Hlavní navigace

Týdenní revize: Seznam v centru pozornosti

24. 6. 2006
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: 29
Největší český portál představil několik nových služeb, a na chvíli tak ovládl odborná média. Vylepšené mapy, encyklopedie ani online videopůjčovna však nepoutají takovou pozornost jako Sklik, seznamácký PPC systém. Za mořem se však bojuje o svobodu Internetu a odposlechy internetové telefonie. Odhalili jsme také budoucnost počítačových her a kvalitu datových úschoven a zjistili, proč byla PirateBay odstavena.

Život programátora není peříčko a jednoduchý algoritmus by jej jistě popsat nedokázal. Když už se rutinní i tvůrčí práce daří, šéfové neotravují s věčnými změnami v projektovém zadání a s psaním zbytečné dokumentace, přijdou na řadu chyby, které není možné vysvětlit pouhou posloupností náhod a omylů. Ne, některé chyby jsou skutečně přímo strašidelné… A mimochodem, víte už, jaké jsou hlavní rozdíly mezi manažery a programátory? Je jich možná víc, než byste čekali (a nejedná se jenom o volbu denního úboru).
Blog Františka Fuky na Lupě: Strašidelná pravdivá historka z programátorova života
Nishkamův blog na Lupě: Programatori jsou ze Saturnu, podnikatele – z Jupiteru

Microsoft = Bill Gates. Bylo by těžké najít více než pár dalších firem, jejichž historie a jméno je tak neodmyslitelně spjato se jménem jejich zakladatele a „vůdce“. Apple? Sun? Dell? Možná, ale William H. Gates má přesto výsadu držet se v myslích odborníků i obyčejných lidí jako „ten nejbohatší a nejznámější“. Nyní oznámil, že se z Microsoftu hodlá stáhnout a věnovat se hlavně charitativní činnosti. Jaký bude Microsoft bez Billa Gatese? A jací budou jeho nástupci?
Vojtěch Bednář: Bill odchází, dědictví zůstává

Pokud potřebujete přenést větší množství dat, zůstává vám i v dnešním broadbandovém věku prakticky jen několik málo spolehlivých možností. Pokročilí uživatelé se obejdou i bez třetích stran, ale pro laiky zůstanou internetové datové úschovny ještě dlouho vděčnou pomocí. Jak kvalitní služby nabízí jejich čeští provozovatelé? Otestovali jsme ty nejznámější a našli také zajímavé, méně známé značky.
Martin Pírko: Jak dobré jsou české internetové úschovny?

Tenký klient je počítač s minimálním hardwarovým vybavením a z toho plynoucími pozitivy (není toho tolik, co se může porouchat) i negativy (data máte na serveru, rychlost závisí na kapacitě linky apod.). I přes své kouzlo toto řešení nebývá tak obvyklé (možná proto, že cena „plného“ počítače je třeba i pro české školství poměrně přijatelná), přesto jsou na trhu zajímavé modely.
Jankův blog na Lupě: Další ultratenký klient: Ncomputing nStation

Síťová neutralita v americkém Kongresu nenašla zastání. Tamní poslanci odmítli dodatek, který ji měl posílit. Oba tábory přitom shodně tvrdí, že jim jde o svobodu Internetu – kde je tedy pravda? Odvolací soud zase potvrdil rozhodnutí amerického regulátora, že povinnost umožnit legální odposlechy se mají týkat i VoIP operátorů a jejich hlasových služeb. Ale je to vůbec možné? Nebo to bude konec služeb, jako je Skype?
Jiří Peterka: Stalo se: odposlechy ohrožují VoIP

V dalším dílu seriálu o možnostech získávání dat v místní síti jsme se zaměřili na konkrétní techniku ARP Cache poisoning. Jedná se o techniku velmi účinnou, oblíbenou a těžce odhalitelnou, pokud jí nejsou zasaženy všechny počítače. Odposlech cizích dat však může být trestný a můžete také tímto konáním porušovat smlouvu s vaším poskytovatelem připojení.
Martin Haller: Odposloucháváme data na přepínaném Ethernetu (2.)

O nedávném (dočasném) odpojení serverů známého vyhledávače torrentů (informací o sdílených datech ve výměnné síti BitTorent) Pirate Bay jsme již na Lupě nedávno psali. Švédská policie tehdy zabavila provozovatelům servery ve snaze najít na nich něco (podle místních zákonů) nelegálního. Co však vlastně bylo příčinou samotné iniciativy policejních orgánů? Podle očekávání šel impuls z vyšších pater…
Blog Fratniška Fuky na Lupě: Proč byla ThePiratebay.org offline

Prodej zájezdů online je čím dál populárnější u cestovatelů i prodejců, ale zákonitě zde existují limity, kam až podíl tohoto způsobu prodeje může vyrůst. Jaké zkušenosti a starosti má marketingový ředitel největšího českého online zprostředkovatele zájezdů, společnosti Invia, a jak vidí celý trh internetových zájezdů?
Martin Schreier: Michal Tůma: prodáváme lidem obrázky za 35 tisíc

Očekávaný vstup Googlu na český trh nutí místní portály k přehodnocování strategií a nasazování nových služeb. Každý další návštěvník, uvyklý na „své“ domácí stránky se všemi důležitými informacemi na jednom místě, bude totiž v nadcházející bitvě velmi cenný. Kromě podrobností o nových službách Seznamu také víme více i o jeho PPC systému. Co na to konkurence? A je pravda, že Sklik je Seznamem další designově okopírovanou službou od Googlu?
Aleš Miklík: Seznam zbrojí: tři nové služby
Martinův blog na Lupě: Sklik.cz: fáze veřejného testování je tu!
Matův blog na Lupě: Sklik – lenost nebo nedostatek invence?

Jak se zorientovat v praktických otázkách realizace výzkumných projektů informačních a komunikačních technologií, spolufinancovaných z rozpočtu pro výzkum a vývoj Evropské unie? Praktických záležitostí a rad je mnoho, ale vše začíná předložením návrhu, který má naději uspět v procesu hodnocení nezávislými externími experty v daném oboru.
Rita Pužmanová: Konkurence mezi výzkumnými projekty: proces vyhodnocování (1/2)

Počítačové hry nabízejí zábavu i napětí, a jsou objektem zájmu hráčů i terčem kritiky. Jedná se o fenomén, který vyvolává podobné reakce jako svého času třeba vznik filmu. Jak hry ovlivňují naši společnost? Kam se bude jejich vývoj ubírat? Těmto a dalším tématům se věnovalo nedávné setkání s příznačným názvem „Budoucnost počítačových her“.
Jan Rylich: Jaká je budoucnost počítačových her?

BRAND24

Pokud chodíte do knihovny, určitě vám za poslední desítku let neunikl trend sbližování těchto úctyhodných institucí s moderními technologiemi. Také ředitel Národní knihovny v Praze si pochvaluje zavedení WiFi sítě pro návštěvníky a doporučuje to stejné i ostatním knihovnám. Internet rád používá a oceňuje jeho informační potenciál, ale zároveň si nemyslí, že by mohl plně nahradit knihovnu jako spolehlivý zdroj informací. A jak se dívá na záměry vyhledávačů digitalizovat fondy světových knihoven?
Aleš Miklík: Vlastimil Ježek: spolehlivou knihovnu Internet nenahradí

Neustálý vývoj webu nepřestává překvapovat i již otrlé pozorovatele, kteří pod dojmem stále radikálních změn rádi vymýšlejí stejně radikální pojmenování aktuální fáze vývoje. Některé „vynálezy“ poslední doby však přesto stojí za zmínku – jedním z nich je bezpochyby i sociální zahušťování a kultivace obsahu webu. Společnost AOL se tak například chystá vstoupit do oblasti webů pro výměnu odkazů a zpráv, které editují samotní uživatelé. Pomoci jí k tomu má web, který původně patřil společnosti Netscape. Budeme si brzy číst již jen „sociálně odkazované“ zprávy?
Vojtěch Bednář: Ve víru svépomocného odkazování 

Bude podle vás Internet za deset let svobodnější?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).