Hlavní navigace

Allegro prodalo Hotel.cz, Spa.cz, Turistik.cz, Hory.cz a Previo manažerům

30. 1. 2014
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: Allegro Group CZ
Skupinu cestovatelských a rezervačních serverů odkoupila skupina manažerů, kteří je v rámci Allegro Group CZ vedli. Důvod? Služby už nezapadají do firemní strategie.
  • 31.1. 9:40 – doplněny podrobnosti o plánovaných změnách na webech a financování buy-outu

Servery Hotel.cz, Spa.cz, Turistik.czHory.cz a rezervační systém Previo změnily majitele. Od společnosti Allegro Group CZ je odkoupila skupina manažerů, kteří tyto služby vedli. Další podrobnosti transakce – včetně ceny, kterou manažeři zaplatili – obě strany tají.

Důvodem prodeje je podle country manažera českého Allegra Jana Jírovce skutečnost, že cestovatelské servery už nezapadají do strategie firmy: „Rozhodli jsme se soustředit na naše hlavní businessy Heureku, Aukro a Netdirect a dál je maximálně rozvíjet. U všech projektů jsou letos nastavené ambiciózní plány, které vyžadují náš maximální focus,“ komentoval prodej.

Návrat ke startupu

Servery nově provozuje firma Online Holding, kterou bývalí manažeři jednotlivých služeb založili loni v prosinci. 80 % v ní drží bývalý šéf travel divize Allegra Pavel Kotas. Po 5 % ve společnosti drží Petr Klas (má na starosti rezervační systém Previo), Milan Petr (Hotel.cz), Lukáš Čívrný (Turistik.cz a Hory.cz) a Richard Šipoš (Spa.cz).

Peníze na odkup webů a provoz vlastní firmy manažeři sehnali sami, nstojí za nimi žádný investor: „Financování je zajištěno z vlastních zdrojů podílníků, půjček od rodin a přátel a úvěrů od bank. Jednali jsme se dvěma investory, ale nechtěli jsme vyměnit zdroj financí za podíl ve firmě, které tak silně věříme, proto jsme raději sáhli hlouběji do kapes a zadlužili se, abychom celou transakci zvládli sami,“ potvrdil Lupě Kotas.

Buy-out podle něj znamená, že spoluvlastníci budoucnosti svých projektů věří: „Jsem si jist, že interní motivace lidí, zvláště projektových manažerů, kteří se stali spoluvlastníky, se navíc vrátí na úroveň start-upu. To může nakopnout růst skupiny na výrazně vyšší úroveň,“ říká.

Budoucnost serverů vidí v co největším odlišení od silné zahraniční konkurence. Zároveň se na webech chystají novinky: „Rezervace světových hotelů je oblast, kterou bychom chtěli během letošního roku spustit jako novinku na Hotel.cz. Dále se zaměříme na přidanou hodnotu, bonusy a dárky pro naše zákazníky, což bychom rádi sjednotili nad věrnostním programem Moje.spa.cz. Čeká nás i grafický facelift webů Hotel.cz a Spa.cz, wireframy a designy již jsou připraveny od loňska. Zapracovat chceme rovněž na mobilní verzi všech našich služeb, kde cítíme, že máme hadicap,“ popisuje Kotas.

Změny se dotknou také menších webů Hory.cz a Turistik.cz: „Chtěli bychom ty weby rozvíjet více komunitně, zapojit gamifikaci a poskytovat kvalitní obsah na zimu i léto. Hory.cz již prošly ‚rekonstrukcí‘ v roce 2012 a návštěvnost je v těchto dnech okolo 4 tisíc visits denně. Chtěli bychom se příští zimu dostat na dvojnásobek. Turistik.cz zatím na svůj upgrade musí počkat,“ dodává Kotas.

„Z nových věcí rozjíždíme letos zajímavý projekt NajdiProstory.cz v segmentu MICE (meetings, incentives, conferences, events) a připravujeme službu s pracovním názvem ‚Meet Inn‘ pro turisty, kteří rádi poznávají na cestách nové lidi. Stále sledujeme kroky Googlu, který má sílu obrátit celý travel segment vzhůru nohama. Podnikáme kroky, abychom na to byli připraveni,“ popisuje většinový majitel další chystané projekty.

Od Mitonu přes Allegro

Podle informací Allegra byly projekty v uplynulých letech ziskové. „Dosavadní vrchol dosáhly v roce 2011,“ napsala Lupě mluvčí firmy Michaela Papežová. Účetní uzávěrka potvrzuje, že akciová společnost Hotel.cz v roce 2011 zaznamenala tržby ve výši přes 99 milionů Kč a zisk 3,8 milionu Kč. Novější data k dispozici nejsou. 

BRAND24

Allegro podle Papežové nemá se servery uzavřené žádné konkrétní dohody o nějaké budoucí spolupráci.

Hotel.cz, Turistik.cz, Spa.cz, Hory.cz – vývoj návštěvnosti (RUest), zdroj: NetMonitor

Původním majitelem skupiny serverů kolem Hotel.cz byla společnost Miton, která Hotel.cz koupila v roce 2008 a spojila jej se systémem Previo a dalšími příbuznými weby. O rok později získalo Allegro v projektu majoritní 51% podíl a v roce 2012 firma od Mitonu odkoupila i zbylý podíl a stala se jediným akcionářem.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Lupa.cz a externí spolupracovník Českého rozhlasu Plus. Dříve editor IHNED.cz, předtím Aktuálně.cz a Českého rozhlasu. Najdete mě na Twitteru nebo na LinkedIn

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).