Hlavní navigace

Viceprezident Googlu pro Android přechází k čínskému Xiaomi

30. 8. 2013
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Hugo Barra opouští po více než pěti letech Google, aby se přestěhoval do Pekingu a odtamtud vedl průnik na světové trhy pro rychle rostoucího výrobce mobilů Xiaomi.

Do světa brzy zamíří další čínský výrobce mobilů — Xiaomi — o kterém jste doposud možná ještě neslyšeli. Je jen tři roky starý a zatím svá zařízení prodává jen v Číně (a v Hongkongu a na Tchaj‑wanu).

Jak přečíst Xiaomi? Počáteční ‚X‘ značí měkké s, a celé xiao je jednoslabičná trojhláska; název je dvojslabičný: „sjao-mi“. (Jméno „malá rýže“ značí druh obilniny, česky bér italský.)

Přestože byla společnost založena teprve před třemi roky, už se její hodnota odhaduje na deset miliard dolarů. To je srovnatelné s Lenovem, je to dvojnásobek tržní hodnoty BlackBerry a polovina tržní hodnoty Sony Corp. Hodnotu společnosti dosud neobchodované veřejně odvodil z posledního kola financování člen představenstva společnosti Hans Tung pro Bloomberg. (V červnu 2012 vycházelo ohodnocení společnosti na čtyři miliardy dolarů.)

Mi 2S

Mi 2S

Xiaomi, jako jiní čínští výrobci, začalo zlevna a jeho nejdražší model nyní stojí 1699 jüanů, tedy asi 5400 Kč. Smartphony Xiaomi se prodávají teprve od října 2011, ale společnost si zvedla letošní prodejní cíl už na dvacet milionů kusů.

Model Mi 2S, uvedený na trh letos v dubnu, byl v prvním letošním pololetí nejprodávanějším modelem v Číně a překonal tam Samsung Galaxy S4. (Tvrdí TechCrunch, odvolávaje se na AnTuTu.) Předchozího Mi 2 se v roce 2012 prodalo 7,19 milionu kusů.

Xiaomi do světa vyvede Hugo Barra, doposud viceprezident Googlu pro „správu produktů“ pro Android

Hugo Barra v listopadu 2011
Foto © Simon Birkenhead

Hugo Barra v listopadu 2011

Hugo Barra se přestěhuje do Pekingu, aby se stal viceprezidentem Xiaomi Global. Přestup oznámil včera na Google+. Potvrdila jej také čínská strana, a to šéf a zakladatel Xiaomi, Lei Jun (Lej Ťün), na síti Weibo (uvádí Bloomberg).

BRAND24

Google se pro tisk vyjádřil jen v tom smyslu, že Hugovi přejí hodně štěstí a že jsou rádi, že Hugo zůstane u Androidu.

Některá média přinesla zprávu o vztahu Sergeje Brina, spoluzakladatele Googlu, se zaměstnankyní, která byla dříve ve vztahu právě s Hugem. (Sergey je přitom ženatý a má dvě děti.) Hugo Barra popírá, že důvody k přestupu byly osobní. Se společností Xiaomi se o této možnosti bavil už po nějakou dobu. (Vysocí manažeři se ostatně nenajímají přes noc.)

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).