Hlavní navigace

České televizi stále z grafů mizí Piráti i Svobodní, na kritiku odpovídá mazáním

28. 10. 2013
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Zvlášní jev, ve volebních grafech České televize opakovaně chybí (nejenom) Pirátí. Přitom se tenhle nedostatek řešil už několikrát v minulosti. Zajímavá je i reakce ČT na kritiku.

Je to takový zvláštní příběh z nedělního dne. Na facebookové stránce České televize se objevil záběr z vysílání (vidíte ho na následujícím obrázku), který měl ukazovat výsledek voleb. Z ne zcela jasně pochopitelných důvodů se na něm objevuje SPOZ, která propadla s 1,51 % na samé dno, zatímco Piráty (2,66 %) ani Svobodné (2,46 %) s více procenty v něm nenajdete.

Na fotografii na Facebooku upozornilo několik lidí, pod ní se samozřejmě objevily nesouhlasné komentáře. Piráti jsou tradičně zvyklí na vynechávání z volebních grafů, ze stejně nepochopitelných důvodů byli vypouštěni i z předkládaných předvolebních odhadů. A co se nestane? Obrázek v tichosti mizí. 

Mizí také příspěvky, které na nedostatek upozorňují (snadno zjistitelné například přes Zoomsphere.com). Samo o sobě poněkud zvláštní jednání, zejména s ohledem na to, že příspěvky ostatních na ČT24 stejně přímo viditelné nejsou a jejich počet je minimální.

Jeden z příspěvků skrytých Českou televizí. Nebylo by lepší odpovědět?

Jeden z příspěvků skrytých Českou televizí. Nebylo by lepší odpovědět?

Nepřítomnost Pirátů i Svobodných vyvolává zájem i na Twitteru. @MarekLecian například upozorňuje, že „@PiratePartyCZ mazala Česká televize už minulý rok, takže nic nového pod sluncem. U soudu je žaloba za cenzuru z minulého roku“ (na další reakce se můžete podívat třeba v tomto vlákně).

Objevuje se nakonec i reakce @CzechTV: „@ikvasnica @Medvidekpu Šlo o příklad 2 stran z mnoha, které do PS neprošly. V dalším přehledu obě strany nechybí. pic.twitter.com/tgrKL1LNYz“, na kterou obratem reagují další lidé, kteří se diví, proč peníze hrají větší roli než zisk hlasů či procent.  

Na což trefně reaguje komentář „Není Vám to trochu hloupé?“ od Tomáše Brabence a neméně trefnéProcenta a peníze jsou naprosto odlišné metriky, nehledě na podstatnost každé z nich. Volby byly o počtech hlasů.“ od Tomáše Hajduka.

Zdůvodnění České televize samozřejmě neuspokojilo, @KubisSee k tomu říká: „Vážně čekáte, že tu manipulaci takto obhajíte? Diváky fakt musíte mít za tupé ovce.“ @MMister se se ptá, „ROFL. Tenhle tweet je recese? :D“ a v dalších tweetech se objevuje i názor, že toto jednání je na stížnost Radě České televize a názor, že Česká televize manipuluje informace.

BRAND24

Poučení z krizového vývoje

Nechme chvíli emoce stranou, Česká televize vynechávala Piráty i z grafů ukazujících předvolební výzkumy. Což je možná ještě horší prohřešek, než vynechání z grafu volebních výsledků. Protesty Pirátů i Svobodných lze samozřejmě chápat – proč by měli být přeskočeni a ignorováni, když se do grafů dostávají bezvýznamné a propadlé strany na dalších místech.

Méně pochopitelná ale je reakce České televize. Nejenom to, že některé strany z grafů vynechává, ale také to, že vcelku malou komunikační „krizi“ řeší smazáním již zveřejněného grafu (jako by v ČT nevěděli, že na Internetu se nic vlastně smazat nedá) a pak pokračuje mazáním (skrýváním) příspěvků lidí, kteří se oprávněně dožadují vysvětlení. A toho se nakonec na Facebooku ani nedočkají.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Konzultant a publicista, provozuje www.pooh.cz. Podle některých si myslí, že rozumí všemu, sám je však přesvědčen o pravém opaku a ani v 30+ letech nedokázal přijít na to, jak mít peníze a nepracovat.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).