Hlavní navigace

Útok na Google zřejmě veden přes MSIE, Německo radí jej opustit (doplněno)

18. 1. 2010
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Čínští hackeři, kvůli kterým se rozhodl Google v Číně přestat cenzurovat, při napadení více než tří desítek IT společností velmi pravděpodobně využili kritickou a doposud nezáplatovanou chybu v prohlížeči Internet Explorer. Původně se spekulovalo, že útok byl veden skrze chybu v Adobe Readeru, ale to se nepotvrdilo. Kód pro provedení útoku je přitom již veřejně znám, což závažnost problému jen eskaluje. Ohroženy jsou všechny dnes běžně používané verze, tedy Internet Explorer 6 a vyšší. V…

Čínští hackeři, kvůli kterým se rozhodl Google v Číně přestat cenzurovat, při napadení více než tří desítek IT společností velmi pravděpodobně využili kritickou a doposud nezáplatovanou chybu v prohlížeči Internet Explorer. Původně se spekulovalo, že útok byl veden skrze chybu v Adobe Readeru, ale to se nepotvrdilo. Kód pro provedení útoku je přitom již veřejně znám, což závažnost problému jen eskaluje. Ohroženy jsou všechny dnes běžně používané verze, tedy Internet Explorer 6 a vyšší. V bezpečí by měli být jen uživatelé archaického Internet Exploreru 5 pod Windows 2000.

Zatím byly zaznamenány jen útoky na korporátní prostředí, ale chyba ohrožuje i řadové uživatele. K úspěšnému provedení útoku stačí navštívit záškodnický nebo hacknutý web. Německý spolkový úřad pro informační bezpečnost dokonce vyzval uživatele k přechodu na alternativní prohlížeč, alespoň dokud Microsoft chybu neopraví. Podle dostupných informací by se útok neměl zdařit u Windows Vista nebo Windows 7, kde by mu měla zabránit technologie DEP. Podle expertů to ale není úplně jisté. (ComputerWorld.com #1, ComputerWorld.com #2).

Tipy C

Doplnění (15:02): přikládáme vyjádření českého Microsoftu: 14. ledna obdržel Microsoft upozornění na možnost zneužití Internet Exploreru, které v některých specifických případech umožňuje na dálku spustit na počítači uživatele škodlivý kód. Do současné doby bylo zaznamenáno jen několik útoků proti verzi Internet Explorer 6, které byly vedeny po navštívení infikovaných webových stránek. Uživatelé by proto měli minimalizovat návštěvy neznámých webový stránek, neotevírat e-maily od neznámých uživatelů, neklikat na odkazy v neznámých e-mailech a pravidelně stahovat aktualizace softwaru.

Microsoft uživatelům radí, co mají podniknout pro minimalizaci rizika: Těmito kroky jsou přechod na poslední verzi Internet Explorer 8 (IE8), nastavit zabezpečení Internet Exploreru na vysoký stupeň („High“), povolit tzv. DEP (Data Execution Prevention – v IE8 je toto nastavení automatické), dále mít zapnutý firewall, aktuální antivirový program a mít nainstalované všechny bezpečností aktualizace,. Microsoft v současné chvíli na opravě chyby pracuje.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká. Se serverem Lupa.cz spolupracuje již řadu let jako externí redaktor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).