Hlavní navigace

Yahoo dostalo od Microsoftu třítýdenní ultimátum

10. 4. 2008
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: 74287
Společnost Yahoo stále vzdoruje a nechce se nechat pohltit společností Microsoft. Některým akcionářům se to nelíbí, rádi by prodali a proto na Yahoo podávají žaloby. A Steve Ballmer, ředitel Microsoftu, opět usedl za psací stůl, aby napsal správní radě Yahoo další "milý" dopis.
Boji společnosti Microsoft o získání Yahoo, které se převzetí Microsoftem brání, se na Lupě věnujeme více než dva měsíce. Poprvé 4. února 2008 v článku Co zatím přinesla nabídka Microsoftu na převzetí Yahoo, o dva dny později v článku Google, Microsoft, Yahoo a „ti druzí“. Dále pak 14. února článkem Akcionáři Yahoo: Microsofte, zaplať nám víc! 

Jedna žaloba za druhou

Co nového se tedy událo? Už 22. února se objevila zpráva (Yahoo sued again for saying ‚no‘ to Microsoft), že počínání Yahoo se nelíbí dvěma penzijním fondům z Detroitu, kteří jsou akcionáři společnosti Yahoo.

Fondům se nelíbí zejména to, že zástupci Yahoo odmítli bez jakéhokoliv vyjednávání finanční nabídku Microsoftu. Proto společnost Yahoo zažalovali 21. února u soudu v americkém státě Delaware. V žalobě se uvádí, že chování Yahoo je „sebedestruktivní“. Podle žaloby také převažuje nevraživost vůči Microsoftu nad racionálním ekonomickým uvažováním. Žalobu proti Yahoo podali dříve i další, menší akcionáři, např. Wayne County Employees' Retirement System of Michigan. Byť fond vlastní pouze 13 600 akcií Yahoo, též se mu nelíbilo, jak společnost Yahoo na nabídku Microsoftu zareagovala (Yahoo Rejection Of Microsoft Bid Draws First Shareholder Suit). A množí se další a další žaloby, o nichž Yahoo musí informovat své akcionáře prostřednictvím americké Komise pro cenné papíry (Security and Exchange Commission).

Osobní vzdor otce zakladatele

Ti, kdo za Yahoo rozhodují, se totiž nechtějí podrobit Microsoftu, ačkoliv někteří akcionáři by byli pro prodej svých podílů. Zakladatel a stále významný akcionář Jerry Yang se nechce vzdát svého „dítěte“, které od početí vychoval až v dnešní Yahoo. Stále bezmezně věří, že se společnosti podaří zvrátit trend, kdy jí klesá již osmé čtvrtletí zisk a podíly na trhu vyhledávačů klesají též. Yahoo plánuje letos spustit ve třetím čtvrtletí novou inzertní platformu, dříve vyvíjenou pod označením Project Apex, nyní pojmenovanou AMP (jako Advertising management platform), od které si slibuje zlepšení svého postavení na trhu s inzercí. Jak růžově si představuje Yahoo vlastní budoucnost, je možné prohlédnout si v prezentaci z března 2008, určené investorům.

Steve Ballmer vedení Yahoo: „Nastal čas“

Společnost Microsoft dala společnosti Yahoo 5. dubna ultimátum. Steve Ballmer tak učinil opět dopisem, adresovaným správní radě Yahoo. Zde je výběr některých pasáží z dopisu, jehož plné znění si lze přečíst i v češtině. Microsoft totiž dopis rozeslal též jako tiskovou zprávu, kterou si dává přeložit do cizích jazyků. Plné znění českého překladu je dostupné prostřednictvím služby Protext.

BRAND24

Během těchto dvou měsíců nečinnosti se internet stále vyvíjel, zatím co trhy s veřejnoprávními jednotkami a celkové ekonomické podmínky značně oslabily, jak obecně, tak zejména pokud jde o společnosti zaměřené na Internet. Z údajů veřejných indikátorů zároveň vyplývá, že stránky vyhledávače Yahoo zaznamenaly pokles. Konečně, přijali jste ve společnosti nové plány, díky nimž by jakékoli změny vedení byly ještě nákladnější.

Za těchto okolností je vysoká cena, kterou jsme vám v lednu nabídli, nyní ještě významnější. Věříme, že většina vašich akcionářů bude toto hodnocení sdílet, i po přezkoumání vašeho veřejného prohlášení, které se týká vašich budoucích výhledů.

(…)

Pokud bychom k dohodě nedospěli v následujících třech týdnech, budeme nuceni předložit tento případ přímo vašim akcionářům, včetně zahájení jednání o zastupování (proxy contest) pro výběr alternativního obsazení ředitelů do správní rady společnosti Yahoo. Výrazná hodnota v našem úvodním návrhu odráží naši snahu o přátelskou transakci.

(…)

Bohužel tím, že jste se rozhodli nezahájit s námi podstatná jednání, neumožnili jste, aby tato transakce přinesla akcionářům a zaměstnancům společnosti Yahoo ohromné výhody. Domníváme se, že je důležité, abyste nenechali tuto významnou příležitost nevyužitou.

Někteří analytici předpokládají, že Microsoft by se stále rád dohodl, jelikož spuštění procesu nepřátelského převzetí jej bude v důsledku stát další finanční prostředky. Proto se domnívají, že v dalším kroku by Microsoft přece jen mohl nabídnout ještě více, ačkoliv teď tlačí na Yahoo s konečnou nabídkou. Analytici citovaní časopisem BusinessWeek (Is Yahoo Right to Resist Microsoft?) za přiměřenou částku považují cenu 34 USD za akcii.

Strategie Yahoo ukazuje, že hraje o čas. Další čtvrtletní výsledky zveřejní 22. dubna, Microsoft zveřejní své výsledky 24. dubna a do 26. dubna se musí představitelé Yahoo, oslovení dopisem od ředitele Microsoftu, rozhodnout.

Jak si myslíte si, že Microsoft bude dále bojovat o převzetí Yahoo, pokud Yahoo na nabídku ani teď nepřistoupí?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor pracuje intenzivně s Internetem od roku 1993. Dlouhodobě se. Věnuje publikační činnosti, spolupracoval např.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).