Hlavní navigace

Webové stránky v deseti minutách

4. 12. 2007
Doba čtení: 8 minut

Sdílet

 Autor: 29
Díky webovým editorům je dnes možné vytvořit si jednoduché webové stránky v několika málo minutách a není k tomu potřeba znalost žádného programovacího jazyka. Weboví vývojáři se nad jejich možnostmi možná ušklíbnou, pro velké množství lidí však tyto aplikace představují důležitou vstupní bránu do světa aktivního využívání Internetu.

Zadání úkolu

Za cíl jsem si položil vytvořit jednoduchý web s několika navzájem propojenými stránkami, obrázky a několika tabulkami. Dalším požadavkem byl přístup ke statistikám návštěvnosti a fulltextový vyhledávač. Následující text nebude širokospektrálním pohledem na každý jednotlivý produkt (máte-li nějakou zkušenost, využijte prosím diskusi), jako spíše prezentace některých z mnoha dostupných možností.

Google

Prvním testovaným produktem jsou nástroje z rodiny Google. Pokud jste zvyklí používat některé jeho služby – Dokumenty, Picasa Web album, iGoogle a další, jistě znáte slabá i silná místa většiny služeb Googlu. Často je problém v tom, že nabízejí příliš mnoho možností a najít to, co potřebujeme, se stává velice obtížné. Podívejme se, zdali to platí i tvorbu webových stránek.

K tomu, abyste mohli služby využívat, musíte mít Google účet, který slouží jako přihlašovací klíč k většině služeb tohoto internetového giganta – od e-mailu, přes statistiku a dokumenty až třeba právě k tvorbě stránek. Základním prvkem je zde editor nesoucí název Page Creator, kde si zvolíte tvorbu nové stránky. Pak již stačí vybrat jen design (kterých je k dispozici několik desítek) a layout (tedy rozložení jednotlivých sloupců a oblastí textu). Zajímavým způsobem je řešena přímá editace HTML kódu – vždy můžete upravovat právě jen tu oblast, ve které se vyskytujete s kurzorem, což na jednu stranu přináší rychlost a pohodlnost, na druhou stranu ztrácíte přehled nad celkovou strukturou kódu. Práce s odkazy je rychlá, jednoduchá a pohodlná, podobně jako s obrázky. U složitějších stránek je však problém s časovou prodlevou ukládání a nepříliš dobře pracujícím tlačítkem zpět. Zajímavým doplňkem je možnost vložení gadgetu (tedy jakýchsi zásuvných modulů, které můžete vložit na své stránky – například mapy, vyhledávače, hry apod.).

Gadgetů je tolik, že najít nějaký smysluplně použitelný zabere neskutečné množství času. Zajímavé také je, že nevolíte název stránky, ale pouze její titulek – zde bych měl připomínku k názvům, které jsou víceslovné. Nejenže nejsou jednotlivá slova oddělena podtržítkem, ale jsou jen „naplácnutá“ dohromady, navíc ještě háčky a čárky mění na znaky s procenty a ukazatele adresy přímo v editoru uvádí názvy jako http://jannovak­.googlepages.com/dru­hástránečka – příponu se dozvíte až z adresy po náhledu. Právě pojmenovávání souborů považuji na největší slabinu celého editoru. Na své stránky máte k dispozici celkem jen 100 MB, což Google vzhledem k rychlosti navyšování velikosti e-mailových schránek mohl vylepšit.

Z nástrojů máte k dispozici ještě samozřejmě formátování textu – nadpisy, zarovnání, písmo (stejně jako v Dokumentech nepochopitelně jen šest fontů), odrážky, číslování, barva, zvýraznění,… Jediné, co zde chybí, je možnost podtrhnutí textu, což je zřejmě ochrana před zmatky s odkazy (ty jsou podtrženy automaticky).

Pokud jede o fulltextové vyhledávání, o to se stará samostatná vývojová větev Coop, který se nedávno dočkal počeštění (na rozdíl od Page Creator). Tvorba je více než snadná – stačí zvolit název nového vyhledávače, jeho popis, klíčová slova (slouží pro optimalizaci vyhledávacích algoritmů), jazyk a zvolit jestli prohledávat zvolené weby (nebo je preferovat), nebo celý Internet. Služba funguje velice dobře a najde využití například při tvorbě vlastního specializovaného vyhledávače (snadno odfiltruje balast), nebo při prohledávání vlastních dokumentů (například prací v PDF na určitém serveru). Dle mého názoru je vyhledávání jedna z nejlepších služeb pro webmastery od Google vůbec.

Následovně ještě zvolíte, zda chcete standardní web (tedy s reklamou a zdarma), nebo obchodní (bez reklamy za 100 USD). Samostatnou kategorií jsou neziskové organizace, univerzity a vládní organizace, neboť ty jsou bez reklam a zadarmo.

Pak již nastavíte jen barvy, přidáte možný zobrazený obrázek při vyhledávání a vložíte vygenerovaný kód na své stránky. Ač se jedná o betaverzi, nenašel jsem žádnou běhovou či funkční chybu.

Pagecreator

Statistiky má na starosti Analytics. Jedná se o pokročilý nástroj s celou řadou profesionálních funkcí – sledování více webů, neviditelné počítadlo atd. Služba nabízí sledování a tvorbu kampaní, provázání s reklamními službami Google, zjištění nejen počtu nových a stálých návštěvníků, ale také informace o jejich lokalizaci (od kontinentu po vesnici), operační systémy, webové prohlížeče, versi Flashe, dobu strávenou na stránce, odkud návštěvníci přišli a ze které stránky odešli a mnoho dalšího. Unikátní funkcí je site overlay – ta zobrazí vámi sledovanou stránku a na ni umístí vrstvu zobrazující množství kliknutí na jednotlivé odkazy.

Samozřejmostí je možnost exportu do PDF, XML, CSV nebo TSV. Ovládání je do značné míry závislé na časové ose, která ovlivňuje období, za která jsou data zobrazována. Jedná se o velice užitečný nástroj, který nicméně vyžaduje nějakou chvíli, než si na něj zvyknete. Aplikaci lze celkově hodnotit jako poměrně přehlednou a rychlou, nicméně někteří zákazníci možná budou postrádat českou lokalizaci či technickou podporu.

Jen pro úplnost (zcela mimo rámec elementární tvorby webu) zmíníme další nástroje, které na Google webmasteři mohou najít: Google webmaster tools (nástroje pro optimalizaci vyhledávání), Google Code Hosting (hosting open source aplikací), Google code (různé části volně dostupných skriptů), ale také je možno využít blogovací systém či webové album Picasa.

eStránky

Jeden z nejúspěšnější serverů na českém internetu se snaží dokázat, že kvalitní a jednoduchá tvorba webů nemusí být doménou jen klasických instalovaných balíků nebo online aplikací velkých společností. Registrace s aktivací je poměrně zdlouhavá (než mi došly všechny aktivační e-maily, uběhlo asi deset minut). Pak již zvolíte, zda tvoříte osobní či firemní stránky, vyberete, jestli chcete tvořit obyčejný web, fotogalerii, nebo kombinaci obojího. Následně už přidáváte stránky. Ke každé můžete vložit titulek, klíčová slova a popis. Následuje volba vzhledu stránky – k dispozici je asi šest variant v různých barevných provedeních, což je vzhledem k oblíbenosti serveru poměrně málo, i když je možno jednotlivé vzhledy modifikovat.

Následně se vás již ujme průvodce, který vám krok za krokem umožní vytvořit webovou prezentaci. Postupně vkládáte fotografie, loga, odkazy, text na úvodní stránku a další součásti svého webu. Zajímavou možností je stránky zaheslovat a zpřístupnit je tak pouze určité komunitě. Editor textu na stránkách ničím nepřekvapí, ale ani nezklame. Práce s jednotlivými stránkami je velice podobná blogům, což bude vyhovovat spíše méně náročným uživatelům. K dispozici je možnost přímého přepnutí do HTML zdroje, který je však u delších textů naprosto nepřehledný, neboť editor zásadně nepoužívá řádkování.

K dispozici dostanete základní statistiky (návštěvnost za měsíc, půlrok a podle hodin, nejprohlíženější stránky a fotografie). Chybí však možnost exportu dat. Také velikost stránek nedosáhne nijak závratné úrovně – pouze 30 MB. Vyhledávání nefunguje lokálně, nýbrž na všechny stránky, což může mít některé nepříliš chtěné následky.

Pokud však požadujete rychlou a snadnou tvorbu stránek, nerozumíte HTML a blogování vám není proti srsti, může se jednat o zajímavé řešení. Otázkou je, proč v tomto případě nezvolit nějaký obvyklý blogovací systém, například Bloguje. eStránkám se však zjevně daří (mj. v Křišťálové Lupě skončily v kategorii Projekt roku na pátém místě) a v příštím roce se pokusí o expanzi na maďarský trh.

estranky

Zoho Wiky

Jeden z největších konkurentů společnosti Google v oblasti online kancelářských nástrojů se snaží svého soka porazit netradičním řešením. Sází na jednoduchou tvorbu takzvaných Wiky pages. Oč jde? Po registraci dostanete k dispozici nástroj pro rychlou a snadnou tvorbu stránek. Vaši návštěvníci mají přehled o posledně editovaných stránkách, vy tvoříte v podstatě jen dokumenty, které tento nástroj „sfůzuje“ dohromady. Žádné složité a přehnané nastavování vzhledu nečekejte a ani s pokročilými funkcemi zde příliš nepochodíte.

Po registraci dostanete adresu ve tvaru http://vasejme­no.wiki.zoho.com/. Na ni pak již jen za pomoci speciálního editoru vrstvíte jednotlivé stránky. Při tvorbě zadáte jméno stránky a jste přepnuti do speciálního editoru. Ten na první pohled nenabízí příliš mnoho pokročilých funkcí. Ty se projeví až s propojením s dalšími částmi kancelářského balíku – textovým editorem, tabulkovým procesorem a nástrojem na tvorbu prezentací. Díky těmto nástrojům (a možnosti vkládat samostatné části HTML kódu) se ze Zoho Wiky stává zajímavý nástroj. Jistě nemusí vyhovovat každému, ale pokud potřebujete vytvořit stránky s aktualitami pro vaše přátele či partnery, opatřené fulltextovým vyhledávačem, možností sdílení tabulek, grafů a prezentací, pak se rozhodně nejedná o řešení nešťastné. Do jeho výhod však musíte dospět především dlouhodobějším užíváním celého kancelářského balíku.

Samostatně však toto řešení asi příliš velký smysl nemá, pokud nejste zrovna kategorií oceňující právě zmiňované výhody a jste ochotni odhlédnout od absence lokalizace nebo rezignovat na tvorbu klasicky známých webových stránek (s menu na levé straně a přehlednou strukturou odkazů).

Zoho

Jde to i jinak?

Samozřejmou alternativou jsou pochopitelně běžné instalované nástroje na tvorbu webových stránek. Pokud se však poohlížíte ještě po nějakém alternativním a nezvyklém řešení pomocí web 2.0, pak může být řešením například Wetpaint, jehož nevýhodou je reklama na vašich stránkách. Ty tvoříte pomocí jednoduchého průvodce. Nastavujete vzhled, přidáváte stránky, vše jako na drátku. To může být výhodou pro hodně nezkušené uživatele, pro ostatní to bude spíše značné omezení.

Pokud jste zastánci svobodného přístupu k tvorbě, pak vás možná potěší Yourminis. Ten je založen na tom, že dostanete k dispozici prázdnou stránku (či stránky), a na tu svobodně (klidně i přes sebe) rozmisťujete různé „Minis", tedy malé aplikace všeho druhu (od počasí přes hodiny po komix), pokud chcete sdělit obsah, pak užijete různé textové bloky. Tvoření je rychlé a zábavné, aplikace jsou dobře seřízeny, takže jejich přidávání je snadné a rychlé. Během pár minut tedy získáte vskutku originální prezentaci.

BRAND24

yourminis

Koho tedy zvolit? Pokud jste uživatel, který zvládá angličtinu s elementárními základy tvorby webových stránek, pak je zřejmě nejlepší kolekce nástrojů od Google, pokud ne, pak Zoho Wiky či tvorba blogu (či jeho obdoby u eStránek) nebude na škodu. Jestli se však svým webem chcete od okolí především odlišit nebo si při jeho tvorbě užít trochu zábavy, pak nelze sáhnout téměř nikam jinam než po Yourminis.

A znáte-li některý jiný šikovný online nástroj pro tvorbu webu, seznamte s ním ostatní čtenáře (i nás) v diskusi pod článkem.

Používali jste někde některý z výše zmíněných editorů?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je student PřF MU, publicista. Zajímá se o dění na Internetu, filosofii a fotografii.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).