Hlavní navigace

Uživatelům Internet Exploreru může způsobit problém stisknutí F1

5. 3. 2010
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Microsoft se zabývá bezpečnostní chybou, která ohrožuje uživatele jeho prohlížeče Internet Explorer pod systémy Windows 2000, Windows XP a Windows Server 2003. Jádro problému je ve spolupráci skriptovacího jazyku VBScript se soubory nápovědy. Pokud záškodnický web vyzve uživatele ke stisknutí klávesy F1, která už tradičně vyvolává nápovědu, může nastat problém vedoucí až k vzdálenému vykonání kódu s právy aktuálně přihlášeného uživatele. Microsoft problém analyzuje a údajně zatím neví o případu…

Microsoft se zabývá bezpečnostní chybou, která ohrožuje uživatele jeho prohlížeče Internet Explorer pod systémy Windows 2000, Windows XP a Windows Server 2003. Jádro problému je ve spolupráci skriptovacího jazyku VBScript se soubory nápovědy. Pokud záškodnický web vyzve uživatele ke stisknutí klávesy F1, která už tradičně vyvolává nápovědu, může nastat problém vedoucí až k vzdálenému vykonání kódu s právy aktuálně přihlášeného uživatele. Microsoft problém analyzuje a údajně zatím neví o případu, že by jej již někdo aktivně zneužíval.

Redmondský softwarový gigant kritizuje zveřejnění podrobných informací o využití zranitelnosti ještě před možností připravit eventuální záplatu. Je to prý nezodpovědné. Jestli záplata vyjde už teď o druhé březnové úterý, tak to Microsoft zatím nespecifikoval. Každopádně uživatelé Windows Vista, Windows 7 a Windows Server 2008 ohroženi prý nejsou. Uživatelé starších systémů, kteří používají Internet Explorer, by si zatím měli dát pozor na to, kdy a proč mačkají během surfování klávesu F1. Bez této interakce s uživatelem není prý chyba zneužitelná. (Microsoft TechNet)

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká. Se serverem Lupa.cz spolupracuje již řadu let jako externí redaktor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).