Hlavní navigace

Amazon čelí v Německu skandálu kvůli sledování a zastrašování zaměstnanců

19. 2. 2013
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Personální agentura, která dodávala Amazonu v Německu zaměstnance, si najala na jejich hlídání ochranku z řad údajných příznivců neonacismu a extrémní pravice.

Manažeři americké společnosti Amazon musí řešit skandál, který vyvolala reportáž odvysílaná minulou středu večer v německé televizi ARD. Její tvůrci se zaměřili na pracovní podmínky sezónních zaměstnanců, které si Amazon najímá pro svá distribuční centra v Německu, aby zvládl předvánoční nákupní horečku.

Amazon má v Německu okolo 7 700 vlastních zaměstnanců. Před Vánocemi si ale od pracovních agentur najímá dalších až pět tisíc lidí.

Podle reportérů byli agenturní zaměstnanci z různých částí Evropy, například ze Španělska či Polska, pod neustálým dohledem bezpečnostní agentury Hensel European Security Services (HESS). Její majitelé se při volbě jména firmy zřejmě inspirovali osobou prominentního německého nacistického politika Rudolfa Hesse.


Zaměstnanci agentury byli oblečeni do černých uniforem, měli nakrátko střižené vlasy a nosili vysoké boty. Někteří z nich nosili oblečení značky Thor Steinar, která je oblíbená mezi příznivci neonacismu a extrémní pravice. Paradoxní je, že Amazon zmiňovanou značku z těchto důvodů přestal v roce 2009 prodávat.

Z reportáže je patrné, že členové ochranky pravidelně prohledávali pokoje, kde byli zahraniční pracovníci ubytováni. Někteří z nich byli také šacováni, zda si neodnášejí jídlo od snídaně. Říkali nám, že tady zastávají funkci policie, uvedla například jedna z agenturních zaměstnankyň. Jiní si zase stěžovali na zastrašování a šikanu. 

Do konfliktu s lidmi z agentury se dostali i tvůrci pořadu. Ochranka je zadržela a chtěla jim zabavit natočený materiál. Osvobodila je až po necelé hodině policie.

Kromě ochranky si zaměstnanci stěžovali také na to, že po příjezdu do Německa jim bylo oznámeno, že dostanou vyplacenu nižší mzdu, než měli původně slíbeno. Někteří údajně ani nerozuměli smlouvě, kterou s personální agenturou podepisovali, protože neuměli dobře německy. Mnoho z najatých pracovníků muselo denně do zaměstnání docházet i více než 10 kilometrů.

Celou záležitostí se už zabývá spolková ministryně práce a sociálních věcí Ursula von der Leyenová, která se nechala slyšet, že personální agentuře hrozí ztráta licence. Zástupci Amazonu začátkem týdne oznámili, že s okamžitou platností přestali spolupracovat s bezpečnostní agenturou HESS.

BRAND24

Reportáž mezitím láme rekordy v počtu zhlédnutí. V archivu ARD se na ní podívalo už více než 1,5 milionů uživatelů. 

Zdroj: ARD Mediathek a The Independent

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Internetové novinařině se věnuje od roku 2005, kdy začal jako redaktor pracovat pro vydavatelství Internet Info.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).