Hlavní navigace

Windows nejsou Linux, a je to správně

30. 5. 2007
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Je správné čekat od Linuxu to samé co od Windows? A je správné získat od Linuxu to samé co Windows? Kdo dělá Linuxu medvědí službu? Co na to česká internetová kultura? Zase jenom Linux rulez?
Jiří Macich - karikatura

Ilustrace: Nenad Vitas

Omlouvám se, že v této glose nebudu příliš konkrétní, ale rád bych nadhodil několik témat k zamyšlení. Předně chci říci, že mám rád softwarové alternativy, a tedy svobodu volby. Jsem vděčný, že si mohu vybrat třeba z mnoha kvalitních webových prohlížečů a není tu jen Internet Explorer. Ostatně konkurence prospěla i samotnému Internet Exploreru. Myslíte si snad, že by Microsoft de facto pohřbený prohlížeč najednou exhumoval a vytvořil jeho sedmičkovou verzi nebýt nástupu Firefoxu? Asi těžko …

Nevím ale, proč si někteří lidé myslí, že alternativy musí být na vlas to samé co originál a přitom mít punc svobody a nezávislosti na Microsoftu. Unavuje mě, že v diskuzi pod každým textem o Windows se objeví nějaký jedinec s potřebou vykřikovat, jak on to má v Linuxu skvělé a jak to je ve Windows špatné. Věci nejsou černobílé a neměly by být ani jednobarevné.

Velmi mne zaujal článek Linux is Not Windows. Autor opakovaně uhodil hřebíček na hlavičku. Linux prostě není tou správnou volbou pro každého uživatele Windows, a to platí i naopak. Pokud v nějakém fóru narazím na dotaz uživatele hledajícího triviální řešení problému s Windows a druhého, který jej okamžitě lanaří na Linux, poklepu si na čelo. Proto už na jistých českých serverech diskuze zásadně nečtu, protože mít čelo samou modřinu se mi opravdu nelíbí.

Jakmile se objeví informace, že se začal šířit nový virus pro Windows, okamžitě se objeví někdo, kdo začne opět lanařit na Linux. V odkazovaném článku mě zaujala pasáž věnovaná bezpečnosti. Autor prostě říká, že když chcete systém typu Windows, ale bezpečný, přečtěte si raději článek o zabezpečení Windows, než abyste přecházeli na Linux. Oba systémy mají zcela jinou filozofii i historii.

Když hovořím s lidmi, kteří se Linuxem zabývají na profesionální úrovni, jejich tón je podstatně smířlivější než v případě všech těch křiklounů z internetových diskuzí. Těchto jedinců je relativně málo, ale o to víc je je slyšet. Možná si myslí, jak jsou cool nebo jak pomáhají v rozšiřování svobodného softwaru. Dělají mu ale medvědí službu a svým vystupováním propagovaný produkt v očích mnohých zprofanují a zprotiví. Znám spoustu lidí, kteří doma používají Linux nebo se mu věnují pracovně. Dobře vědí, kde je Linux slabý a kde je naopak silný, pro koho je vhodný a pro koho je nevhodný. Nezamlčují, nezkreslují, nezačnou vidět rudě, když řeknete, že Windows Vista považujete za dobrý systém.

BRAND24

Bohužel po internetových diskuzních fórech se potulují většinou -náctiletí jedinci, kteří neustále převracejí na pravou víru a už s tím většinu lidí otravují. Nevím proč, ale zdá se mi, že na českém Internetu je jejich koncentrace mnohem vyšší než v zahraničí. Jednou věcí je informovat, druhou věcí je dětinsky otravovat.

Otázkou ani tak není, jestli je obecně lepší Linux nebo Windows, ale který systém se lépe hodí konkrétnímu uživateli ke konkrétním účelům. Od autorů velkých distribucí zaznívá jasně: nechceme dělat druhá Windows. A to je správně. Teď je ovšem důležité, aby se ke koncovým uživatelům dostaly informace o kladech a záporech jednotlivých voleb a nikoliv jen pokřiky jedinců, kteří si myslí, jak jsou cool, když kvůli každému škytnutí Windows házejí widle do hnoje a křičí obligátní Linux rulezzz …

Měl by se Linux více přibližovat Windows?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká. Se serverem Lupa.cz spolupracuje již řadu let jako externí redaktor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).