Hlavní navigace

Amazon prý v Česku otevře velký distribuční sklad

26. 4. 2013
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Z toho však patrně nelze vyvodit, že bude na webu spuštěna česká podoba Amazonu.

Deník E15 na základě svých zdrojů tvrdí, že Amazon se rozhodl vybudovat další logistické centrum právě v Česku. Rozhodoval se prý mezi Českem a Polskem. Má jít až o stovku tisíc metrů čtverečních, a to podle deníku zhruba odpovídá celkové české poptávce po skladových a průmyslových halách v předchozím čtvrtletí.

Zdroje tvrdí, že Amazon by sklad rád otevřel ještě letos na podzim, ale že se otevření spíše protáhne až do příštího jara.

Podle nezávislých údajů poradenské firmy MWPVL provozoval Amazon k lednu 2013 v Evropě 22 distribučních skladů různé velikosti. Jejich nejhustší síť má v Británii a v Německu. Z mapky je zřejmé, že vybudovat sklad v Česku se nabízí jako přirozené další rozšíření sítě, se zaměřením na zkrácení dopravy k zákazníkům z Evropy středně východní.

Zdroje E15 tvrdí, že centrum Amazonu přinese nejméně tisíc nových pracovních míst. Deník dále uvádí, že na východ od Německa má zatím Amazon vývojové středisko v Rumunsku, a na Slovensku zaměstnává asi 100 lidí na podporu prodeje. Srovnává s tím, že v Německu Amazon zaměstnává 7700 nastálo a další přechodně před Vánoci, a ve Francii 2500 lidí.

Tipy C

Ze záměru otevřít obří sklad nejde však vyvodit, že Amazon bude spuštěn v češtině. A to přestože se umístění skladů dosud vždy shodovalo s provozem národní podoby Amazonu. (Amazon provozuje jazykové verze jako dílem oddělené weby s nabídkou uzpůsobenou místnímu trhu, ale uživatelský účet je mezi nimi sdílen.) V Evropě je dosud jen Amazon britský, německý, francouzský, italský a španělský.

Jsou však v Evropě mnohem lukrativnější trhy — na západ a na sever od nás, jako Nizozemí a Skandinávie, a konec konců i Polsko je trh mnohem větší — pro které dosud také není provozován Amazon v jejich jazycích.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).