Hlavní navigace

Velká Británie udělala opatrný krůček směrem k DNSSEC

10. 3. 2010
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Nominet, správce britské národní top-level domény .uk, udělal další krůček k podpoře DNSSEC. Krůček je to však zatím opatrný a nesmělý, přestože Nominet se řadí mezi ty organizace, které DNSSEC dlouhodobě fandí. Podepsána byla pouze zóna .uk. Ve Velké Británii ale používají strukturovaný model, takže všechny domény koncových uživatelů jsou v poddoménách, tedy hlavně v .co.uk. A právě u poddomén dosud podpis chybí, vysvětluje aktuální stav Ondřej Filip, výkonný ředitel sdružení CZ.NIC, které…

Nominet, správce britské národní top-level domény .uk, udělal další krůček k podpoře DNSSEC. Krůček je to však zatím opatrný a nesmělý, přestože Nominet se řadí mezi ty organizace, které DNSSEC dlouhodobě fandí. Podepsána byla pouze zóna .uk. Ve Velké Británii ale používají strukturovaný model, takže všechny domény koncových uživatelů jsou v poddoménách, tedy hlavně v .co.uk. A právě u poddomén dosud podpis chybí, vysvětluje aktuální stav Ondřej Filip, výkonný ředitel sdružení CZ.NIC, které podporu DNSSEC u české národní top-level domény .cz zavedlo již v roce 2008.

Nominet podpis zóny označuje spíše za test a zatím nedoporučuje spustit proti této zóně validaci. Dokonce oznámili, že plánují klíče ještě vyměnit a plný provoz hodlají deklarovat až s podpisem kořenové zóny. Tedy gratuluji k prvnímu rozvážnému kroku a doufám, že více uvidíme v červnu, dodává Ondřej Filip. Pokud vás DNSSEC zajímá, můžeme doporučit dřívější seriál článků DNSSEC a bezpečné DNS, který vyšel na stránkách našeho sesterského serveru Root.cz. (.blog)

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká. Se serverem Lupa.cz spolupracuje již řadu let jako externí redaktor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).