Hlavní navigace

Český internet je nad 7 miliony měsíčních uživatelů a videoreklama ros­te

23. 12. 2014
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Optimistický vývoj reklamy, stoupající videoreklama, crosmediální měření a boj proti zlému Google, co krade obrázky. Jak se ke konci roku daří českému internetu?

Netmonitor hlásí za říjen 7,02 milionu reálných uživatelů, tedy opět rekord. Český Internet prostě roste a roste a roste, byť aktivita uživatelů v rámci Netmonitoru nijak extra nestoupá – průměrné počty zhlédnutých stránek jsou pořád stejné, například. A stále platí, že v těchto výsledcích nenajdete to nejpodstatnější, tedy mládež, mobilní zařízení a sociální sítě.

Stejně tak se nic takového neprojevuje v žebříčku nejnavštěvovanějších serverů. Tam stále s 5,91 milionu měsíčních RU (říjen) vede Seznam.cz (6,26 milionu včetně zahraničí). Jinak žádná překvapení – Novinky, iDnes, Super. Bulvární a povrchní zpravodajství prostě uživatele zajímá ze všeho nejvíce. Stejně jako stále platí, že Seznam s 3 miliardami zhlédnutých stránek výrazně převyšuje všechny ostatní – druhý iDnes.cz má už  pouze 663 milionů zhlédnutých stránek uživateli z ČR.

Výrazně se projevují i mobily, které ale jsou měřeny samostatně. Netmonitor tady má poměrně omezené možnosti, zejména s ohledem na to, že v prohlížečích uživatelé na mobilních zařízení tráví minimum času. Na první místě zde jsou mobilní Novinky.cz (1200 tisíc uživatelů za měsíc) a následuje Seznam.cz a iDnes.cz.

Video na českém Internetu oslovilo 2 miliony lidí na Novinky.cz a 1,8 milionu na Stream.cz. Třetí je Česká televize s 897 tisíci uživatelů. Opět je potřeba dodat, že výsledky hezké, ale bez zahrnutí YouTube.com neposkytují kompletní a správný obrázek. Zajímavé na výsledcích videa od Netmonitoru je, že do hry vstupují služby jako Superhry.cz.

V celkovém pohledu Seznam.cz oslovil měsíčně 6,3 milionu lidí ze sedmi milionů těch, kteří na českém Internetu v daném měsíci byli. Druhé místo patří Mediální skupině Mafra (4,19 milionu RU) a třetí Economia (3,52 milionu). Zde se v žebříčku mezi poskytovatele obsahu opět míchají mediální zastupitelství (AdActive, Impression Media, Allegro AdMarket, atd).

Optimismus u inzerce

Admonitoring má výsledky o měsíc aktuálnější, tedy z listopadu 2014. Je vhodné znovu připomenout, že ceny v něm sledované jsou ceníkové a samozřejmě jde o čísla platná pouze pro sledované subjekty (14 provozovatelů, 330 médií, kde zhruba 30 ceny nedeklaruje).

Pokud byste se obávali o osud internetové inzerce, tak listopad 2014 je rekordní v rámci celého roku, ale mírně nižší než v roce předchozím (-3 % meziročně). Na tiskové konferenci zaznělo, že celý vývoj kopíruje hospodářskou krizi a rok 2011 se hodně podobá roku letošnímu – pokles ale může mít jiné faktory (změny investic do různých forem reklam, přechod reklamy na média, která nejsou v monitoringu, atd).

V reklamě je klasicky jedničkou Seznam (312,4 milionu) a s velkým odstupem Mafra s pouze 89,2 miliony korun, třetí je Economia (77,5 milionu, kde už je započítáno i Centrum.cz). Nejvíce se inzerovalo v „širokém sortimentu“ (197,2 milionu Kč a musíte si pod tím představit hlavně sport, oděvy, elektroniku a ostatní spotřební zboží – tady se tradičně ukazuje, že mít příliš všeobjímající kategorii není ideální). Druhé dvě nejvíce inzerované kategorie (okolo 75 milionů korun) jsou peněžní zprostředkování a motorová vozidla.

V rámci videoreklamy došlo od března 2014 k výraznému růstu – v listopadu šlo o 77,9 milionu korun a na tiskové konferenci zaznělo, že pro příští rok se očekává znásobení výkonu právě v této oblasti. Nejvíce videoreklamy prošlo skrz FTV Prima (28,2 milionu) a CET 21 (19,4 milionu). A ano, díváte se správně, Seznam.cz je zde až třetí s 15,5 miliony korun. Zde opět nezbývá než dodat, že zde chybí YouTube a přehled o tom, jak fungují reklamy před videem.

Co trápí SPIR

SPIR trápí crossmediální měření, kde je, podle Kateřiny Hrubešové, výkonné ředitelky SPIRu, situace „jednoduchá“, protože se musí dojít k tomu, co vlastně trh chce – vytvořit jasné a dodržované zadání. A co hlavně (a tady bych už neřekl, že to je jednoduché), najít dodavatele řešení, a také toho, kdo to zaplatí a zrealizuje. Nutno dodat, že tohle se týká i dalších asociací, protože crossmediální řešení je takové, které dokáže sjednotit (či alespoň přiblížit) čísla internetu a dalších médií.

Celoroční inzertní výkony za 2014 budou známy někdy koncem února příštího roku – jsou klasicky založeny na dotazování. Následovat budou výstupy evropské, které se objeví někdy v červnu a řeší je, samozřejmě, IAB Europe.

Pokračuje kauza „Google Images“. Zástupci SPIRu byli na jednání v Bruselu – podle Hrubešové proběhla dobrá diskuse a chtěli by mít více informací z Evropského parlamentu (EP). Český SPIR a evropský CEPIC si stěžuje na Google ohledně využití obrázků ve vyhledávání v Google – zdaleka ale nejde o jedinou kauzu, byť právě obrázky jsou aktuálně otevřené a probírané. Na začátku roku by v EP mělo být slyšení.

HTML 5 místo Flashe

SPIR řeší i tutoriál tvorby kreativy v HTML 5 s ohledem na mizící Flash, ale média na to prý zatím neslyší a má to řadu technických úskalí. Zde je nutné dodat, že něco jako Flash už dávno na tabletech a mobilech neexistuje. Ale použití HTML se prý brání sami klienti, pro které je to drahé a zbytečné.

BRAND24

Na tiskové konferenci se řešily i takové zábavné věci jako „nahlášení podílu evropské tvorby na celkovém počtu nabízených pořadů za rok 2014“ týkající se provozovatelů audiovize. Pro příští rok navíc začíná – pro ty, kterých se to týká – být důležitá otázka placení příspěvků do Fondu kinematografie.

A pokud se ptáte kdy bude IAC 2015, tak opět v dubnu, ale konkrétní termín ještě není stanoven (z tweetu Jána Simkaniče ale už víme, že to bude 9. dubna). Příští rok by také mohl přinést další studie od SPIRu (jako byla například monetizace obsahu), ale prozatím není jasné jaké.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Konzultant a publicista, provozuje www.pooh.cz. Podle některých si myslí, že rozumí všemu, sám je však přesvědčen o pravém opaku a ani v 30+ letech nedokázal přijít na to, jak mít peníze a nepracovat.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).