Hlavní navigace

YouTube má miliardu měsíčních uživatelů, jako Facebook

21. 3. 2013
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Kolik má YouTube měsíčních uživatelů z Česka nevíme, ale celosvětově je to miliarda. Měsíčních unikátních, pokud tedy budete podobným počtům věřit.

Facebook oznámil miliardu měsíčních uživatelů v říjnu 2012, po osmi letech existence. YouTube miliardu ohlásila právě nyní, také po osmi letech existence (služba vznikla v únoru 2005). Pro úplnost je dobré vědět, že celosvětově se odhaduje, že Internet používá 2.4 miliardy lidí (ze sedmi miliard lidí na planetě).

Google k miliardě říká,že pokud by YouTube byla zemí, tak by byla třetí největší na světě (po Číně a Indii). A vedle oznámení jedné miliardy ještě nabízí zajímavý pohled na „Generaci C“ („C“ coby connected, neboli generaci připojených) v článku How does Gen C watch Youtube? On all screens, all the time.

Pokud chcete malý výlet do historie, tak YouTube vznikla v roce 2005 (zakladateli byli Chad Hurley, Steve Chen a Jawed Karim) – doména samotná začala fungovat 14. února 2005, ale samotný web se do provozu dostal postupně až v průběhu několika příštích měsíců. V květnu 2005 se objevila jakási veřejná beta, ostrá verze až o dalších šest měsíců později.

V listopadu 2005 investovala do YouTube Sequioa-Capital (3.5 milionu dolarů) aby v dubnu 2006 (spolu s Artis Capital Management) investovali ještě jednou, dalších 8 milionů dolarů. Pokud by vás zajímalo snad zcela první video na YouTube, tak se podívejte na Me at the zoo (uvidíte v něm hlavně jednoho ze zakladatelů, Jaweda Karima).

BRAND24

V roce 2006 se YouTube mimořádně dařilo růst, dostala se mezi nejpopulárnější weby a v růstu dokonce předstihla tehdejší sociální jedničku, MySpace. A rok 2006 také přinesl nejzásadnější změnu, v říjnu 2006 společnost oznámila odkoupení společností Google za 1.65 miliardy dolarů v akciích.

Zdroj: YouTube Hits a Billion Monthly Users

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Konzultant a publicista, provozuje www.pooh.cz. Podle některých si myslí, že rozumí všemu, sám je však přesvědčen o pravém opaku a ani v 30+ letech nedokázal přijít na to, jak mít peníze a nepracovat.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).