Hlavní navigace

Zastavme sa bratia! 23 slibných startupů ze Slovenska

4. 1. 2012
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Oživení mezi českými internetovými startupy bylo jedním ze zřetelných trendů loňského roku. Obnovená vlna zájmu o nové projekty dorazila také na Slovensko. Vybíráme ty, které si podle našeho názoru zaslouží vaši pozornost. Ožijú Slováci?

Při sestavování tohoto přehledu jsme vyšli ze seznamu účastníků zatím asi nejvýraznější slovenské oborové události, Startup Weekendu, který se odehrál v říjnu v Bratislavě. Sledujeme také seriál setkání Startupcamp. Dalším zdrojem je otázka What are the Startups based in Bratislava with global interests? na sociální síti Quora.

Na východ od našich hranic je zjevně nápadů, jak podnikat na internetu, víc než dost – stejně jako v Česku i leckde jinde. Vytrvalých a soustředěných podnikatelů schopných dotáhnout nápady do konce se však i na Slovensku vyskytuje o dost méně než smělých projektů.

DT24

Při procházení desítek slovenských startupů jsme tak narazili na takové, které sice vypadají zajímavě, ale zůstávají zatím zaklety ve fázi konferenční prezentace bez vlastního funkčního webu nebo alespoň v posledních týdnech aktualizovaného Twitteru.  Jde například o záchodové čidlo pro diabetiky Healthyly, doporučovač veřejných toalet Choco Challenge nebo aplikace pro sdílení fotografií WallieApp.

Prohlédněte si také aktuální přehledy nejlepších německých startupů: Ein Kessel Buntes 1 a Ein Kessel Buntes 2

Úmrtnost mezi internetovými startupy se dlouhodobě pohybuje nad hranicí devadesáti procent, to je známá věc. Které nové slovenské webové služby s nadnárodními ambicemi mají stále ještě šanci se uchytit a prosadit?

  1. Emphas.is – Fotoreportéři z celého světa přidávají na web návrhy projektů, na nichž by chtěli pracovat a získávají pro ně příznivce. Uživatelé rozhodují, který projekt se uskuteční. Hlasují peněženkou: zavazují se přispět fotografovi na honorář, techniku, cestovní a další náklady alespoň deseti dolary.
  2. Finviz.com – Vizualizace aktuálních dat ze světových finančních a akciových trhů.
  3. Foretaster.com – Sledování cest, po nichž se pohybují návštěvníci webů.
  4. Getquantify.com – Webová aplikace pro projektový management.
  5. Itsmywine.com – „Osobní sommeliér“ doporučí vína, která by vám mohla chutnat na základě krátkého dotazníku a toho, jak jste ohodnotili dříve otevřené láhve.
  6. Lingibli.com – Mobilní aplikace slibuje, že naučí uživatele rychle a bezbolestně základy některého z 20 jazyků.
  7. Meetnear.me – Mobilní aplikace chce přenést kouzlo setkávání v sociálních sítích do reálného světa. Uživatelé si nadefinují své zájmy a kdy mají čas, systém pak sleduje jejich polohu a navrhuje jim, s kým by se mohli právě teď a právě tady sejít.
  8. Meevl.com – Chce usnadnit komunikaci v sociálních sítích, udělat pořádek v již přečtených a nových příspěvcích, nabízí vlastní systém notifikací a také snazší sdílení libovolného obsahu.
  9. NewOutNow.com – Označíte umělce a autory, které máte rádi, a když jim vyjde deska, kniha nebo se třeba chystají koncertovat ve vašem okolí, systém vás upozorní, případně přímo doručí balíček s nosičem, výtiskem či lístkem.
  10. Nicereply.com – Nástroj, jak získat od zákazníků zpětnou vazbu na firemní e-mailovou komunikaci, ať už jde o rozesílání newslettrů nebo o technickou podporu.
  11. Pianomedia.eu – Předplatné umožňující přístup k prémiovému obsahu na hlavních slovenských zpravodajských webech slibuje na začátku letošního roku expanzi do další evropské země.
  12. QualityUnit.com – Sada webových aplikací pro internetové marketéry.
  13. Relbit.com – Automaticky rozkládá zátěž na serverech tak, aby jejich provozovatel platil co nejméně a uživatelé nemuseli ani ve špičkách čekat.
  14. Shupito.com – Objednávkový systém pro restaurace. Achillovou patou podobných projektů bývá logistika a doprava. Shupito už ale funguje v pěti městech a chlubí se desítkami tisíc vyřízených objednávek.
  15. Soundz.fm – Webové a mobilní aplikace pro pohodlnější poslech online vysílání různých rozhlasových stanic.
  16. Sportmeets.com – Webová služba pro rekreační sportovce, kteří hledají spolu- či protihráče, chtějí se svolat k pravidelnému tréninku, zorganizovat turnaj či ligovou soutěž.
  17. Studentive.com – Systém nabízí firmám zprostředkování studentské (a tudíž levné) pracovní síly, studentům potom možnost podílet se na vážně míněných projektech, nabrat zkušenosti, kontakty a reference. Česko-slovenský tým kolem Studentive po říjnovém vítězství na Startup Weekendu Bratislava postoupil v prosinci také do finále české soutěže Startup roku.
  18. Superfaktúra.sk – Online fakturační systém sází podobně jako český Fakturoid především na jednoduchost a uživatelskou přívětivost.
  19. Synopsi.tv - Webová aplikace, která na základě toho, co skutečně sledujete a jak se vám to líbí, doporučuje, co by se vám mohlo líbit a měli byste také shlédnout. Algoritmus to zjistí podle toho, co se líbí lidem, kteří mají podobný vkus a také vašim přátelům.
  20. Talker.com – Zatím poněkud tajuplná služba slibuje uživatelům, že se budou moci jejím prostřednictvím vyjadřovat jen jediným kliknutím – podobně snadno jako tlačítkem Like na Facebooku.
  21. Thapir.com – Mobilní aplikace ukazuje aktuální nabídky slev, poledních menu či kulturních programů ve vašem okolí – ať už na mapě nebo prostřednictvím „rozšířené reality“. Chce také zprostředkovávat bezhotovostní platby mezi obchodníky a jejich klienty.
  22. Touchqode.com – Editor zdrojového kódu pro mobilní telefony se může hodit programátorům, které napadají nejelegantnější řešení v tramvaji nebo na vycházce v lese.
  23. Workinfield.com – Vylepšená kniha jízd. Veškerá data, která může, sbírá za řidiče automaticky mobilní aplikace. Zaměstnavatel pak může vše snadno kontrolovat přes online rozhraní.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).