Hlavní navigace

Broadband jednoduše, stačí plynová přípojka

6. 12. 2005
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: 29
Technologie pro širokopásmové přípojky jako by neznala mezí. Variant je nepočítaně, i když ne všechny máme zrovna v České republice, nebo přímo v dosahu našich domácností či podniků. Tohle tu ale ještě nebylo: rychlá datová přípojka po plynovém potrubí. Bohužel zatím jen ve stádiu návrhu. Ale co od ní můžeme čekat nového?

Technologických řešení pro rychlý přenos je opravdu celá řada: telekomunikační síť (DSL), kabelová síť, bezdrátový přístup (WiFi, WiMAX apod.), optická přípojka (FTTx, Fiber To The xxx) či Ethernet (ETTH, Ethernet To The Home), mobilní či satelitní přenos, z těch exotičtějších pak po elektrické rozvodné síti či třeba HAP (High Altitude Platform). Přenos plynovým potrubím ovšem přináší něco zbrusu nového.

Americká mini-společnost Nethercomm vyvíjí technologii, která by měla přenášet datový ultraširokopásmový bezdrátový signál přímo potrubím pro zemní plyn. Jejich technologie by měla nabízet šířku pásma 100 Mbit/s pro domácnost. Při pohledu na ostatní technologie by tedy představovala prakticky špičku: těchto hodnot dosahuje jen VDSL2 (Very high-bit-rate Digital Subscriber Line), optický bezdrátový přístup a samozřejmě pevná optická přípojka.

Technické řešení je založeno na adaptaci vysílačů a přijímačů UWB (viz článek UltraWideBand) pro prostředí plné plynu. Podle analytiků Farpoint Group by UWB mohlo být schůdným řešením, pouze není jasné, jak se přenos signálu může chovat v ohybech potrubí.

UWB je samo o sobě technologií pro komunikační účely poměrně novou, která teprve bojuje o svoje místo mezi širokopásmovými bezdrátovými spoji a sítěmi na krátkou vzdálenost (viz článek UltraWideBand podruhé aneb mocenské spory) a mnoho zemí na světě ji zatím nepovoluje (viz článek Široce otevřená náruč pro UltraWideBand) pro potenciální rušení s jinými technologiemi. Přenos UWB v potrubí pod zemí by ale zřejmě do značné míry mohl přesvědčit odpůrce této technologie – zejména provozovatele navigačních letových systémů.

Za novou společností a novou technologií stojí poměrně známý inovátor, Patrick Nunally, který úspěšně působil ve společnostech jako Intertech či Patriot Scientific. Sám má registrováno na 130 patentů, především v oblasti bezdrátové technologie a zpracování signálů. Ocenily ho již organizace jako IEEE (Institute of Electrical and Electronics Engineers) či IAE (Institute for the Advancement of Engineers), a dokonce i sám americký prezident za jeho přínos k rozvoji technologií v USA.

Nástrahy a možnosti

Technologie UWB plynovým potrubím, stručně představená světu, je ale zatím teprve ve stádiu návrhu: společnost nemá vyvinuty ještě žádné potřebné produkty, takže svůj nápad ještě nevyzkoušela. Kuriózní a odvážné řešení si tedy ještě vyžádá hodně práce, než se zjistí, zda se nejedná o nějakou slepou uličku.

Nicméně pozorovatelé jsou už teď v pozoru, protože takové řešení, podobně jako v případě využití elektrické sítě, by mohlo odhalit potenciál levného připojení – díky dostupnosti „přenosové“ sítě. Podobně právě jako v případě širokopásmových přípojek po elektrické síti budou i s realizací této technologie jistě nemalé problémy.

A pozorně jistě vývoj budou sledovat plynárenské distribuční společnosti, které už závidí elektrickým kolegům sice ještě plně nezrealizovaný potenciál pro nové podnikání – rychlý přístup po elektrické síti. Ale nejen plynárny bude tato varianta zajímat, protože poskytovatelé služeb stále hledají co nejschůdnější možnosti, jak se dostat k zákazníkům. Jedním ze zájemců je EarthLink, který se angažuje mj. v řešení bezdrátových městských sítích (vyhrál výběrová řízení na budování městské WiFi sítě v americké Filadelfii a Anaheimu; více též článek Magistráty jako bezdrátoví poskytovatelé).

Podle studie společnosti West Technology Research Solutions by zřízení přípojky po plynovém potrubí přišlo pouze na 500 dolarů, což by bylo o polovinu levnější než DSL, které stojí zhruba 1000 dolarů na zákazníka, a čtyřnásobně než optická přípojka FTTH (Fiber To The Home) za 2000 dolarů. Podle Nethercommu by zavedení této „přístupové sítě“ ve městě s miliónem domácností stálo dva miliony dolarů.

I když z hlediska univerzálnosti dostupnosti pro domácnosti nedosahuje plynové potrubí takové úrovně jako elektrická síť, stále skýtá velice zajímavou nabídku pro ty, kteří topí nebo vaří na plynu.

Nethercomm ale bude potřebovat hodně peněz a času, proto hledá strategické možnosti spolupráce s plynárnami a výrobci UWB zařízení. V létě příštího roku by již společnost chtěla spustit pilotní projekt(y). Ovšem rozvodné společnosti jsou značně konzervativní a mají tendenci čekat, až se jim technologie předvede v plné kráse. Pro úspěch tohoto řešení je ale potřeba nějakou plynárenskou rozvodnou společnost přesvědčit, aby se pustila už do testování a ladění technologie.

BRAND24

Pokud se vše podaří podle plánu, už existují předpovědi, jak se bude rychlý přístup po plynovém potrubí nasazovat: podle West Technology Research Solutions se do roku 2008 připojí 3,9 milionu domácností a do konce dekády 18,6 milionů. Nechme se překvapit.

Douška: koho zajímají převratné přenosové možnosti různého typu, může se pokochat informací o přenosu elektřiny po optickém kabelu.

Co vy na to?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Ing. Rita Pužmanová, CSc., MBA je nezávislá síťová specialistka. Okusila český, španělský i kanadský vzdělávací systém. Vedla kurzy v 7 zemích a ve 4 jazycích, školila on-line pro UCLA.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).