umí pracovat s RSS. Pokud by to službě neumožňovala, musíte si z poskytnutého XML umět získat potřebné adresy do podoby, která umožní nastavení vámi vybrané služby.

Budete-li hledat alternativy, je dobré vědět, že nejčastěji zmiňovanou je služba Feedly, jejíž provozovatelé navíc slibují, že doposud sice pěkně vypadající ale poněkud omezenou platformu doplní tak, aby uměla to, co Google Reader. Výhoda přechodu na Feedly může být i v tom, že nemusíte zmíněný export zcela nutně absolvovat. Feedly stačí spustit a přímo „načíst“ nastavení z Google Readeru. Feedly navíc nabídne jak webové rozhraní, tak mobilní aplikace pro Android i iPhone.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Konzultant a publicista, provozuje www.pooh.cz. Podle některých si myslí, že rozumí všemu, sám je však přesvědčen o pravém opaku a ani v 30+ letech nedokázal přijít na to, jak mít peníze a nepracovat.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).