Hlavní navigace

Týdenní revize: blogující ministři a konec jednoho úřadu

31. 3. 2007
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: 29
Zatímco někteří ministři začnou blogovat na novém Aktuálně.cz, poslanci schválili konec ministerstva informatiky. Bude nám chybět při prosazování e-governmentu? U něj bychom si mohli vzít příklad třeba z Rakouska, ačkoliv jeho Internet za tím českým kupodivu místy spíše zaostává. V Praze proběhl summit IETF. Víme také, proč je nová "výměnná síť" s DVD legální.

doménami nejvyšší úrovně může být překvapivě nemálo zábavy či (z druhého úhlu pohledu) starostí. Některé zanikají, jiné jsou naopak natolik cenné, že se o ně soupeří na mezinárodním poli. Postiženým pak může být stát, který hodnotu domény nedokázal včas prohlédnout, zatímco jasnozřivější podnikatel inkasuje za její správu miliony. Na čí straně v takovém sporu stát?
Vojtěch Bednář: Proti digitálnímu kolonialismu!

Minulý čtvrtek podepsal prezident novelu zákona o hospodářské soutěži. Ta zrušila ustanovení, které vymezovalo dělbu práce mezi Českým telekomunikačním úřadem (ČTÚ) a Úřadem pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) při kontrole operátorů a providerů. Poslanci zase ve třetím čtení a až na třetí pokus schválili zrušení ministerstva informatiky (MI). Koordinační úlohu pro informační a komunikační technologie přitom svěřili ministerstvu vnitra (MV).
Jiří Peterka: Stalo se: ICT bude koordinovat vnitro

WiMax by se podle mnohých komentářů mohl stát lékem na neduhy oblíbeného, avšak spíše již překonaného WiFi: nutnost přímé viditelnosti, krátký dosah a problémy s rušením. V České republice je WiMax dostupný komerčně již dva roky, což je dobrá příležitost pro rekapitulaci jeho zdejšího působení. Co může místním poskytovatelům nová technologie nabídnout a kolik uživatelů již jeho výhod využívá?
Petr Buigl: Dva roky WiMAXu v ČR

Nejen pro českého uživatele, stěžujícího si na nedostatek služeb či konektivity, může být inspirující pohled za hranice, na situaci internautů z okolních zemí. Protože už víme, v čem je napřed například Maďarsko, podívali jsme se tentokrát na Internet našich nejbohatších sousedů. Rakousko má bezesporu náskok v infrastruktuře, ovšem co se týče porovnání nabídky a kvality služeb, nemá se český Internet za co stydět.
David Antoš: Internet za hranicemi: fotografující Rakousko

Praha hostila 68. zasedání technických pracovních skupin organizace Internet Engineering Task Force (IETF), zodpovědné za rozvoj Internetu. Zodpovědného a náročného úkolu se metropole zhostila na výbornou, zajisté i díky dobré práci místních partnerů. S nasazením nejmodernějších technologií pak hladký průběh jednání nemohly narušit ani ojedinělé nečekanosti jako problém s regulací teplé vody v hotelu či kapesní zloději v ulicích…
Rita Pužmanová: Pražský summit internetové komunity se vydařil

Pro odevzdání daňového přiznání je letos čas ještě do pondělí (a odevzdáte-li ho elektronicky bez elektronického podpisu, můžete jeho písemnou podobu doručit finančnímu úřadu až do 5. dubna) a přiznejme, že najít dokonalý komfort pro takový úkon nebude jednoduché nikdy. I bez ohledu na politicko-ideologický pohled lze ale aspoň vylepšovat vlastní transakční část této výměny dat. Podle Vodafonu by jedním řešení mohlo být přiznávání daně přes mobil. Jaký je o podobný nápad zájem mezi firmami?
Jiří Peterka: Daňové přiznání: přes mobil?

O novém Swap klubu, sloužícím k výměně legálně pořízených DVD a CD nosičů s filmy a hudbou, jsme vás na Lupě informovali nedávno. Protože diskuse pod zmíněnou glosou byla doslova napěchována dotazy na související problematiku, požádali jsme právníka Josefa Aujezdského, aby na většinu z nich odpověděl. Víme tak už, že nová „výměnná síť“ je na rozdíl od svých internetových sester legální pro všechny své uživatele. Dočkáme se tak „swap klubů“ po celé republice?
Josef Aujezdský: Proč je výměnná síť s DVD legální

Žít v dnešním moderním světě legálně ostatně není žádný med. Přesvědčili se o tom nejen domácí uživatelé v Klášterci nad Ohří, ale prakticky každý z nás, kdo používá legální obsah či programy. Přes různé notifikátory, výstrahy, ochrany proti kopírování apod. je někdy těžké dostat se vůbec k očekávané činnosti. A nejen to: s legalitou souvisí i bezpečnost. Nedávno nás banky znovu varovaly před phishingovým a pharmingovým útokem s tím, že ony přece nikdy po klientech citlivé údaje nepožadují. A ejhle – Citibanka u svého internetového bankovnictví žádá po klientech číslo karty a její PIN! Jak se pak v takovém rozporuplném světě mohou orientovat laičtí uživatelé?
Koppel blog na Lupě: Slepá ulička legality

Domain Name System (DNS), který mezi sebou převádí textová jména a číselné adresy počítačů v Internetu (a postupem času přibírá další a další informace), je obdivuhodně životaschopný. Vznikal v době, kdy počet zařízení připojených k Internetu překročil 500. A slouží stále, zatímco velikost sítě vzrostla milionkrát.
Pavel Satrapa: Problémy DNS

Rakouský Internet je možná na vcelku běžném stupni vývoje, z rakouského e-governmentu bychom si ale mohli vzít příklad. Systém zajišťuje, že jste v databázi každého sektoru vedeni pod jiným klíčem a je, co se týče identifikace, v EU asi nejdále. Koncept je dostatečně jednoduchý na to, aby byl realizovatelný a přitom poskytl poměrně slušnou míru ochrany údajů.
Vojtěch Kment: Měli bychom převzít rakouský e-government?

YouTube a jeho konkurenti se již plně zabydleli v nově osídlovaném prostoru zvaném Web 2.0 (ať už jej bereme vážně či nikoliv). Množství obsahu je na něm podle všeho už tak obrovské, že není problém z něj vybrat deset nejlepších videí a nemuset se u nich bát nudy. Nahradí někdy internetové video v této podobě televizi? To asi těžko, ale jako předstupeň vývoje jde o slušný začátek.
Blog Davida Antoše na Lupě: YouTube oskary uděleny – perly v kupkách hnoje?

V poslední době se začíná znovu živě diskutovat nad budoucím vývojem (X)HTML a webu jako takového. Jedním z hráčů na tomto poli je i skupina WHATWG, sdružující výrobce internetových prohlížečů (Mozilla Foundation, Opera Software a Apple Computer) a zájemce o vývoj webu obecně. Jak tato skupina vznikla, co vytvořila, a do jaké míry je její existence pro budoucnost webu relevantní?
David Majda: WHATWG – budoucnost webu?

BRAND24

Online média se stále těší růstu celého prostředí, takže není divu, že investují do svého rozvoje, aby zachytila co nejvíce z rostoucí poptávky po webovém obsahu. Aktuálně.cz vstoupí v pondělí do další fáze svého (zatím spíše krátkého) života, kdy představí nový design a blogy známých osobností. Pozadu však nezůstávají ani další hráči mediálního kolbiště.
Jan Ambrož: Aktuálně.cz chystá redesign, další online média vznikají

Vzhledovým omlazením však prochází i server Slunečnice.cz, který v nové verzi dokonce přináší celou řadu prvků Webu 2.0. Líbí se i vám?
Blog Davida Antoše na Lupě: Nová Slunečnice – první velký český web 2.0

Líbí se vám nová Slunečnice?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).