Hlavní navigace

Chromý OS? Google Chrome OS

9. 7. 2009
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Google se chystá postavit vlastní desktopový operační systém. Světe, div se! A svět se diví novinkou, která má být založena na Linuxu a provozovat webové aplikace… Bez klobouku bos, chromý OS?
Vojtěch Bednář

Ilustrace: Nenad Vitas

Podrobnější informace k chystanému Chrome OS (dovolte mi prosím používat vtipně počeštělý „chromý os“) najdeme kde jinde, než na oficiálním blogu vývojářů od Google. Jeho oznámení je logické: Google má vlastní prohlížeč (s cizím jádrem), vlastní mobilní systém (s Linuxem), tím pádem vlastní smartphone, kter třetí strany postupně pilují k dokonalosti. Google má spoustu online služeb, ke kterým ale uživatelé potřebují terminály. Tak proč je neovládnout také. O možné expanzi na „trh“ operačních systémů se uvažovalo dlouho, vzhůru do ní.

Idea chromého osu je asi následující: základem aparátu se stává Linuxové jádro s grafickým serverem. Nad ním obvykle běží správce oken, který za posledních asi dvanáct let, tedy od založení KDE nabobtnal z poměrně jednoduché aplikace do komplexního balíku, jenž zahrnuje vše od kanceláře po akční hry a multimédia. Touto cestou se ale Google nevydává.

Google Chrome

V případě chromého osu se bude nad základním grafickým rozhraním patrně nacházet HTML/JS parser, tedy Webkit. Všechny aplikace poběží díky „pokročilým“ technologiím v něm, v důsledku tak nerozeznáte lokální aplikaci od webové. O uživatelskou přátelskost se nejspíše bude starat v základě jednotné rozhraní, homogenizované i v rámci parseru společným toolkitem – Google by mohl použít třeba GTK, nebo vyvinou svá vlastní tlačítka. Uživatelé budou mít rychlý a přehledný přístup k tisícům programů, které de facto nebude potřeba instalovat (webovou stránku před použitím také neinstalujete), a které poběží jak v online, tak (díky zabudovaným Gears) offline verzi. „Gůgl“ je prostě dokonalý inovátor…

BRAND24

O něco podobného, vlastně skoro stejného se v letech 1997–99 pokoušel někdo jiný. Budete se divit, ale tím jiným byl samotný Microsoft. Windows 98 obsahovala Active Desktop založený na jádře Trident Internet Exploreru 4. Aplikace měly být webové, přístupné jak v online, tak v offline verzi, pomocí speciálního předávacího nástroje, který umožňoval jejich synchronizaci. Součástí byla pokročilá (!!!) webová technologie Push, vlastně Active Channel, která umožňovala stahovat, respektive synchronizovat vybraný obsah. Microsoft vyhořel, a i když si potomci Windows 98 zátěž Active Desktopu sebou nesou prakticky dodnes, webové aplikace zůstávají tvrdošíjnou doménou prohlížečů. Proč? Pro uživatele i pro vývojáře jsou praktičtější ty konvenční. Naprosto stejnou zkušenost udělal jiný velký hráč, společnost Apple se svým iPhonem – jeho původní aplikace měly také běžet pouze na Safari a Ajaxu. Kdepak je jim konec? Neptejte se.

Přeji Chromému osu vše nejlepší, hlavně hodně nadšeného hype okolo. Ale obávám se, že nejenom že nejde o tak skvělou novinku, jak se nám teď bude servírovat, ale vlastně o novinku vůbec. Na druhé straně je fajn, že to Google zkouší. Třeba trh konečně uzrál?

Vyzkoušeli jste prohlížeč Google Chrome?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je sociolog, odborný publicista, poradce, a lektor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).