Hlavní navigace

Unie podnikových právníků varuje před laxním přístupem k datovým schránkám

1. 4. 2010
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Unie podnikových právníků, což je občanské sdružení, které má nahradit absentující profesní komoru podnikových právníků v České republice, varuje před laxním přístupem k datovým schránkám. Právní oddělení v českých firmách prý stále řeší situace, kdy nezkušenost a neznalost principů elektronické komunikace zaměstnanců orgánů veřejné moci i soukromého sektoru mohou v konečném důsledku podniky výrazně poškodit. V současné době je toto téma mezi podnikovými právníky velice živé, neboť jejich…

Unie podnikových právníků, což je občanské sdružení, které má nahradit absentující profesní komoru podnikových právníků v České republice, varuje před laxním přístupem k datovým schránkám. Právní oddělení v českých firmách prý stále řeší situace, kdy nezkušenost a neznalost principů elektronické komunikace zaměstnanců orgánů veřejné moci i soukromého sektoru mohou v konečném důsledku podniky výrazně poškodit. V současné době je toto téma mezi podnikovými právníky velice živé, neboť jejich zaměstnavatelé jsou v drtivé většině osoby, které mají ze zákona datovou schránku zřízenou. Nově zavedený revoluční institut doručování tak s sebou přináší nejen problémy technického charakteru, ale především obavy z důsledků jejich nesprávného používání, tvrdí Ondřej Běhal z Unie podnikových právníků.

Od zahájení provozu datových schránek se setkáváme s případy, které do budoucna mohou způsobit právní nejistotu například v exekučních řízeních. Právě takové nedostatky náležitostí datových zpráv, jako je chybějící elektronický podpis, mohou způsobit, že se rozhodnutí stane nevykonatelným. Firmám tak mohou hrozit i milionové škody, dodává Marie Brejchová, prezidentka Unie podnikových právníků. Datové schránky byly formálně spuštěny již k 1. červenci 2009, ovšem za ostrý start bývá udáváno datum 1. listopadu 2009, od kdy se např. pro firmy stalo využívání datových schránek povinné. V praxi se jako problém ukazuje špatný výběr příjemců ze strany strany úřadů a otazníky se vznášely a vznášejí i nad autorizovanou konverzi dokumentů. (Tisková zpráva)

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká. Se serverem Lupa.cz spolupracuje již řadu let jako externí redaktor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).