Hlavní navigace

CDN77 nasadila HTTP/2, který má výrazně zrychlit načítání webů

24. 8. 2015
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Letos na jaře schválený standard HTTP/2 si pomalu razí cestu do reálného provozu. Jedním z prvních průkopníků se stala CDN77 Zdeňka Cendry.

Cendrova firma je prvním CDN (Content Delivery Network) poskytovatelem, který se pustil do provozu veřejně dostupné podpory HTTP/2. Jak se liší rychlost od dosavadního standardu HTTP 1.1, který je na světě už skoro dvacet let, je možné otestovat na speciálním webu

HTTP/2 je nová implementace toho, jak si mezi sebou posílají HTTP požadavky webový server a klient. Oproti HTTP/1.1 dovoluje přenášet mnoho požadavků současně skrze jediné otevřené TCP spojení. Server může navíc poslat klientovi rovnou i to, oč ještě nepožádal, jelikož v době prvotního požadavku na webovou stránku ještě „nevěděl“, že to bude k zobrazení stránky rovněž potřebovat. Více viz Schválení HTTP/2 přinese uživatelům rychlejší načítání webových stránek.

Jedním z hlavních přínosů nového protokolu je zvýšení rychlosti přenosu dat a snížení latence. „Testy prokazují, že rychlost načítání webu ovlivňuje při dnes již běžných rychlostech připojení (nad 3 – 4 Mbps) především latence,“ tvrdí Zdeněk Cendra v tiskové zprávě. 

Zdroj: Velocity 2015 (Santa Clara), Ilya Grigorik

Důraz na snížení latence je důvodem, proč se implementace HTTP/2 stala prioritou vývoje právě CDN77, jejímž hlavním posláním je zvyšování rychlosti načítání webových stránek. 

BRAND24

HTTP/2 také umožňuje vyřizování více požadavků najednou, tedy takzvané multiplexování. Rychlost načítání zvyšuje i komprese HTTP hlaviček, přenášení dat v binárním formátu a další funkce.

Cendra získal náskok před globální konkurencí. Akamai, Amazon nebo Verizon totiž plnou podporu HTTP/2 ohlašují nejdříve na začátek příštího roku. 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Po klasickém desetiletém novinářském kolečku (on-line, papír, televize) se vrátil zase na web a je mu dobře. Více na LinkedIn.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).