Hlavní navigace

Česko chystá národní elektronickou identitu a e-občanky

9. 3. 2016
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: Jan Sedlák
Ministerstvo vnitra buduje systém pro elektronickou identitu, do toho začne platit evropský eIDAS a přijdou nové e-občanky. Otázek je ale mnoho.

V polovině roku 2018 vstoupí v účinnost evropské nařízení eIDAS, které upravuje přeshraniční uznávání eID. Jde o průlomovou věc. Země Evropské unie mezi sebou budou muset akceptovat digitální identity v rámci služeb e-governmentu, takže se třeba z Česka bude možné online hlásit na vysokou školu v Nizozemsku. Je to zjednodušený popis, podrobněji se tématu v minulosti v sérii článků na Lupě věnoval Jiří Peterka. Zajímavý je ale aktuální český vývoj.

Jednotlivé země osmadvacítky by měly v rámci eIDASu spustit mezinárodní brány, které se budou vzájemně akceptovat a budou si umět „povídat“. Bránám se říká eIDAS uzly, dříve označované jako PEPS.

Český PEPS už je v podstatě připraven, tedy z technického hlediska. Vyvinulo ho sdružení CZ.NIC, které těžilo i ze zapojení do mezinárodního projektu STORK. CZ.NIC je připravený systém nabídnout k nasazení a využívání a buduje ho i tak, aby fungoval nezávisle na státu.

Za evropské peníze

CZ.NIC jinými slovy usiluje o to, aby se jím budovaná přeshraniční brána stala oficiální českou bránou uznanou státem. Mimo jiné i z toho důvodu, že CZ.NIC získal z fondu Connecting Europe Facility čtyřletý grant ve výši 200 tisíc eur na implementaci a provoz PEPSu.

„Naší výhodou jsou i zkušenosti z projektu STORK 2.0, kde v pilotním projektu provozujeme národní PEPS, díky kterému je už nyní možné se přihlásit například ke službám Evropské komise,“ argumentuje Jiří Průša z CZ.NIC.

Ukázka fungování mezinárodní komunikaci v rámci eIDASu v podání CZ.NIC.
Autor: CZ.NIC

Ukázka fungování mezinárodní komunikace v rámci eIDASu v podání CZ.NIC.

Jenže grant od Evropské komise získala ještě společnost viaSky. Ta se ale jeví dosti podivně a není jasné, zda ve skutečnosti vůbec něco dělá. Představitelé (v představenstvu je uveden Peter Danko) na dotazy nereagují a její web v podstatě nefunguje. Firma ve výběrovém řízení získala ze všech projektů nejnižší hodnocení a podle informací z kuloárů grant dostala zejména z toho důvodu, že nebyly vyčerpány všechny prostředky, které byly k dispozici.

O tom, kdo nakonec bude skutečným provozovatelem českého PEPSu, má rozhodnout ministerstvo vnitra. PEPS totiž bude muset přímo komunikovat s národní identifikační autoritou. Vnitro buduje systém nazvaný NIA. Ten je postavený nad současnými základními registry a půjde o bránu pro online přihlašování.

Na systém NIA se budou napojovat různé služby, třeba chystané elektronické občanky. Vnitro na NIA chystá spustit novou službu nazvanou E-identita.cz (na doméně zatím běží web základních registrů) s vlastním logem a podobně. Náměstek ministra vnitra pro ICT Jaroslav Strouhal slibuje, že testovací verze bude spuštěna prvního července letošního roku.

Kdo to udělá

Vedle toho se na NIA bude napojovat i přeshraniční styk PEPS – a jak už bylo řečeno, vnitro musí vybrat provozovatele. Jenže signály z ministerstva nejsou vůbec jasné a například kraje si stěžují, že úřad vysílá různé informace a spíše nekomunikuje, než komunikuje.

Vnitro se navenek tváří, že by skutečně chtělo využít PEPS vytvořený CZ.NICem. Jenže finální odpověď z ministerstva získat nelze – jasné „ano“ nezaznívá a ve hře je i varianta, že si vnitro PEPS vyvine samo. Jak to případně chce obhájit a kolik to bude stát, neupřesňuje. Nařízení eIDAS říká, že v zemi může fungovat i více PEPSů, ale to v praxi moc nedává smysl a v ostatních zemích se počítá se systémem jedním.

NIA je součástí většího projektu MORIS, který má mít čtyři moduly – vedle identifikace také třeba část pro open data. Náklady na tuto akci jsou vyčísleny na 93 milionů korun, hardware se nakupoval v loňském roce. Na vývoji pracuje i Odštěpný závod ICT služby (brzy součást státního podniku NAKIT) a počítá se, že roční provoz vyjde na pět milionů.

Elektronické občanky již brzy

Součástí příběhu jsou také nové občanské průkazy. Ty už budou schopné fungovat právě v rámci elektronického ověřování. Jedna část nové kartičky má obsahovat informace pro styk se státními službami a na druhé části pak bude zdarma vydávaný elektronický podpis. K tomu dle současných prohlášení vnitra půjde přidávat další podpisy a aplikace tak, aby občanka šla využít i pro ověřenou komunikaci v rámci komerční sféry (tam chce CZ.NIC využít službu mojeID, která už byla ve STORKu zvolena jako národní identita).

Současná občanka s čipem, kterou si zájemci mohli pořídit, pro tyto účely nebude fungovat. Vnitro říká, že při jejím zavádění „nikdo nic netušil o eIDASu“ a že momentální technické řešení není vhodné. Majitelé současných čipových občanek tak dostanou nové průkazy zdarma. Plán je začít nové občanky vydávat příští rok. Něco jako mobilní ID se neřeší a stejně tak není jasné, jak to bude třeba se čtečkami karet.

Je tu ještě jedna věc. To, jaké služby stát v rámci identifikace a elektronické občanky nabídne, bude záležet na jednotlivých ministerstvech. A to už není věc technická, ale politická. Vzhledem ke zkušenostem s velmi slabou koordinací tuzemského e-governmentu je na místě se obávat toho, že služeb nemusí být tolik. Vnitro samo na věc může tlačit hlavně přes úřad hlavního architekta e-governmentu.

BRAND24

Dobrou vizitkou pro český e-government a vnitro není ani to, že podle zákona by mělo přihlašování k datovým schránkám přes elektronickou občanku fungovat už několik let.

Mnoho úřadů si v současné době příliš neuvědomuje, co elektronický styk a eIDAS znamenají, a odkazují na to, že jde o záležitost vnitra. Zde je důležité zmínit, že eIDAS je přímo vymahatelné evropské nařízení.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Reportér Lupa.cz a E15. O technologiích píše také do zahraničních médií.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).