Hlavní navigace

Český CESNET získal světové patenty na rychlý přenos videa

14. 1. 2016
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: Jan Sedlák
Přenos 4K videa na dálku bez komprese a s minimálním přidaným zpožděním. CESNET získal další patent a stál u zrodu dalšího spin-offu.

Sdružení CESNET je vnímáno jako zavedené akademické prostředí pracující na řadě projektů a výzkumů. Organizace se ale snaží získat přesah i mimo běžný akademický svět. Na jeho základech vznikla například brněnská společnost Invea-Tech a projekt vývoje 400Gb „síťové karty“. Takzvaný spin-off vznikl i z projektu v Praze, který rovněž souvisí s přenosem dat.

Oddělení Technologie pro síťové aplikace v rámci CESNETu před pár týdny završilo dlouhé byrokratické tažení. Tým kolem doktora Svena Ubika finálně získal evropský patent pro technologii umožňující příjem obrazu přes počítačovou síť s minimálním přidaným zpožděním.

CESNET na tento projekt získal už třetí patent. Ten v Česku šel rychle a stačil na něj rok. Ve Spojených státech to trvalo roky tři a v Evropě se pak proces protáhl na čtyři a půl roku. Je to hodně, ale Sven Ubik k tomu přistupuje spíše se zenovým klidem. „Přiměje vás to přemýšlet, zda jsou výsledky vašeho výzkumu dlouhodobá věc, nebo jenom něco, co hned vyprchá,“ říká pro Lupu.

Přenosy s malým zpožděním

Vynález jeho týmu pochází od tří původců s tím, že se na projektu podíleli celkem čtyři lidé. Skupina se v CESNETu původně zabývala vývojem hardwaru pro monitoring sítí, který měl sledovat například odchylky paketů a provádět pasivní pozorování.

4K Gateway od Infivision funguje na základě výzkumu a vývoje CESNETu.
Autor: Infivision

4K Gateway od Infivision funguje na základě výzkumu a vývoje CESNETu.

Větev bezpečnostního monitoringu se zužitkovala v Brně právě při zakládání Invea-Tech. Druhá větev kolem Ubika pak zjistila, že se probíhající vývoj dá použít na přenos videa. Výsledkem je černá „krabička“ se vstupy a výstupy (síť, kamery, projektory a podobně), která se zapojí do sítě a která pak dokáže přenášet video až ve 4K rozlišení na velké vzdálenosti s přidaným zpožděním do pěti milisekund.

„Při přenosu videa je největší zpoždění na koncovém bodu, kde je často malá vyrovnávací paměť,“ vysvětluje Ubik. Patentovaný vynález CESNETu tyto a další problémy umí obejít. Vysílače a přijímače jsou běžně řízeny oscilátory, které se po čase začnou „rozjíždět“. Česká technologie využívá digitálně laděné oscilátory a hlídání stavu obrazu. Veškerá logika se řídí skrze programovatelné FPGA čipy.

Trik je také v tom, že se během přenosu používá nekomprimované video. „Pokud chcete dosáhnout co nejmenšího zpoždění, musí to být bez komprese,“ říká Ubik. To s sebou ale samozřejmě nese požadavky na kapacitu datových linek – technologie pro přenos vyžaduje (dle rozlišení) jednotky Gb/s. Lze využít také komprese JPEG2000, a tak požadavky na šířku pásma snížit.

V CESNETu nicméně zároveň pracují na novém druhu komprese, která dokáže najít rozumný kompromis mezi velikostí komprese a přidaným zpožděním, které se má opět dostat do pěti milisekund. Chystá se také projekt, v rámci kterého se otestují objemné přenosy videa skrze LTE sítě.

Samostatný podnik čerpající z licence

Celý tento koncept je určený především pro náročnější projekty a takzvané kritické aplikace. Pomocí patentované technologie například v minulosti proběhl přenos koncertu vážné hudby mezi Prahou a Londýnem s tím, že umělci na obou koncích byli schopní díky nízkému zpoždění spolupracovat. Možnosti využití jsou širší – dají se třeba přenášet operace, lékařské konference, vědecké vizualizace a tak dále.

Schéma 4K Gatewaye.
Autor: Infivision

Schéma 4K Gatewaye.

V praxi to probíhá tak, že se „krabičky“ na obou koncích připojí do sítě. Na jednom konci přenosu se pak připojí na kamery a na druhém na výstupní zařízení. Zjevným úzkým hrdlem může být optická či jiná datová trasa mezi tím, i to ale v dnešní době přestává být problém.

Podobně jako v případě Invea-Tech, i tato technologie se snaží získat místo na trhu skrze samostatnou společnost. Ta se jmenuje Infivision a popisované produkty nabízí na základě patentu, který si od CESNETu za poplatky licencuje. Rodina produktů se jmenuje 4K Gateway a nabízí tři varianty využívající HD a 4K rozlišení, k dispozici je také 3D technologie.

BRAND24

Ubikův tým nicméně v Infivision nefiguruje a dál se soustředí na akademické bádání a hledání nových typů aplikací pro rychlé sítě. CESNET každopádně chce nadále kulturu spin-offů rozvíjet. Ubik chce také přilákat více mladých lidí k více „hardcore“ technologiím. Společně se sousední ČVUT (fakulty elektrotechniky a informačních technologií) rozjel projekt SAGElab s podtitulem „síťová multimediální laboratoř“.

Ta se zabývá sítěmi, multimédii i virtuální realitou a mimo jiné zadává studentům bakalářské i disertační práce. „Čas od času se objeví zajímavý student, který ještě není zaháčkovaný někde jinde. Ale shánět takové lidi je dost náročné,“ zakončuje Ubik.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Reportér Lupa.cz a E15. O technologiích píše také do zahraničních médií.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).