Hlavní navigace

Český Telecom Reduced Media Center

10. 2. 2005
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Minulý týden se naděje futuristů a čtenářů kyberpunkové literatury opět přiblížily bodu svého naplnění. Zástupci Českého Telecomu, Microsoftu a Eurotelu oznámili, že společně hodlají přeměnit naše domovy v "centra multimediální zábavy a informací." Domácnost hrou! Na první pohled mohlo být překvapující, jakým všeobecným nezájmem kvitovali tuto zprávu obyvatelé oněch domácností. Skeptický pozorovatel však ví své. Televizní přenos na linkách od Českého Telecomu a ve formátech od Microsoftu bude jistě další místní telekomunikační unikát, navíc dostupný nanejvýš pro horních 10.000.

Idea „digitální domácnosti“ (dále jen DD) se prolíná dějinami IT průmyslu jako červená nit snad už od dob prvních osobních počítačů. Vlastní „vize“ domu plně ovládaného moderními přístroji tak, že jeho obyvatelé jsou mezi nimi pomalu až zbyteční (o jejich inteligenci ve srovnání s tou umělou, nasazenou do každého toustovače, raději ani nemluvě), tak nyní patří do výzbroje každé slušné technologické firmy. Pozadu samozřejmě nemůže zůstat ani Český Telecom (nyní včetně Eurotelu) a Microsoft, takže je jen logické, že se tato silná trojka sešla pohromadě a své vize hodlá lepit společně.

Abychom však k Českému Telecomu (dále jen ČTc) nebyli tak přísní, musíme uznat, že na českém trhu se mu podařilo dotáhnout realizaci myšlenky DD obdivuhodně daleko. Kromě toho, že vlastní licenci pro digitální televizní vysílání i síť pozemních vysílačů, na nichž už nějakou dobu experimentálně vysílá, představil na loňském Invexu dokonce funkční „prototyp“ své digitální vize. Byla jím tehdy obrazovka, na níž jste si mohli vybrat z řady služeb, jako je televize, video, e-mail, hudba či spravování některých přístrojů v domě na dálku („dohled nad domem“). Podle všeho to tedy s digitalizací našich domovů myslí vážně i přes neustálé patálie jen se samotným zajištěním rychlého připojení pro každého.

Microsoft ovšem také není na poli DD žádným žabařem: již v roce 2003 uvedl na veletrhu ITU Telecom World svůj nápad IP televize, která umí šířit televizní signál prostřednictvím stávajících vysokorychlostních sítí. V té době to samozřejmě byly přípojky hlavně v zemích poněkud rozvinutějších, než je Česká republika, ovšem podle zpráv z minulého týdne patrně zástupci Microsoftu dospěli k přesvědčení, že i v ČR je již stav internetového připojení pro domácnosti postačující. To je poměrně zajímavý poznatek, neboť podle původního návrhu je k šíření obsahu použit formát Windows Media Video (wmv), který pro terestrickou kvalitu vyžaduje šířku pásma 1 Mbit/s. HDTV kvalita signálu pak už potřebuje celých pět megabitů.

BRAND24

Na tiskové konferenci, kterou minulý týden „velká trojka“ pořádala, zaznělo ze strany ČTc pevné přesvědčení, že českým uživatelům bude do začátku stačit kvalita přenosu na rychlostech 400 kbit/s. To je docela dobře možné, neboť místní uživatelé služeb ČTc jsou již za řadu let zvyklí na lecjaké skrovné podmínky. Nepřekvapila ani jistota Gabriela Berdára, podle kterého jsou parametry ADSL Českého Telecomu na úrovni zahraničních ISP. Zajímavé spíš bude sledovat, jaké parametry „Fair user policy“ ČTc nasadí pro přenos digitální televize a filmů a zda budou rovněž tak „evropské“, jako ty stávající u ADSL. S limitem 2 GB si totiž zas tak moc filmů za měsíc nestáhnete, a pokud ČTc sáhne ke zvýhodnění přenosů z vlastní sítě, budou nejspíš pro změnu „křičet“ alternativní operátoři a poskytovatelé obsahu.

O tom, že „Český Telecom televizi“ si díky formátu wmv pustíte „nejlépe“ ve Windows, a to ve Windows Media Playeru, se jistě nemusím rozepisovat. Microsoft na tiskové konferenci mimochodem ještě oznámil, že hodlá lokalizovat a do ČR dodávat Windows XP Media Center, „operační sytém pro multimediální PC s podporou pokročilých funkcí“ (zde bych jen mimo souvislost dodal, že je poněkud zajímavé dodávat multimediální systém standardně např. bez kodeků pro přehrávání DVD, ale to teď nechme stranou). Nejdůležitější pro české fanoušky DD však bude jistě zjištění, kde si vlastně budou moci nový digitální zázrak užít. Budou to opravdu jejich domácnosti s telefonními linkami od Českého Telecomu? A vylepšil Microsoft v tom případě kompresní poměr pro svůj Windows Media Video formát tak, aby „prošel“ skrz šířku „českého“ ADSL a jeho ďábelské FUP?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je ředitelem médií vydavatelství Internet Info. V letech 2005 – 2008 působil jako šéfredaktor serveru Lupa.cz. Vystudoval Fakultu informatiky MU a Fakultu sociálních věd UK. Online komunikaci se věnuje i na svém blogu www.alesmiklik.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).