Hlavní navigace

Znovu vynalezená USB klíčenka

5. 6. 2011
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

USB klíčenka je velmi rozšířený pomocník pro přenos dat mezi počítači. Zdánlivě nevylepšitelné zařízení. A co takhle kdyby uměla propojit dva online počítače z různých částí světa?
Jan Handl

Ilustrace: Nenad Vitas

Nejsem kdoví jak velký příznivec technických novinek a málokdy mě něco nadchne. Zařízení iTwin se to povedlo. Dozvěděl jsem se o něj přes web Penn Olson a New York Times. Jde o USB disk skládající se ze dvou identických částí. Pokud každou z nich připojíte do nějakého počítače připojeného k Internetu, rázem jsou tyto dva počítače propojeny. Jinak řečeno, pokud si jednu část připojíte do počítače doma, můžete se k němu pak připojit z jiného počítače na celém světě pomocí druhé části. Spojení je prý šifrované a zabezpečené. Jde o šikovnou náhradu služeb pro ukládání dat, data jsou ve vašem počítači a vy se na ně můžete podívat a upravovat je odkudkoliv.

O investice do projektu nemuseli autoři iTwinu nijak zvlášť bojovat, hned po jeho představení se s investory roztrhl pytel. Jedna sada stojí necelých sto dolarů. Otázkou je, jak velkou konkurencí budou služby pro sdílení souborů. Pokud jde ale uživatelům o pocit bezpečí (nikam svoje data nenahrávají), měli by iTwin před konkurencí preferovat.

BRAND24

Pokud se podíváte na produktový web, tak najdete několik nápadů, jak iTwin využít. Můžete tak dát do svého počítače přístup kolegovi nebo klientovi (pro tento případ by se mně osobně zdálo lepším řešením využít sdílení souborů tak jak ho známe), řešit se takto dá i zálohování pro případ, že máte dva počítače (z cestovního notebooku do desktopu). Nebo jste na cestách a někdo vám těsně před tím než máte něco prezentovat doladí pár slidů, z druhého konce světa. Využití by opravdu bylo asi dost. Systém má fungovat bez přihlašování, pokud se jedna část ztratí, je možné jí rychle zablokovat, aby nebyla použita neoprávněně. Někteří komentátoři přirovnávají iTwin k jednoduché virtuální privátní síti.

Bude zajímavé pozorovat, jestli se prodej rozjede a zařízení se stane populárním, nebo zda je o další hračku z milionu, o které nebudeme za rok vědět. Skoro bych si vsadil, že iTwin se zapomenutí jenom tak nedočká…

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je kromě jiného publicista, více informací najdete na LinkedIn. Na stránkách iNazor.net odkazuje na své články pro Lupu a další média. Ze všech vymožeností moderní doby má nejraději Twitter, zajímá ho historie a píše HistorieBlog.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).