Hlavní navigace

Vrátíme se pokorně k pevným linkám?

1. 5. 2010
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Předražené mobilní hovorné ostře kontrastuje se zanedbatelnými poplatky pro volání mezi "pevnolinkovými" čísly. A všimli jste si, že volání z pevné linky na mobil je už dávno levnější než ve vašem superdrahém mobilním tarifu? Důvodů pro návrat k pevnolinkovým číslům se najde řada...

ČTÚ snížilo regulační poplatky a oznámilo plán, podle něhož se poplatky za volání do mobilních sítí sníží zhruba na jednu korunu do poloviny příštího roku. Tedy ty poplatky, které si operátoři účtují mezi sebou.

Dalo by se očekávat, že tento krok budou záhy následovat ceny hovorného. Jestliže od letošního roku stojí minuta hovoru v mobilní síti 1,96 Kč namísto 2,31 Kč, kdepak se projevila sleva? Který z operátorů přispěchal snížit tarify a kdo z nich cenu srazí, až za tři měsíce klesne na 1,66 Kč za minutu? Správně. Nikdo.

Komentáře jsou různé, obecně odmítavé. Plánované snižování terminačních poplatků je známo delší dobu a promítnuto tedy delší dobu do cenotvorby, dal by se shrnout postoj českých mobilních operátorů.

Postoj mobilních operátorů je v tomto pochopitelný. Na místním trhu je třeba peníze vydělat, uživatelé zatím platí, regulátor nezasahuje a doma je třeba sanovat výstavbu 3G sítí a nové licence. Do toho se žádná sleva příliš nehodí. Kromě toho by sleva byla neúčelná, stimulovala by konkurenci. Trojice operátorů je v oligopolním postavení, bez ní se na trhu nic neudá a za kolik oni si přeúčtovávají hovory mezi sebou, nemá na jejich cenotvorbu skutečný vliv. Nepříjemné by bylo, kdyby někdo mimo trojku mobilních operátorů mohl nabídnout levné hovory. Ale nemůže. Není kdo.

Opravdu nemůže? Ufon. Síť spíše rozpačitá, přístroje nedomrlé, sám připouští, že jde spíše o levný mobilní Internet než náhradu mobilů. Zřejmě ani on nebude ten pravý.

Jenže ještě je tu VoIP. A začíná být zajímavý. Povšimněte si, že u většiny českých VoIP operátorů můžete telefonovat do mobilní sítě za levnější sazbu, než jakou vám dává váš mobilní operátor. Například Ha-loo, které se ještě neprobudilo do nových cen, nabízí minutu hovoru do mobilních sítí za 3,03 Kč bez DPH. 802.cz za 2,83 Kč ve špičce, Fayn 2,74 Kč, vše ceny bez DPH a bez měsíčního paušálu. Porovnejte nyní s nabídkou Vodafone: Nabitá karta má ceny kolem 5,04 Kč za minutu, totéž Nabito 119. Až při paušálním poplatku 1150 Kč se dostáváte na cenu, jakou vám Fayn i 802 nabídnou bez smlouvání a bez paušálu. Podobné je to u jiných operátorů jak mobilních, tak VoIPových, projděte si ceníky.

Ukazuje se, že rozumnou volbou dneška je mít pevnolinkové telefonní číslo VoIP poskytovatele určené pro volání na mobily nebo pevné linky v místech, kde ho používáte. V kanceláři, doma. A k tomu mobilní telefon především pro příchozí hovory nebo pro nouzové hovory z terénu. Řada chytřejších mobilů navíc má podporu SIPu, takže nemusíte mít v kanceláři sluchátka, stačí spustit SIP klient a jste v kanceláři na příjmu na svém pevnolinkovém čísle, takové programy umí i vytáčet čísla z telefonního seznamu v přístroji na pevnou nebo přes GSM síť.

Můžete namítnout, že na běžné použití to není. Možná. Opravdu? Když si chcete večer popovídat s kamarádkou, kamarádem, nebo něco probrat s obchodním partnerem, vážně je vám jedno, jestli voláte za pět nebo za polovinu? A nevyplatí se podívat se po Skype a povídat si s přáteli po Skype nebo přes VoIP čísla, která mají volání mezi sebou často zdarma? Když voláte k doktorovi nebo na úřad, kde většinou Skype nemají, ale trvají na pevnolinkových číslech, není jednodušší zavolat jim z pevné linky, kde za minutu pevnolinkového hovoru zaplatíte něco jako korunu za minutu? Není rozdíl, když vám za dvacet minut milého dohadování s úředníkem naúčtuje váš operátor 20 Kč nebo 120 Kč? Ano, mohli jste jít zdarma na oběd.

A chcete tajný roamingový tip? Když jedete do exotické ciziny, kupte si místní mobilní SIM kartu, na její číslo přesměrujte své pevnolinkové VoIP číslo a na záznamník mobilu namluvte vzkaz, že jste k zastižení na pevnolinkovém čísle. Nebo, chcete-li komfort, hovory přesměrujte na české pevnolinkové číslo. I s dvojitým přesměrováním vás to vyjde v naprosté většině případů levněji, než mobilní roaming v té zemi. Příklad: přesměrování z Faynu na čínský mobil vás vyjde na 90 haléřů, z Ha-loo na 3 Kč. Místní příchozí hovor vás nestojí nic, přesměrování z českého mobilu na české pevnolinkové číslo pořídíte dle tarifu za 3–6 Kč. Do desetikoruny se vejdete i s takovým komfortem. Příchozí hovor v Číně v Happy roamingu vás stojí 42 Kč za minutu. S Vodafone World Roamingem pro tarif na 17,60 Kč za minutu. Atd…

Tipy C

VoIP operátoři potvrzují, že to je přesně ten model, v jakém se u nich začínají VoIP čísla používat i u soukromníků. Pro každý pád, pro levné telefonování.

Ohrožuje to mobilní operátory? Zatím málo. Zatím jim více vydělávají ti, kteří z pohodlnosti nebo nevědomosti zůstávají u toho, že mobilní telefon je jediný prostředek komunikace. Ale ono nám to pomalu dojde, že není důvod platit předražené hovorné, v jehož cenách v Evropě excelujeme. A prostor pro zlevnění tu bude vždy. Škoda jen, že se náš mobilní trh nepodařilo stimulovat virtuálními operátory. Přece jen mít mobilní telefon a k němu takovéto sazby, to by bylo zajímavější… Tudy vlak ale nepojede, ČTÚ nastavilo podmínky vstřícně operátorům, nikoliv zákazníkům. O ty přece nejde.

Máte své pevnolinkové VoIP číslo?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor byl v letech 2008 – 2012 šéfredaktorem serveru Lupa.cz. Stál u zrodu řady projektů. Je spoluzakladatelem Energomonitoru, v CZ.NIC vedl projekt Turris. Je předsedou místní organizace Pirátské strany v Brandýse – Staré Boleslav.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).