Hlavní navigace

Bude mít Firefox 4.0 hlavní menu podobné Office 2007?

21. 12. 2009
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

V našem zářijovém článku jste si mohli přečíst o změnách, které se zvažují při návrhu uživatelského rozhraní prohlížeče Mozilla Firefox 4.0, jenž by se podle předběžných plánů mohl objevit v druhé polovině příštího roku. Na základě zpětné vazby byl nyní představen další návrh podoby jeho uživatelského rozhraní, kde lze opět do značné míry hledat inspiraci u vyšších verzí Internet Exploreru nebo Google Chrome. Oproti poslednímu zveřejněnému návrhu se adresní řádek a vyhledávací pole opět…

našem zářijovém článku jste si mohli přečíst o změnách, které se zvažují při návrhu uživatelského rozhraní prohlížeče Mozilla Firefox 4.0, jenž by se podle předběžných plánů mohl objevit v druhé polovině příštího roku. Na základě zpětné vazby byl nyní představen další návrh podoby jeho uživatelského rozhraní, kde lze opět do značné míry hledat inspiraci u vyšších verzí Internet Exploreru nebo Google Chrome. Oproti poslednímu zveřejněnému návrhu se adresní řádek a vyhledávací pole opět rozdělují na dva samostatné prvky. Na jejich úrovni bude i speciální tlačítko pro rozevření menu se záložkami. Lišta záložek bude ve výchozím zobrazení skryta.

BRAND24

Screenshot

Přestože zástupci Mozilla Corporation v minulosti opakovaně odmítli, že by chtěli nasadit Ribbon (koncept GUI známý z Office 2007 nebo Windows 7), jeden jeho prvek by přece jen čtvrtá generace Firefoxu přebrat mohla. Jde o hlavní nabídku skrývající se pod tlačítkem v levém horním rohu okna programu, které zároveň slouží jako ikona okna. Tato nabídka by měla nahradit standardní menu i tlačítka Page a Tools, jejichž úkolem bylo standardní nabídku v původním návrhu nahradit. Zmíněná inspirace Ribbonem je ale jen jeden z návrhů řešení. Podle jiného návrhu by se hlavní menu mohlo skrývat pod tlačítkem na liště s panely. I její pozice je stále otevřenou otázkou. Může být jak nad hlavní lištou, tak pod ní. (Mozilla.cz)

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká. Se serverem Lupa.cz spolupracuje již řadu let jako externí redaktor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).