Hlavní navigace

Webovinky: české online služby bojují o vaši přízeň

23. 2. 2011
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: 21971
V poslední době se objevila řada nových českých webů nabízejících zajímavé funkce. Vybrali jsme to nejzajímavější: spolujízdu autem, přepis nahrávek, platební nástroje, videa i elektronické knihy.

Jízdomat

Spousta lidí se každý den vydává na kratší či delší trasy autem. Díky serveru Jízdomat mohou řidiči nabídnout volná místa ve vozidle, vydělat si nějakou korunu a snížit tak své náklady na benzín. Cestující naopak ušetří oproti hromadné dopravě vlaky či autobusy finance, čas, a cestování autem samozřejmě nabízí i mnohem vyšší komfort. Stránky jsou velmi propracované a uživatelsky příjemné. Díky propojení s mapami nabízí nejen časový harmonogram, ale jsou schopny najít i trasy, jež sice nevedou přímo skrze zadanou obec, ale nachází se v její blízkosti. Zájemce o cestu získá kontakt na řidiče, přehled o volných a obsazených místech, ale i třeba i o značce automobilu. Díky propojení s účtem na Facebooku také snadno zjistíte i další informace o vašich potenciálních spolucestujících a samotném řidiči. Další užitečnou vychytávkou je export do kalendáře nebo monitorování jízd na oblíbených trasách.

MyShowroom.TV

Už jsme vám ve Webovinkách představovali několik serverů, které slouží jako platforma pro vysílání videa. MyShowRoom.TV  pochází z Česka a jde o bezplatnou ukázku jinak komerčně prodávané aplikace. Po stažení speciálního softwaru si snadno vytvoříte vlastní vysílací studio, jež zvládá zpracovávat obraz z několika kamer a jiných zařízení (např. zachytávání práce na více počítačích). Můžete tak rychle vytvořit vlastní vzdělávací program, televizní pořad, pořádat přenos se zasedání zastupitelstva vaší obce nebo třeba zaznamenávat koncerty, diskotéky atd. Poslední zmiňované využití ještě usnadňuje spolupráce s webem Rave.cz, kde se bude vysílání zobrazovat v kontextu dané akce. Nevýhodou jsou velmi omezené podmínky bezplatné verze – 3 současně sledující diváci a nízká disková kapacita pro uložení videa.

eLibellus

Snížení ceny u elektronických čteček i u nás zesílilo poptávku po elektronických knihách. Přestože již před pár měsíci ohlásilo několik webů spolupráci s velkými nakladatelstvími, zatím je nabídka velmi omezená. Obchod eLibellus  je novým hráčem na tomto poli a specializuje se výhradně na placenou distribuci. Ve své nabídce má na české poměry slušný počet 177 knih od několika vydavatelství (Triton, Baronet) z oblasti české a zahraniční beletrie i naučné literatury (nejčastěji z oblasti historie, medicíny a esoteriky). Knihy jsou nejčastěji nabízeny ve formátu PDF, což není nejpříjemnější varianta pro čtečky, a většinou jsou chráněny DRM proti kopírování.

PřepisŘeči

V minulých Webovinkách jsme vám představili výběr nejzajímavějších projektů z WebExpo Startupshow 2010. PřepisŘeči stejně jako tehdy představovaný projekt Prednasky.com pracuje se softwarem na analýzu hlasu. Zavoláte na stanovené číslo (účtováno jako běžný hovor) a po zaznění tónu začnete s diktováním textu. Po několika minutách získáte textový přepis řeči. Samozřejmě výsledek hodně ovlivňuje artikulace daného člověka. Pro získání rychlých podkladů pro další editaci ale funguje docela dobře. Problémy ovšem způsobují anglická slova, která se snaží převést na podobně znějící české slovo. K analýze můžete nahrát již existující soubor (např. nahraný v diktafonu nebo mobilním telefonu) ve formátu MP3.

BRAND24

GarantovanaPlatba

Nákup v internetových aukcích s sebou nese určité riziko pro kupujícího a prodávajícího. Server GarantovanaPlatba funguje jako prostředník, který se snaží obě strany ochránit a rozhoduje v případě sporů. Kupující vytvoří virtuální úschovu vztaženou na určitý obchod a vloží do něj peníze. Po obdržení platby je kupující informován a zboží odešle. Pokud v pořádku dorazí, dostane prodávající zaplaceno. Vyhne se tak třeba situaci, že si kupující dobírku nevyzvedne. Naopak kupující je chráněn pro případ, že by zboží došlo zničené nebo neúplné. GarantovanáPlatba v případě sporu vyzve obě strany k předložení důkazů a rozhodne pro jednu či druhou stranu. Služba je zpoplatněna, ale vyjde levněji než klasické dobírkovné. Na podobném principu funguje i modul pro pořádání veřejných sbírek.

Jaké z představených online služeb se vám zdají pro vás užitečné?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor se osm let věnuje tvorbě internetových stránek a psaní recenzí o nezávislých počítačových hrách pro server Idnes.cz.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).