Hlavní navigace

Cisco: Po „Internetu věcí“ přichází „Internet všeho“, svět spojí miniaturní čipy

4. 7. 2013
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: Cisco
Cisco se chce stát největší IT firmou na světě. Věří, že se k Internetu začnou připojovat věci, které jsou zatím offline. Od odpadkových košů přes mosty až po krabice od mléka.

Výkonný ředitel společnosti Cisco oznámil na konferenci Cisco Live, která se konala minulý týden v Orlandu na Floridě, že chce do několika let udělat z firmy, která je známá především výrobou switchů a routerů, největší IT firmou na světě. V následujících třech až pěti letech se chceme s pomocí našich partnerů stát hráčem číslo jedna v oblasti IT. Jsme přesvědčeni, že toho dosáhneme díky Internetu věcí, prohlásil John Chambers.

John Chambers - CEO Cisco na konferenci Cisco Live U.S. 2013
Autor: Cisco

John Chambers – CEO Cisco na konferenci Cisco Live U.S. 2013

Představitelé firmy ale v této souvislosti nemluví o Internetu věcí (Internet of Things, IoT), ale o Internetu všeho (Internet of Everything, IoE). IoT je koncept sítě (zpravidla bezdrátové) mezi nejrůznějšími objekty. Těmi mohou být lednička, teploměr, nejrůznější čidla a senzory. IoT je koncept, ve kterém se nacházíme nyní. IoE tak, jak ho definuje Cisco, má být dalším stupněm. Propojí prostřednictvím Internetu dohromady lidi, procesy, data a věci.

K Internetu nás připojí pilulka

IoE s sebou podle Cisca přinese nové způsoby, jakými budou lidé připojeni k Internetu. Dnes se většina z nás připojuje prostřednictvím různých zařízení, jako jsou počítače, televize, tablety či smartphony. Koncept IoE předpokládá, že v budoucnu budou lidi připojeni k Internetu také prostřednictvím různých senzorů. Umožnit to mají miniaturní a velice levné čipy (s cenou 99 centů, necelých 20 korun za kus), schopné bezdrátového připojení k Internetu.

Miniaturní čip v ceně 99 centů za kus, schopný bezdrátového připojení k Internetu.
Autor: Cisco

Miniaturní čip v ceně 99 centů za kus, schopný bezdrátového připojení k Internetu.

Na konferenci byly zmíněny například pilulky, které po spolknutí budou schopné zjišťovat aktuální stav pacientova trávicího traktu a odesílat tyto informace lékaři prostřednictvím zabezpečeného internetového připojení. 

Způsob, jakými budeme připojeni k Internetu se změní. Počítače a smartphony doplní brýle, senzory, chytré textilní materiály a pilulky.
Autor: Martin Vyleťal, Lupa.cz

Způsoby, jakými budeme připojeni k Internetu, se změní. Počítače a smartphony doplní brýle, senzory, chytré textilní materiály a pilulky.

Vědci také delší dobu pracují na biologicky rozložitelné nálepce/tetování, která umožňuje monitorovat teplotu a elektrofyziologické signály, vydávané srdcem nebo svaly a současně je schopná měřit základní aktivitu mozku. Nyní se vědci snaží tetování upravit tak, aby umělo přenášet naměřená data bezdrátově do chytrého mobilního telefonu a dalších zařízení. V prodeji by se mohlo objevit už v průběhu příštího roku. Kromě pilulek a samolepek se počítá také s všíváním senzorů do oblečení.

Biologicky odbouratelná nálepka, která umožní sledovat zdárný vývoj plodu v těle matky. Do komerčního prodeje by měla jít v průběhu příštího roku.
Autor: Martin Vyleťal, Lupa.cz

Biologicky odbouratelná nálepka, která umožní sledovat zdárný vývoj plodu v těle matky. Do komerčního prodeje by měla jít v průběhu příštího roku.

Naprostá většina věcí je stále offline

Ačkoli už dnes se některá zařízení a výrobky mohou připojovat k Internetu nebo komunikovat navzájem, stále není k Internetu připojeno 99,4 % věcí. Právě v připojování předmětů, u kterých si zatím nedokážeme představit, že by byly online, vidí Cisco obrovský potenciál, který by firmě zajistil jistotu růstu v hardwarové oblasti.

Dave Evans, chief futurist aneb hlavní futurista Cisca ukazuje, že 99,4 procent věcí je stále offline. Bavíme se zhruba o 1,5 bilionu věcí.
Autor: Martin Vyleťal, Lupa.cz

Dave Evans, chief futurist aneb hlavní futurista Cisca ukazuje, že 99,4 procent věcí je stále offline. Bavíme se zhruba o 1,5 bilionu věcí.

V době IoE budou věci podle Cisca schopné měřit více dat, porozumí kontextu a poskytnou více empirických informací. Senzory tak mohou být vestavěny například do mostů, kde budou nepřetržitě monitorovat stav jejich konstrukce. Stejně tak se s nimi v budoucnu můžeme setkat na věcech každodenní potřeby či na potravinách, například na krabicích od mléka.

Chytré systémy v automobilech

V Ciscu se také začali intenzivně věnovat oblasti chytrých systémů pro automobily. Ačkoli jsou zatím tyto systémy v rané fázi vývoje, na konferenci bylo k vidění řešení, které dokáže rozpoznat semafor a přenést jeho světla na displej uvnitř automobilu. Řidiči se také zobrazí informace, za jak dlouho dojde ke změně signálu.

Systém, který dokáže přenést semafor na displej uvnitř automobilu.
Autor: Cisco

Systém, který dokáže přenést semafor na displej uvnitř automobilu.

Předveden byl rovněž systém, díky kterému je vozidlo schopné automaticky zpomalit či zastavit, pokud před ním jedoucí automobil zpomalí. Cisco ve spolupráci s výrobci automobilů připravuje systém, který kombinuje připojení k 3G, 4G, LTE mobilní sítě, podporuje interní a externí WiFi, Bluetooth, spojení se satelitem a technologii DSRC (dedicated short-range communications) určenou speciálně pro automobily a využívající IEEE 802.11p.

Systém připojení automobilu k Internetu, ostatním vozidlům a dopravnímu značení.
Autor: Martin Vyleťal, Lupa.cz

Systém připojení automobilu k Internetu, ostatním vozidlům a dopravnímu značení.

Připojíme parkovací místa či odpadkové koše

Díky senzorům připojeným k Internetu bude možné řešit i problémy, které trápí některá města. Chytré systémy by například mohly řidiče navést k nejbližšímu volnému parkovacímu místu. Podle Anila Menona, prezidenta Smart+ Connected Communities, je sice v dnešní ekonomické situaci složité přesvědčit představitele samospráv po celém světě, aby do podobných řešení investovali, ale pádným argumentem může být následná finanční úspora a zvýšení kvality života.

Anil Menon, prezident Smart+ Connected Communities, Cisco.
Autor: Martin Vyleťal, Lupa.cz

Anil Menon, prezident Smart+ Connected Communities, Cisco.

Pokud efektivněji využijete dostupná parkovací místa, není nutné investovat do budování nových. K Internetu by mohly být připojeny podle Menona například i odpadkové koše. Díky senzorům by popeláři přesně věděli, které koše je třeba vysypat, a mohli by tak zefektivnit nasazení techniky a personálu.

Cisco chce být tím, kdo poskytne IoE infrastrukturu a řešení, na kterém budou moci ostatní stavět své vlastní produkty a aplikace. Zdůrazňuje, že vyznává síťovou neutralitu, a v současné době pracuje na řešení, které by umožnilo vzájemnou komunikaci existujících protokolů, kterých je dnes více než sedmdesát.

Podobné projekty vznikají podle Menona pouze v takových městech, která řídí vizionáři schopni se dohodnout se svými politickými konkurenty na tom, že projekt bude pokračovat i v případě výměny vládnoucí garnitury. Podmínkou je také schopnost akceptovat globální standardy a přijmout odpovídající pravidla, kterými se používání chytrých technologií bude řídit. Nutná je také účast soukromého sektoru.

Koncová zařízení budou zpracovávat data

Také v oblasti dat má IoE přinést změnu. Nyní většina zařízení sbírá data a odesílá je přes Internet do nějakého centra, kde jsou tato data následně zpracována a analyzována. Nicméně schopnosti zařízení připojených k Internetu se stále zdokonalují a Cisco předpokládá, že v budoucnu budou data do určité míry analyzovat koncová zařízení sama a budou poskytovat nikoliv syrová data, ale zpracované informace.

Už před dvěma týdny zveřejnilo Cisco rozsáhlou studii, která proběhla ve dvanácti největších ekonomikách světa. Podle jejích závěrů (infografika) Cisco předpokládá, že v následujících deseti letech přinese IoE firmám celkem 14,4 bilionů dolarů v prodejích a úsporách (to je zhruba stejná částka, jako hrubý domácí produkt USA v roce 2011). V letošním roce by to mělo být 613 miliard dolarů.

BRAND24

John Chambers v Orlandu prohlásil, že částka 14,4 bilionů dolarů je konzervativní odhad. V této částce jsou zahrnuty jak prodeje IT infrastruktury, tak aplikace a služby, které tuto infrastrukturu podporují. Jisté ale je, že aby se i tento konzervativní odhad stal skutečností, bude zapotřebí, aby se výrazně zvýšil počet zařízení připojených k Internetu. Podle Cisca se zvýší do roku 2023 jejich počet nejméně pětkrát, ze současných deseti na padesát miliard.

Press trip na Cisco Live U.S. financovala společnost Cisco.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Internetové novinařině se věnuje od roku 2005, kdy začal jako redaktor pracovat pro vydavatelství Internet Info.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).