Hlavní navigace

CETIN vytěsnil akcionáře, telco je v kurzu a prodej PC rekordně klesá

15. 1. 2016
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: CETIN
Microsoft, EMC a VMware nakupují. Žebříček nejhodnotnějších soukromých IT firem světa. Týdenní výběr zpráv ze světa velkého IT, každý pátek na Lupě.

Vždy v pátek připravuje reportér Jan Sedlák výběr zajímavých zpráv ze světa velkých IT firem. Co se událo v tomto týdnu?

Skupina PPF se tento týden stala stoprocentním vlastníkem akcií společnosti CETIN. Petr Kellner tak vytěsnil (rozhodla to valná hromada) minoritní akcionáře a vyplatí je do 10. února. PPF menším akcionářům za jednu akcii zaplatí přes 172 korun. Podle kritiků je to ale méně, než je skutečná hodnota. PPF zároveň na akcionáře používala poměrně agresivní taktiky.

Šéf O2 Tomáš Budník na Twitteru poukazuje na možnou fúzi operátorů Orange a Bouygues Telecom ve Francii, kde by se indikativní cena mohla pohybovat až na čtrnáctinásobku EBITDA. „Telco je v kurzu,“ píše Budník. To bude dobré připomenout vždy, když operátoři budou říkat, jak jsou bití a jak je celý svět proti nim.

Prodeje počítačů se ve čtvrtém kvartálu 2015 propadly na nejnižší hodnotu od roku 2007, kdy Apple představil iPhone, říkají čísla IDC. PC trh za celý loňský rok spadl o 10,4 procenta. Gartner hlásí osmiprocentní propad. Důvody: zpomalení ekonomiky v Číně, silný dolar a vyšší ceny v Evropě, ale především poptávka po chytrých mobilních plackách.

Podívejte se na seznam soukromých společností z celého světa, které mají hodnotu jednu miliardu dolarů a výše. Figuruje na něm i český Avast Software, který se mimochodem přestěhoval do nového sídla.

Microsoft od australské firmy Event Zero koupil technologie, které IT adminům umožňují lépe spravovat Skype for Business. Redmond chce správu Skypu ve firmách více zjednodušit. Je to pro něj strategická věc, která je součástí Office 365.

Czech ICT Incubator vypsal přihlášky do třetího kola, v rámci kterého nabízí peníze a pobyt v Silicon Valley. Skrze tento program se dobře chytili například dejvičtí Manta Tools, kteří už mezi zákazníky mají například Comcast.

SAP
Autor: Jan Sedlák

SAP

Stále populárnější Slack získal kvalitní posily do vedení. Geoff Belknap je novým security šéfem, předtím působil na podobné pozici v rovněž diskutovaném Palantiru. Keith Adams, který pracoval ve Facebooku na jeho snahách kolem umělé inteligence, je nyní chief architect.

SAP předběžně odhaduje, že mu v posledním kvartálu meziročně klesne provozní zisk o tři procenta na 1,7 miliardy eur. O dění v SAPu jsem nedávno psal. Stejně tak o jeho velkém stěhování v Praze.

BRAND24

Pivotal, společný podnik EMC a VMwaru, koupil malou firmu Slice of Lime. Ta se zabývá oblastí UX a Pivotalu tak dává nové možnosti v rámci jeho zaměření na vývoj moderních cloudových aplikací.

Citrix prodává své produkty CloudPlatform a CloudPortal Business Manager do rukou Persistent Systems, konkrétně sekci Accelerite. Je to součást nedávno oznámené restrukturalizace Citrixu, v rámci které se propouští tisíc lidí a produkty GoTo vyčleňují do samostatné firmy.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Reportér Lupa.cz a E15. O technologiích píše také do zahraničních médií.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).