Hlavní navigace

Ubytování přes Airbnb vedlo k pokutě 2 400 dolarů

22. 5. 2013
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Město New York prostřednictvím správního soudu došlo k závěru, že ubytování přes Airbnb je nelegální. Původních 7 000 dolarů pokuty nakonec snížili na 2 400

Některá média uvádějí, že Airbnb -služba na zprostředkování ubytování – je v New Yorku nelegální, a mají svým způsobem pravdu.

Poskytnutí ubytování někomu dalšímu prostřednictvím Airbnb totiž vyneslo jednomu poskytovateli pokutu 2 400 dolarů. Ty má zaplatit poté, co byl shledán vinným z porušování zákona, který zakazuje poskytovat dočasné ubytování, a z porušování dalších pravidel či nařízení. Jistý Nigel Warren pronajal svůj byt v září loňského roku na tři dny, poté co Airbnb dvakrát použiljiž dříve.

Původně měl zaplatit dokonce 7 000 dolarů a město namítalo, že byt může používat pouze jako bydliště, a nelze ho pronajímat pro přechodné, motelové či hotelové účely. V případu nepomohlo ani to, že se Airbnb snažilo pomoci, byť konečná částka byla nižší, „pouhých“ 2 400 dolarů (protože byla zamítnuta druhá část obvinění z porušování týkajících se stavebních a územních pravidel).

New York má skutečně zákon (pochází z roku 2011), který zakazuje tamním obyvatelům pronajímat nemovitost na dobu kratší 29 dnů. Zákonná úprava vznikla původně jako obrana proti těm kdo si koupí rezidenční nemovitosti, aby je vzápětí proměnili na hotely. 

Na případu Nigela Warrena je zajímavé to, že aby se něco takového dostalo k (správnímu) soudu, musí se jednat o stížnost. V praxi to znamená, že město New York nemůže stíhat kohokoliv, kdo využil Airbnb – musí se objevit stížnost.

BRAND24

Airbnb se už delší dobu snaží o změnu zmíněného zákona, tak aby odpovídal realitě roku 2013 a plnil cíl, aniž by poškozoval někoho, kdo krátkodobě ve svém bytě ubytuje někoho cizího. Snaha ale prozatím nevedla k žádnému výsledku.

Zdroj: NY official: Airbnb stay illegal; host fined $2,400

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Konzultant a publicista, provozuje www.pooh.cz. Podle některých si myslí, že rozumí všemu, sám je však přesvědčen o pravém opaku a ani v 30+ letech nedokázal přijít na to, jak mít peníze a nepracovat.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).