Hlavní navigace

XChat a Fotoalba mají nového majitele. Economia služby prodala

18. 1. 2016
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Kdysi legendární chatovací a diskusní server opět mění majitele. Po dlouhých letech stagnace se ho ujala skupina nadšenců.
  • 18.1. 23:00 – zpráva aktualizována o podrobnosti z vyjádření Economie i nových vlastníků

Kdysi populární diskusní a chatovací server XChat, který si prošel bouřlivou historií, má nové majitele. Od společnosti Economia jej společně se serverem Fotoalba.cz odkoupila firma 42ideas s.r.o., tvořená skupinou kamarádů, kteří chtějí kdysi slavnou službu rozvíjet.

„Nyní spolupracujeme se společností Economia na věcech souvisejících s převzetím služeb. Prosíme vás o trpělivost a omluvení případných komplikací. Některé drobnější změny budou probíhat již v následujících dnech, jiné později – vše bude směřovat k nezbytné odstávce služeb při finálním stěhování XChatu, o kterém budeme informovat dopředu, až budeme vědět přesný termín,“ stojí v oznámení na fóru Xchatu.

Podepsaný pod ním je Jan Zálešák, majitel děčínské firmy STROJ-KOVO s.r.o., která podle obchodního rejstříku drží v novém majiteli XChatu, firmě 42ideas s.r.o., 31% podíl. Dalšími vlastníky jsou Petr Flégl (27 %), Ondřej Tesárek (16 %) a David Nesiba (13 %).

„Jsme kamarádi z IT – Honza je jeden z hlavních vývojářů XChatu. Já se s Honzou znám z prací na mailu Centrum.cz a Petr s ním už několik let spolupracuje – ať už jako vývojář či manažer,“ představuje tým nových vlastníků jeden z nich, Ondřej Tesárek.

„Všechno začalo u Honzy Zálešáka, který uvažoval o převzetí a dalším rozvoji služby už dlouho. Mě to zaujalo, protože XChat považuji za ikonu českého internetu a velmi pozitivní značku, která mnoha lidem změnila život. A když jsme se dozvěděli, že Economia uvažuje o jeho prodeji, rozhodli jsme se do toho pustit. Spojili jsme se ještě s Petrem a Davidem Nesibou, který má jako admin XChatu k tamní komunitě blíže, než kdokoli jiný. Věříme, že dohromady pak dáváme ten správný mix zkušeností, který nám umožní XChat posunout trochu dál,“ dodává.

Facebooku se nebojíme

Toho, že by doba diskusních fór a chatů s nástupem sociálních sítí skončila, se noví majitelé nebojí. „Naopak věříme, že se po nástupu masových sociálních sítí opět otevřel prostor službám se zaměřením na specifickou komunitu. XChat bude mít na internetu vždy své specifické místo. Právě na něm se přátelství přímo vytvářela. Nesloužil jen jako nástroj komunikace, ale jako iniciátor nových vazeb mezi lidmi. To je vlastnost, kterou se moc služeb na internetu pyšnit nemůže,“ říká Tesárek.

XChat teď má projít migrací dat a po ní má přijít rozvoj služeb. „Víme, že je potřeba dohnat chybějící roky vývoje, proto můžeme slíbit, že se budeme snažit přicházet nejen s novými službami, ale i různými drobnými opravami a vylepšeními, které nám zpříjemní čas, který tu společně trávíme,“ slibují noví vlastníci uživatelům.

Provoz serverů budou financovat z reklamy. „Nabídneme reklamní plochy do aukce, přímý branding a také affliate partnerství s tématicky vhodnými weby. Plánujeme také nadstandardní funkce, za které si uživatelé rádi připlatí,“ přibližuje plány Tesárek.

Informaci o prodeji služeb Lupě potvrdil ředitel IT divize Economie Štěpán Burda. Podle databáze CZ.NIC jsou také domény xchat.cz a fotoalba.cz od 15. ledna ve vlastnictví 42ideas s.r.o.

DT24

Za jakou částku Economia servery prodala, není jasné. „Detaily transakce nebudeme zveřejňovat,“ řekl Lupě šéf vydavatelství Roman Latuske. Nový vlastník podle něj plánuje službu provozovat dále bez zásadních změn. „Pro Economii se jedná o závěrečnou fázi pročištění portfolia o malé a pro náš mediální dům neperspektivní projekty. Nic dalšího v současné době neplánujeme,“ dodává Latuske.

Podle Tesárka byly s cenou spokojeny obě strany transakce. „Vyjednávání nebyla složitá, protože jsme měli podobnou představu, jako Economia,“ říká.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Lupa.cz a externí spolupracovník Českého rozhlasu Plus. Dříve editor IHNED.cz, předtím Aktuálně.cz a Českého rozhlasu. Najdete mě na Twitteru nebo na LinkedIn

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).