Hlavní navigace

Amazon v Německu zas válčí s odboráři, ve hře jsou 2 miliardy předvánočních tržeb

19. 11. 2013
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

 Autor: Medien-gbr
Zaměstnanci Amazonu v Německu vyhrožují před Vánoci stávkou, pokud nedostanou přidáno. Případný protest by se týkal dvou distribučních center. Čím by mohl být spor zajímavý pro ČR?

Pokud nedojde ke zvýšení mezd, nebudou vánoční dárky, hlásaly pondělní titulky i v českých médiích. Zprávy o stávce, která hrozí v německých distribučních centrech Amazonu, se českých zákazníků dotknou jen v případě, že by si objednávali zboží v Německu. Spory Amazonu s tamními odboráři ale mohou předznamenat, na co se můžeme těšit v plánovaných distribučních centrech v Česku.

Představitel odborového svazu Ver.di Heiner Reimann pro německý časopis Focus mimo jiné uvedl, že zaměstnanci během adventu stoprocentně zastaví práci. Cílem samozřejmě je, aby tu vánoční zásilky zůstaly ležet, pohrozil Reimann.

Dodal také, že zaměstnanci by nejraději stávkovali nepřetržitě až do Štědrého večera. Ochromila by ale případná stávka německý Amazon natolik, že by nebyl schopný dodávat zákazníkům objednané zboží?

Spory se táhnou několik měsíců

Neshody mezi managementem a německými odbory Ver.di trvají již delší dobu. Jádrem sporu je kolektivní smlouva. Odboráři chtějí, aby na zaměstnance bylo v jejím rámci nahlíženo jako na pracovníky maloobchodu či zásilkových obchodů. Jejich mzda totiž v Německu začíná zhruba na 12 eurech na hodinu. Amazon ale zaměstnance v německých skladech považuje za pracovníky v logistice. Nástupní plat v tomto odvětví je ale výrazně nižší. Aktuálně minimální mzda v německém Amazonu dosahuje 9,30 eur na hodinu.

Manažeři firmy tvrdí, že ve srovnání s ostatními zaměstnanci v logistice berou jejich lidé vyšší platy. Odboráři ale dál trvají na zvýšení mzdy nad 12 eur na hodinu a zároveň chtějí v kolektivní smlouvě zakotvit i další benefity jako placené přesčasy.   

Stávka se týká jen dvou skladů

Z článků, které zveřejnila tuzemská média, by se mohlo zdát, že vyjednávání mezi managementem a odboráři probíhají na „centrální“ úrovni. Podle všeho ale o kolektivních smlouvách vyjednávají odboráři z jednotlivých distribučních center samostatně.

Amazon v Německu aktuálně provozuje osm logistických center. Oznámení o chystané stávce se ale týká pouze skladů v saském Lipsku a hesenském Bad Hersfeldu. Byť patří mezi ty větší, nejsou jediné, které firma v Německu provozuje.

Odboráři z těchto logistických center po krachu jednání o nové kolektivní smlouvě zorganizovali letos už několik výstražných stávek. Zatím nedosáhli svého, manažeři nicméně přišli s prvním ústupkem. Nepřistoupili sice na mzdové požadavky v rámci nové kolektivní smlouvy, ale poprvé od vstupu na německý trh vyplatí firma zaměstnancům mimořádnou odměnu za předvánoční období, a to ve výši 400 až 600 eur hrubého. Odboráři to sice ocenili, ale neopomněli zdůraznit, že finanční přilepšení čeká pouze na vybrané profese – na řidiče a vedoucí směn.

Amazon v tiskovém prohlášení uvedl, že je na případnou stávku dobře připraven. Ačkoli firma nesdělila konkrétní plán, dá se předpokládat, že jeho součástí je využití kapacit ostatních logistických center, kterých se avizovaná stávka nedotkne. Kromě skladů v Lipsku a Bad Hersfeldu provozuje Amazon další v bavorském Grabenu, Koblenci ve spolkové zemi Porýní-Falc, Pforzheimu v Bádensku-Württembersku, Rheinbergu a Werne v Severním Porýní-Vestfálsku a Briesenlangu nedaleko Berlína. Posledně jmenovaný byl otevřen letos v říjnu.

Ostatní se zatím ke stávce nepřipojí

Ochotu stávkovat zatím vyjádřila zástupkyně Ver.di Sabine Buschová z logistického centra v Rheinbergu. Pro časopis Focus ale připustila, že není jisté, zda se stávku podaří zorganizovat do Vánoc. V Koblenci nezačali o nové kolektivní smlouvě ani vyjednávat, a proto zde stávka v nejbližší době nepřichází v úvahu.

Odboráři z ostatních německých skladů zatím ohledně případné podpory stávky mlčí. Zřejmě proto, že v odborech je v německém Amazonu méně než třetina zaměstnanců a pouze v Bad Hersfeldu a Lipsku reprezentují dostatečný počet zaměstnanců nutný k vyhlášení stávky.

Teoreticky by management mohl spoléhat i na to, že do obou skladů dorazí zaměstnanci, kteří nejsou členy odborů, ale také agenturní pracovníci. Aktuálně pro Amazon v Německu pracuje okolo 9 tisíc zaměstnanců, dalších 6 tisíc si pak najímá prostřednictvím personálních agentur na období, jako je to předvánoční, kdy se většina internetových obchodníků potýká s výrazně vyšším počtem objednávek než v průběhu roku. Předvánoční období se na celkových tržbách německého Amazonu podílí z 20 až 30 % (to jsou v přepočtu cca 2 miliardy dolarů).

Sklad v Bad Hesfeldu zaměstnává 3300 lidí a zhruba 1300 agenturních pracovníků. Distribuční centrum v Lipsku dává práci 2000 zaměstnancům a 800 sezónních pracovníků. Stávky, které proběhly v průběhu letošního roku, však ukázaly, že i když někteří zaměstnanci do práce dorazili, pracovat nakonec nemohli. Protestující totiž blokovali vjezd do areálu a znemožnili tak expedici zboží k zákazníkům.

Polsko a Česko

Odboráři dávají managementu ultimátum nedlouho poté, co firma oznámila svůj záměr postavit tři velká distribuční centra v sousedním Polsku. Dvě z nich, v okolí Vratislavi Poznaně, by chtěl Amazon zprovoznit nejpozději do srpna příštího roku. Nepůjde přitom o žádné „drobečky“. Každý z nich má zabírat plochu zhruba třinácti fotbalových hřišť. Obě centra jsou určena pro zásobování německého trhu.

V říjnu, kdy Amazon záměr oznámil, přinesla některá média informaci, že s přesunem části kapacit do Polska přijde i propouštění v německých logistických centrech. Firma ale takový záměr popřela.

Německému trhu mají sloužit také dvě česká distribuční centra – jedno bude stát v Dobrovízi nedaleko pražského Letiště Václava Havla (vedle centra pro vrácené zboží). Další sklad otevře Amazon v Brně nedaleko centra města u dálnice D1.

Přesun skladovacích kapacit směrem na východ má několik důvodů. Amazon chce vhodně doplnit existující síť logistických center tak, aby dokázal uspokojit neustále rostoucí poptávku na svém nejdůležitějším zahraničním trhu.

Firmě loni v Německu vzrostly tržby meziročně o 20,7 % na 8,73 miliard dolarů. Podobně velkého nárůstu Amazon dosáhl také ve Velké Británii (21,2 %). Na britských ostrovech ale v roce 2012 utržil „jen“ 6,47 miliardy dolarů. Německo tak pro firmu zůstává klíčovým zahraničním trhem. Tržby v Německu se loni na tržbách ze zahraničí podílely z 33 %, na celkových tržbách Amazonu pak z více než 14 %.

Dalším důvodem je pochopitelně i snaha o snižování nákladů, a to nejenom těch mzdových. A konečně svoji roli mohou hrát i problémy, kterým Amazon v Německu v poslední době čelí. Manažeři možná spoléhají na to, že jim odboráři v Polsku a Česku nepůjdou tolik po krku, jako jejich němečtí kolegové.

Amazon v Německu netrápí je stávky

Stávky přitom nejsou jediným problémem, se kterým se museli manažeři americké společnosti vypořádat. V roce 2011 například vyšlo najevo, že Amazon zneužívá státní podpory pro zvýšení zaměstnanosti. 

Letos německá televize ARD odvysílala reportáž o praktikách personální agentury, která dodávala Amazonu sezónní zaměstnance. Z reportáže bylo patrné, že členové ochranky pravidelně prohledávali pokoje, kde byli zahraniční pracovníci ubytováni. Někteří z nich byli také šacováni, zda si neodnášejí jídlo od snídaně.

Spolkový antimonopolní úřad zase v únoru oznámil, že firma porušuje zákony, když obchodníky prodávající v Německu přes Amazon Marketplace nutí, aby se zavázali, že nebudou nikde jinde na Internetu nabízet identické zboží levněji než právě na Amazonu.

Daňová optimalizace

Terčem kritiky se stala i daňová optimalizace, díky které Amazon v Německu dokáže umně snížit odvod daní státu. Z loňských tržeb ve výši 8,73 miliardy dolarů zaplatila firma daň z příjmu ve výši 3 milionů eur. Pro daňové účely vykázala za rok 2012 v Německu zisk pouhých 10 milionů eur.

Podobně jako příjmy z ostatních evropských trhů, protekla velká část příjmů z Německa v Lucembursku registrovanou Amazon Europe Holding Technologies. Ta vykázala loni zisk 118 milionů eur, nemusela z něj odvést ale žádnou daň.

BRAND24

Amazon minimalizuje své daňové výdaje v Evropě tím, že prodává zboží přes lucemburskou Amazon EU SARL. V roce 2012 vykázala Amazon EU SARL tržby ve výši 12 miliard eur. Zisk činil ale jen 30 milionů eur a z něj zaplacená daň pak 8 milionů eur.

Nízký zisk firma vykázala proto, že platí obrovské sumy za využívání technologií Amazonu mateřské Amazon Europe Holding Technologies. Tento postup sice není nezákonný, ale britští, francouzští či němečtí politici jej v minulosti označili za nemorální a začali iniciovat v rámci skupiny G20 změnu daňového systému, aby se firmy jako Amazon či Google nemohly do budoucna vyhýbat placení daní v zemích, ve kterých podnikají.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Internetové novinařině se věnuje od roku 2005, kdy začal jako redaktor pracovat pro vydavatelství Internet Info.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).