Hlavní navigace

Zdaněné úložiště

16. 4. 2012
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

V Portugalsku se (prý) objevil nápad pomoci neveselé ekonomické situace země zdaněním úložného prostoru v hardwarových zařízeních. Podražilo by tak vše MP3 přehrávačem nebo klíčenkou počínaje, počítači pokračuje, úložnými systémy zdaleka nekonče… a pořádně.
Vojtěch Bednář

Ilustrace: Nenad Vitas

Po pravdě řečeno, nápad nechat uživatelům technologií zaplatit za úložný prostor není nic nového. I český zákazník si zvykl na to, že chtě nechtě musí odvádět tzv. výpalné těm, jejichž práva svými úložišti údajně nepochybně porušuje. Koncept speciální daně mající za cíl pouze a jedině přikrmit státní rozpočet je ale v digitální oblasti přeci jenom novinkou. Či přesněji, novou aplikací něčeho, co kuřáci, pijani a motoristé dobře znají jako spotřební daň. Stát by rád inkasoval peníze jednak za něco, co bezprostředně neovlivňuje a jednak za něco, co již z principu pro koncového uživatele zdaněno je.

I když se jedná o návrh opoziční strany, jeho uvedení do praxe bude portugalské zákonodárce pravděpodobně velmi lákat. A není divu. Cena datových úložišť všeho druhu je totiž v posledních letech udělala nejenom snadno dostupnými, ale také nepostradatelnými. Dokonce i nejlacinější přehrávač hudby do kapsy disponuje kapacitou, která násobně překračuje objem, jež byl ještě nedávno charakteristický pro osobní počítač špičkové úrovně, nebo dokonce malý server.

Úspěch datové daně v jedné zemi Evropské Unie by zcela nepochybně pošimral na bránici legislativce v zemích ostatních, Českou republiku nevyjímaje. Její zavedení, ovšemže na dočasnou dobu, by pak bylo spíše než cokoli jiného otázka času, a o skutečné dočasnosti dočasného si nemusíme dělat iluze.

BRAND24

Zní to katastroficky? Samozřejmě, nicméně je dobré vědět, že stát se z principu věci snaží ukrajovat si ze všeho, co dokáže pochopit a legislativně obsáhnout. Je zřejmé, že informační technologie po dvaceti a něco letech moderního informačního věku dospěly do stavu, kdy jsou státem obsažitelné, a ten nyní dohání jejich evoluci.

Co s tím? Jediné. Je čas udělat digitální úložiště historií. Posunout evoluci informačních systémů a aplikací dál. Stejně, jako se státy pod tíhou finančních problémů učí danit datová úložiště a analogicky se budou snažit danit i například LPG, doposud vnímané jako lacinou alternativu ke spotřební daní zatíženému benzínu, musí se technologická evoluce posunout zase dále. Do bezpečí, mimo jejich schopnost ji obsáhnout. Pokud tak neučiní, stane se náš digitální život brzy pěkně drahým.      

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je sociolog, odborný publicista, poradce, a lektor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).