Hlavní navigace

Bezpečnost neexistuje

14. 3. 2005
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Paris Hiltonová byla původně slavná pouze tím, že byla z bohaté rodiny. Později se proslavila tím, že natočila svou soulož a dostalo se to na Internet (Internet!). Tím se z ní stala supercelebrita a začala účinkovat v reality show Simple Life, založené na tom, že je tato miliardářská dcerka nucena vypořádávat se s problémy "normálního života" (s obrovskými uvozovkami).

Před pár týdny někdo hacknul její Sidekick, což je miniaturní PDA s telefonem a fotoaparátem. Někdo se dostal k fotografiím a adresám, které v něm Paris měla a umístil je na Internet (Internet!), což mimo jiné hodně naštvalo mnohé jiné celebrity, jejichž telefony a e-maily následkem toho přestaly být tajné. Už podruhé zmiňuji Internet, ale pořád nejsem u podstaty glosy.

Málo se totiž mluví o tom, jak byl její Sidekick hacknut. Nešlo o žádný virus nebo chybu v softwaru. Dokonce ani nešlo o samotný Sidekick. Hackerům se totiž podařilo nalogovat na Parisin online účet, kde mají majitelé Sidekicku ke všem svým datům přístup. Jak se jim to podařilo? Zadali špatné heslo a byla jim nabídnuta „bezpečnostní otázka“, která zněla „Jak se jmenuje můj mazlíček?“. Vzhledem k tomu, že Paris se všude producíruje se svou čivavou, která je tak slavná, že Associated Press píše o tom, když se zaběhne, nebyl pro hackery problém uhodnout, že odpověď na bezpečnostní otázku zní „Tinkerbell“.

A tím se konečně dostávám k pointě, která zní: „Dokud budou lidé blbí, online bezpečnost nebude existovat“.

„Blbost“ je hodně relativní pojem (i když Paris Hiltonová pravděpodobně je blbá ve všech smyslech toho slova), ale v tomto případě je řeč o lidech, kteří například znají velkou násobilku, vědí kdo byl T.G. Masaryk, nedotýkají se drátů na zem spadlých a přesto si zvolí heslo „heslo“ nebo shodné se svým uživatelským jménem. Nebo „bezpečnostní otázku“, odpověď na níž je snadno odvoditelná nebo uhádnutelná. Nebo provozují WiFi síť bez jakéhokoliv zabezpečení. To všechno umožňuje hackerům dostat se k jejich soukromým informacím, a pomocí nich k soukromým informacím dalších lidí – třeba i lidí, které si na bezpečnosti dávají žáležet a blbí nejsou!

BRAND24

To všechno se děje stále a masově a dokud se to bude dít, bude úplně jedno, kolikabitové zabezpečení má váš prohlížeč a jestli máte napatchovaný Outlook. Někdo by se měl postarat o osvětu a vysvětlit lidem naprosté zásady počítačové bezpečnosti. Ano, není triviální mít těžko uhodnutelná hesla a pamatovat si je. Stejně tak není triviální vyndat po zamknutí svého domu klíče ze zámku a dát je do kapsy. A přesto to asi dělá i Paris Hiltonová.

P.S: (v podstatě off-topic) Že by byl George W. Bush taky blbý a nezvolil si na Hotmailu bezpečné heslo?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je víceméně nezávislým publicistou, překladatelem, programátorem, skladatelem a tak podobně.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).