Hlavní navigace

Žádné obcházení. Netflix si došlápne na uživatele s VPN

15. 1. 2016
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Globální videotéka chce dohlédnout na to, aby uživatelé mohli sledovat jen ty tituly, které jsou v nabídce pro jejich zemi.

Donedávna byla VPN jednou z nejrozšířenějších možností, jak Netflix využívat. Vzhledem k nabídce, se kterou služba přišla do Česka, ji možná část uživatelů bude chtít opouštět. Za stejnou cenu jako ve Spojených státech je totiž v Česku k dispozici jen necelá tisícovka titulů. 

Minulý týden se Netflix otevřel uživatelům víc než stovky dalších zemí. To s sebou přineslo otázky ohledně licencí. Firma chce pravděpodobně vyjít vstříc držitelům práv, a tak si chce udělat ve svém systému pořádek. 

„Někteří uživatelé používají proxy nebo odblokovávací software a získávají tím přístup k obsahu, který není dostupný v jejich zemích,“ tvrdí Netflix ve svém prohlášení a dodává, že v následujících týdnech zařídí, aby tito uživatelé měli přístup jen k obsahu, který jim umožňují licence v jejich zemích. 

BRAND24

Jak to chce firma udělat, neprozradila. Nejjednodušší by bylo pořešit práva ve všech zemích, ve kterých už funguje, ale to nejde ze dne na den. „Očekáváme, že časem to tak bude. Teď ale, vzhledem k historické licenční praxi, poskytujeme pořady a filmy podle geografických parametrů. Do doby, než se to změní, budeme pravidla respektovat,“ tvrdí Netflix.

Boj s uživateli VPN tak bude pravděpodobně připomínat hon na krtka, především tedy v symbolické rovině.  Takzvanou geo-blokací už se ale zabývá i Evropská komise v rámci strategie digitálního trhu. 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Po klasickém desetiletém novinářském kolečku (on-line, papír, televize) se vrátil zase na web a je mu dobře. Více na LinkedIn.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).