Hlavní navigace

Zemřel Dennis Ritchie, otec C a Unixu

14. 10. 2011
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Po dlouhé nemoci, ve věku 70 let, zemřel Dennis MacAllistair Ritchie. Uznávaný počítačový vědec, otec programovacího jazyka C, ale také Unixu.

Dennis Ritchie byl nejvíce znám jako autor programovacího jazyka C, ale jeho podíl na vývoji Unixu (spolu s Kenem Thompsonem) není možné opomenout. Většinu své kariéry věnoval Bell Labs – působil zde od roku 1967 – právě tam společně s Kenem Thompsonem (autorem jazyka B) začal pracovat na vývoji nového operačního systému pro přicházející minipočítače – výsledkem byl právě vznik Unixu v roce 1971.

O dva roky později Ritchie a Thompson přepsali původní Unix do programovacího jazyka C, nového programovacího jazyka použitelného pro programování operačních systémů.

God just called Steve. And now Dennis. I wonder what's happening up there. „iGod“ or G++? (Fahim Ahmed)

C je dnes jedním z nejpopulárnějších programovacích jazyků, byť o jeho umístění v žebříčku popularity můžete vést dlouhé akademické spory (teoreticky je na druhém místě mezi programovacími jazyky, pokud posuzujete podle počtu řádek programů, které v konkrétních jazycích byly kdy sepsány). Původní programovací jazyk C se mezitím značně proměnil, hlavně změnou na C++ (a nelze zapomenout ani odvozenou Javu). A původní Unix také doznal určité změny a vývoje, hlavně proměnou v Linux (byť i o tom můžeme vést dlouhé akademické spory). Základem je ale i pro Mac OS X.

 Ken Thompson a Dennis Ritchie přebírají ocenění od Billa Clintona
Autor: Wikipedia (Bell Labs)

Ken Thompson a Dennis Ritchie přebírají ocenění od Billa Clintona

Dennis Ritchie za svou práci získal například Turingovu cenu (společně s Thompsonem, v roce 1983) a ocenění v podobě Národní medaile za technologii (v roce 1998).

BRAND24

The man is a legend. And when the world has forgotten Steve Jobs coders across the world will remember Ritchie and continue to code in C. (Matt Joyce)

Informace o odchodu Dennise Ritchie se veřejně objevila na sociální sítí Google+, zveřejnil ji Rob Pike, přítel a dřívější kolega Ritchieho. 

[Ritchie] was a quiet and mostly private man, but he was also my friend, colleague, and collaborator, and the world has lost a truly great mind (Rob Pike)

Ritchie byl po většinu svého života znám jako „dmr“ a jedním z jeho nejznámějších citátů je věta „UNIX je v základu jednoduchý operační systém, ale musíte být génius, abyste pochopili jeho jednoduchost.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Konzultant a publicista, provozuje www.pooh.cz. Podle některých si myslí, že rozumí všemu, sám je však přesvědčen o pravém opaku a ani v 30+ letech nedokázal přijít na to, jak mít peníze a nepracovat.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).